Υπέρβαση στόχου φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ στο 8μηνο
16/09/201912:13

Υπέρβαση στόχου φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ στο 8μηνο

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.40

Της Δήμητρας Καδδά

Την αισιοδοξία του για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% φέτος εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία 8μήνου.

Στα τελευταία καταγράφεται υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ στο 8μηνο. Επίσης, μόνο τον Αύγουστο τα συνολικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 287 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό θεωρείται σημαντικό, διότι μόνο στο σκέλος του ΦΠΑ, λόγω της μείωσης των συντελεστών, τον Αύγουστο το Γενικό Λογιστήριο περιμένει απώλεια εσόδων 100 εκατ. ευρώ.

Υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ την 3ετία 2016-2018

Εν τω μεταξύ, ανώτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι την τριετία 2016-2018 σωρεύτηκε υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ, το οποίο όδευσε στην ταχύτερη μείωση του χρέους και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό και στόχευση του υπουργείου είναι η καλύτερη κατανομή “οροφών” στις δαπάνες και η γενικότερη καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Οι ίδιες πηγές βλέπουν δημοσιονομικό χώρο για φέτος της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, ωστόσο κάνουν σαφές ότι αυτό ακόμη δεν μπορεί να σημάνει ότι υπάρχει πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο να μπορεί να διαχειριστεί φέτος η κυβέρνηση. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι μια καλύτερη εικόνα θα υπάρχει στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα και συνδέονται με μια σειρά από αβεβαιότητες που παραμένουν.

Το ένα ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ένα δημοσιονομικό περιθώριο ασφαλείας πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Μεγάλη αβεβαιότητα συνιστά η ρύθμιση των 120 δόσεων. Ακόμη, εξηγούν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, δεν είναι σαφές τι δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα έχει, καθώς αυτό εξαρτάται από το πόσοι θα ενταχθούν σε αυτήν.

Άλλες αβεβαιότητες είναι η πορεία των εσόδων ΦΠΑ, το τελικό σενάριο για την ανάπτυξη του β’ εξαμήνου, αλλά και τυχόν έκτακτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν.

“Δεν μπορούμε να βάλουμε το κάρο πριν από το άλογο”, ανέφερε η πηγή του ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι, εάν τελικά υπάρξει χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις, αυτές θα είναι έκτακτου χαρακτήρα.

Άγνωστος “χ” τα κέρδη ομολόγων

Για τον προϋπολογισμό του 2020, η ίδια πηγή ανέφερε ότι παραμένει ακόμη ερώτημα το πώς θα εγγραφούν τα έσοδα από κέρδη ομολόγων και εάν θα υπάρχει γι’ αυτόν τον λόγο ένα δεύτερο σενάριο στον προϋπολογισμό.

Η διαμόρφωσή του βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μόλις ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς. Δεν έχει αποφασιστεί επίσης εάν θα κατατεθεί τελικώς μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός ή εάν η κίνηση αυτή θα μεταφερθεί για το 2020.

*Διαβάστε ακόμη: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα