"Τρέχει" η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
18/09/201908:43

“Τρέχει” η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

[ad_1]

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ τέθηκε επί τάπητος χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο ενέργειας, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και των νομικών και οικονομικών συμβούλων του πρότζεκτ (Ποταμίτης – Βεκρής και UBS).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια με επικρατέστερο αυτό της χωριστής πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού τόσο στην εμπορία όσο και στα δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση θα χρειαστεί να υπάρξει προηγουμένως νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που οδηγούσε σε ένα σύνθετο και δαιδάλωδες σχήμα, διάσπασης της ΔΕΠΑ και δημιουργίας δύο θυγατρικών της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών. Βεβαίως το προηγούμενο σχήμα προέβλεπε ότι το δημόσιο θα διατηρήσει την μετοχική πλειοψηφία στην εταιρεία των υποδομών.

Πλέον η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει το σχήμα που ήδη υφίσταται (των δύο χωριστών εταιρειών εμπορίας και υποδομών) με παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού όχι μόνο στην ΔΕΠΑ Εμπορίας (ΕΠΑ Αττικής και διεθνείς συμβάσεις) αλλά και στην ΔΕΠΑ Δικτύων (συμμετοχές σε ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, ΔΕΔΑ και διεθνή πρότζεκτ).

Εναλλακτικά ανοιχτό, χωρίς όμως να είναι και το επικρατέστερο, παραμένει το σενάριο να δημιουργηθεί μια εταιρεία τύπου Holding στην οποία θα παραχωρηθούν οι διεθνείς δραστηριότητες (πρότζεκτ διασυνδετήριων αγωγών) μερίδιο της οποίας θα μπορούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Κάτω από τη holding, μπορούν να δημιουργηθούν δύο ή τρεις θυγατρικές στις οποίες θα εκχωρηθούν οι δραστηριότητες της εμπορίας, των δικτύων και των διεθνών δραστηριοτήτων. Το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται και το πλέον ενδεδειγμένο, ωστόσο το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι ενδεχομένως θα είναι πιο χρονοβόρο.

Επίσης ένα εναλλακτικό σενάριο θέλει την χωριστή πώληση της συμμετοχής της ΕΠΑ Αττικής χωρίς δηλαδή τα διεθνή συμβόλαια με τους μεγάλους προμηθευτές (Gazprom, Botas, Sonatrach, Shah Deniz).

Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ο διαγωνισμός, που θα οδηγήσει στη διάθεση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές όχι μόνο στην εμπορία αλλά και στα δίκτυα, με το Δημόσιο να διατηρεί μια μειοψηφική συμμετοχή της τάξης του 35%. 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα