Του Γιώργη ΤάΚη Δόξα: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ: Κοινωνική «λύτρωση» με τις ΕΚΛΟΓΕΣ ή (προσεχή) αναζήτηση ΑΙΜΑΤΟΣ;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ:

Κοινωνική «λύτρωση» με τις

ΕΚΛΟΓΕΣ ή (προσεχή)

αναζήτηση ΑΙΜΑΤΟΣ;

Του Γιώργη ΤάΚη Δόξα

 ΤΑ (α)ΠΑΝΤΑ προβλήματα για την ΕΥΡΩΠΗ· για την ΕΛΛΑΔΑ· για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ· για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα λυθούν οριστικά με (μετά) τις ΕΚΛΟΓΕΣ. Το πιο σημαντικό πρόβλημα (για το σύνολο της Ελλάδας) είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ…

Ας λένε ότι θέλουν οι (σημερινοί και αυριανοί) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ· ας υποστηρίζουν την επιστημονική ανάλυση των μετρήσεων οι ΕΚΛΟΓΟΑΝΑΛΥΤΕΣ· ας τεκμαίρουν διάφορες θεωρίες οι ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ· κι ας πιστεύουμε (ό,τι θέλουμε) οι ΕΛΛΗΝΕΣ για το ΠΑΡΟΝ και το ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Δυστυχώς ξεχνάμε (σκόπιμα· αδιάφορα· ή και ανεύθυνα) την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ. Πολύ απλά: του Θυμωμένου· του Απογοητευμένου· του Αποτυχημένου· του Ταλαιπωρημένου· του (ψυχικά) Χαμένου· του ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΩΝ που συνθέτουν ένα ιδιότυπο περιθώριο. ΠΟΛΙΤΕΣ ηττημένοι και αδύναμοι (όχι ακριβώς φτωχοί) στο «λογικό» όριο της Κοινωνίας. Δεν είναι εγκεφαλικά ή ψυχικά ανήμποροι. Δεν είναι (ή είναι;) οργισμένοι με την Πολιτική ή τα Κόμματα, γιατί την αγνοούν ή την κατακεραυνώνουν με διάφορες εκφράσεις. Δεν είναι ενεργοί εκφραστές για προβλήματα που αφορούν την Ελληνική καθημερινότητα. Είναι «κλεισμένοι στα μικρά διαμερίσματα (ή δωμάτια) της ΨΥΧΗΣ και δεν ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ, ίσως ούτε και στον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. Είναι μια ΝΕΑ ΓΕΝΗΑ που διαμορφώθηκε από τις παραμορφώσεις που υπέστη (εδώ και χρόνια) η Ελλάδα· στην Παιδεία· στην ΥΓΕΙΑ· στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ· στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΗΘΟΣ· στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ· στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.

Οι πάμπολλοι (πλέον) Κοινωνικοί Μελετητές / Αναλυτές στις – κατά καιρούς – αναλύσεις για το (επερχόμενο) Πολιτικό δρώμενο (Εκλογές) καταγράφουν σταθερά ποσοστό μέχρι 25% (δεν απαντώ· δεν ενδιαφέρομαι· δεν γνωρίζω· κ.λπ. και κ.λπ.). Αυτό το ποσοστό ανήκει στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ή στους «ΑΘΕΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ». Κι’ εδώ είναι το μέγιστο του Κοινωνικού προβλήματος: Οι Εκλογές αποτελούν για τους «ΑΘΕΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» την δεδομένη λύση για να εκφραστούν (όπως αξιολογούν ή εκτιμούν) και μετά τις Εκλογές θα εκφραστούν πολύμορφα με ευρύτερη στόχευση ακόμη και για «ΑΙΜΑ…». Εκτιμώ ότι σε πλήρη συνάρτηση – και εξάρτηση – με τα δρώμενα στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ (εντός και εκτός) οφείλουμε (και πρέπει) να «παρακολουθούμε» με υπευθυνότητα και αντικειμενικά την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ. Τα «κλειστά Διαμερίσματα ή Δωμάτια της Ψυχής» δύσκολα αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται την ώρα της ΕΚΡΗΞΗΣ, κυρίως γιατί δεν (ή δεν θέλουμε να) γνωρίζουμε ΠΟΙΟΙ(ΕΣ) συγκροτούν την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ. Από την μια στην άλλη άκρη της Ελλάδας κυκλοφορούν και δρουν· επαγγελματικά· και οικογενειακά· και προσωπικά. Προσωπικά πιστεύω ότι η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ αποτελεί το πιο σημαντικό και παράλληλα δύσκολο (ή και επικίνδυνο) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ της Ελλάδας. Γιατί δεν τους γνωρίζουμε ή γιατί δεν επιθυμούμε την παραδοχή ότι υπάρχουν και λειτουργούν. Ίσως, γιατί μπορεί να ανήκουμε στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ. Μακάρι το Αύριο να υπάρχει χωρίς «ΑΙΜΑ…».

ΓΙΩΡΓΗΣ ΤάΚη ΔΟΞΑΣ

Αθήνα, 21/5/2019

 

Υ.Γ. Ο τίτλος και η θεματογραφία της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ανήκει στον Γιώργη Τάκη Δόξα

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια