Διαμαντής Καρασούλας: «Ο θρησκευτικός τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης»

Ο θρησκευτικός τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης

του Διαμαντή Καρασούλα

Στην άκρη της πόλης της Γαστούνης βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ηλείας, ο ιερός ναός της Παναγίας της Καθολικής, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ονομασία του οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ήταν ο κεντρικός ναός της Γαστούνης, που υπήρξε το μεγαλύτερο οικιστικό κέντρο της Ηλείας και έδρα επισκοπής. Χρονολογείται πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα και πληροφορίες για την ίδρυσή του μας δίνει μια επιγραφή στην αψίδα του ιερού, που μάλλον αντιγράφει την αρχική κτητορική επιγραφή. Σύμφωνα με αυτή, ο ναός ανεγέρθηκε το έτος 1278/9 και κτήτορές του ήταν έξι αδέλφια, οι άρχοντες Καλληγόπουλοι και οι σύζυγοί τους. Τα ονόματα των συζύγων αναφέρονται και σε μία εγχάρακτη επιγραφή που σώζεται σε κακή κατάσταση και χρονολογείται επίσης στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα.

Η Παναγία η Καθολική είναι μόνο ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία που διαθέτει η Ηλεία, τα οποία ωστόσο δεν έχουμε ως τώρα προβάλει όσο θα έπρεπε ώστε να δώσουν ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Διαθέτουμε έναν σπάνιο θησαυρό από μνημεία που αποτυπώνουν τη σπουδαία ιστορία και την αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής. Στα σπουδαία κέντρα της Ορθοδοξίας, που βρίσκονται διάσπαρτα στην πεδιάδα και στα βουνά αυτού του τόπου, διασώθηκε παρά τις εναλλαγές Φράγκων και Οθωμανών κατακτητών η ελληνική παράδοση, παιδεία και πίστη. Η Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος στο Βούναργο, η Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής στο Λάνθι, η Ιερά Μονή Σεπετού στην Ανδρίτσαινα, η Ιερά Μονή Σκαφιδιάς, η Ιερά Μονή Παναγίας Βλαχέρνας στην Κάτω Παναγιά είναι μόνο μερικούς από τους θρησκευτικούς αυτούς θησαυρούς της Ηλείας που θα μπορούσαν με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εκκλησίας και Πολιτείας να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων θρησκευτικών τουριστών.

Ο θρησκευτικός τουρισμός, είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της πίστης τους. Χιλιάδες βυζαντινές εκκλησίες, αμέτρητα εκκλησάκια, μοναστήρια, μονές και τοποθεσίες για ιερό προσκύνημα είναι μερικά από τα στοιχεία που προκαλούν δέος στους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού της Ελλάδας. Ωστόσο οι προοπτικές του θρησκευτικού, προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας είναι πολλαπλάσιες του σημερινού μεγέθους καθώς αποτελεί μια από τις εναλλακτικές μορφές που αναπτύσσονται γεωμετρικά, ενισχύοντας τις λιγότερο προβεβλημένες περιοχές. Στην Ελλάδα το προϊόν είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, παρά το πλήθος των θρησκευτικών μνημείων, τις βυζαντινές εκκλησίες, τα μοναστήρια, τις μονές και τις τοποθεσίες για ιερό προσκύνημα και τη σύνδεσή τους με την παράδοση, τον πολιτισμό και την τέχνη.

Ο θρησκευτικός τουρισμός εκτός από την ανάδειξη και συντήρηση αυτών των ιστορικών μνημείων, ενισχύει την εισροή συναλλάγματος στη χώρα, δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και γενικότερα όσους εξυπηρετούν τη ζήτηση που δημιουργείται για προϊόντα ή υπηρεσίες, ενισχύει τα έσοδα του κράτους και βοηθά στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος, έχει σημαντική συνεισφορά στην αύξηση των τοπικών εσόδων (δημοτικά έσοδα) και αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για τις ιερές μονές και τα θρησκευτικά μνημεία. Οφείλουμε να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία, να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια, να τα προβάλουμε οργανωμένα ώστε να τα κάνουμε γνωστά στο πανελλήνιο και όχι μόνο αλλά και ο τόπος να οφεληθεί από την ανάδειξή τους. Με σχέδιο και στοχευμένη προβολή, με συνεργασία των Δήμων και της Ιεράς Μητρόπολης μπορούμε να βγάλουμε αυτούς τους σπουδαίους πολιτιστικούς θησαυρούς από την αφάνεια και να τους μετατρέψουμε σε πόλο έλξεις χιλιάδων επισκεπτών για την περιοχή μας.

*Ο Διαμαντής Καρασούλας είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πηνειού με το Συνδυασμό «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» του Διονύση Γεωργόπουλου.

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια