Πώς επιχειρεί να ναρκοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το β΄ εξάμηνο
08/07/201908:04

Το “στοίχημα” των 100 δισ. ευρώ της Οικονομίας

[ad_1]

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Ενώπιος ενωπίω με την πραγματικότητα, από αύριο ο νέος υπουργός Οικονομίας – Ανάπτυξης αλλά και η νέα Κυβέρνηση, που καλούνται να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τόνωση της οικονομίας, προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΒ απαιτείται άρση σειράς φορολογικών αντικινήτρων, η επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωση επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, αλλά και μείωση της φορολογίας στο 20% για επενδύσεις  >€100εκ ή/και για >1000 νέες προσλήψεις. Και σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΣΕΒ επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Για τη φορολογία, η νέα Κυβέρνηση προεκλογικά έχει δεσμευθεί για οριζόντια μείωση των συντελεστών από το 29% στο 20% σε διάστημα διετίας, ενώ έχει εξαγγείλει αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου, δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 έτη, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία, και επιπλέον μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων του φορολογικού συντελεστή για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας μιας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.

Παράλληλα έχει δεσμευθεί για μείωση της γραφειοκρατίας και τήρηση αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία, κομβικό σημείο για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων και αχίλλειος πτέρνα του συστήματος όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη παρά το “μπαράζ” των μεταρρυθμίσεων που έχουν περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στις δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης, με βάση το πρόγραμμα που παρουσίασε προεκλογικά η ύπαρξη δεύτερης ευκαιρίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με ελάφρυνση τους από τα χρέη σε Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, φορολογική έκπτωση έως 75% στις start ups, αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Από που θα έρθουν οι επενδύσεις και ποιες παραμένουν κολλημένες; Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία στον τουρισμό και τη ναυτιλία αναμένονται επενδύσεις 20- 25 δισ. ευρώ, ενώ επενδύσεις 11 δισ. ευρώ είναι κολλημένες. Στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση τροφίμων αναμένονται έργα 15-20 δισ. ευρώ, στην ενέργεια (ΑΠΕ, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.ά.) και το περιβάλλον επενδύσεις 9 δισ. ευρώ.

Στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, στη βιομηχανία, στα logistics και μέσω Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα υπολογίζονται έργα 10 δισ. ευρώ, ενώ στον κατασκευαστικό κλάδο και στις υποδομές τα περιθώρια εκτιμάται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερα, με τις σχετικές επενδύσεις να έχουν κοστολογηθεί στα 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 από τη ΝΔ γεγονός που θα αποφέρει 240.000 νέες θέσεις εργασίας εντός της επόμενης τετραετίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα