Το μεγάλο στοίχημα του Σεπτέμβρη και η "αναμονή" της Κομισόν
23/07/201917:08

Το μεγάλο στοίχημα του Σεπτέμβρη και η “αναμονή” της Κομισιόν

[ad_1]

Του Γ. Αγγέλη 

Το ενδιάμεσο προσωρινό “κενό” εξουσίας στην Κομισιόν μέχρι την εγκατάσταση της Επιτροπής υπό τη νέα της σύνθεση, προτίθεται να εκμεταλλευτεί η Κυβέρνηση για να ετοιμάσει το πρώτο σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 πάνω στο οποίο θα γίνει η πρώτη συζήτηση για τη συμβατότητα του νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής και των δεσμευτικών δημοσιονομικών στόχων.

Κρίσιμο “συμπλήρωμα” που θα κρίνει τη συνολική εικόνα πρόκειται να είναι επίσης η αξιόπιστη εκτίμηση εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, στη βάση της οποίας θα κριθεί η βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ήδη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα μηνύματα είναι ικανοποιητικά για μία αξιόπιστη παρουσίαση ενός πλαισίου πολιτικής σε έσοδα και δαπάνες που θα υπερκαλύπτει την επίτευξη του στόχου για το 3,5% του ΑΕΠ, αλλά –προς το παρόν– χωρίς την παρουσία σημαντικού επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Στους υπολογισμούς αυτούς έχει συνεκτιμηθεί το κόστος των πρόσφατων ανακοινώσεων στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων από πλευράς κυβέρνησης.

Στις πρόσφατες επαφές που έγιναν στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των θεσμών και παρά το ανεπίσημο των διαλόγων που μεσολάβησαν, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης – με στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του ο αρμόδιος ΥΠΟΙΚ – ότι οι στόχοι με τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση “θα επιτευχθούν στο ακέραιο…”.

Παρ’ όλα αυτά τόσο στο ΥΠΟΙΚ, όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βρίσκεται σε εξέλιξη λεπτομερής διαδικασία επαναβεβαίωσης των υπολογισμών που έχουν προηγηθεί. Στόχος είναι να αποφευχθεί αφενός το ενδεχόμενο παρέκκλισης από τους στόχους του 2019 – γεγονός που εκτιμάται ως απολύτως κρίσιμο – και αφετέρου στοχεύει στη διαμόρφωση ενός σχεδίου προϋπολογισμού που ενώ “θα ενσωματώνει όλες τις αναπτυξιακής στόχευσης παρεμβάσεις στην οικονομία”, δεν θα αφήνει περιθώρια παρέκκλισης από τους στόχους του 2020.

Η δουλειά αυτή βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του οικονομικού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου και “αντιμετωπίζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που συσχετίζεται με τις εξελίξεις που αφορούν στην περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος την διετία 2019 – 2020…”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα