Τι συμβαίνει με την βάση της Λάρισας; Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού Πτέραρχου Γουόλτερς στην 110 Π.Μ.
01/01/197002:00

Τι συμβαίνει με την βάση της Λάρισας; Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού Πτέραρχου Γουόλτερς στην 110 Π.Μ.

[ad_1]

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται Αμερικανοί Αξιωματούχοι με την Τουρκία και κυρίως με την πολιτική που έχει εφαρμόσει ο ίδιος ο Ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας αλλά και στο σύνολο τους κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα, μετά την έλευση των Ρωσικών πυραύλων S-400, επισκέψεις Αμερικανών, ιδιαιτέρως σημαντικών προσώπων, που ήταν προγραμματισμένες, ακυρώνονται η μια πίσω από την άλλη, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων έχει ακουστεί σε συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς και Αξιωματούχους σύμμαχων χωρών να λένε πως «πλέον δεν φαίνεται σε πολλές κοινές ιδέες μας και προσπάθειες που κάναμε στο παρελθόν, να υπάρχει η ίδια ή παρόμοια σύγκλιση απόψεων» εννοώντας την Τουρκία.

Η πρακτική της Άγκυρας έχει ωθήσει την ίδια σε έμμεση αποπομπή από την υπολογιζόμενη δύναμη του παρελθόντος, παρά το “ντάντεμα” που της προσφέρει μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλτ Τραμπ. Οι διαφορετικές σκέψεις, απόψεις και θέσεις της Αμερικανικής πλευράς είχαν αρχίσει να ακούγονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα κέντρα λήψης αποφάσεων, απ’ όταν οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση για την απόσυρση στρατευμάτων τους από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρατηρούσαν την σταδιακή αποστροφή της Άγκυρας από το Δυτικό άρμα και την σχέση που αναπτύσσονταν με την Ρωσία τόσο στρατιωτικά όσο και σε επίπεδο ενέργειας. Το θρίλερ των Αμερικανό-Τουρκικών σχέσεων είναι υπό εξέλιξη έλεγε ανώτατη πηγή στο Ελληνικό επιτελείο και ίσως μάλιστα βρίσκεται ακόμη σε “βρεφικό στάδιο”. Το Κουρδικό ζήτημα, οι εμμονές της Τουρκίας ώστε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της με τη Συρία και οι επιθέσεις που πραγματοποιεί κατά των Κούρδων, με προφάσεις τον αγώνα κατά μαχητών του Ισλαμικού κράτους, ενοχλούν τις ΗΠΑ οι οποίες προειδοποιούν, δείχνοντας και σ’ αυτό το σημείο σημάδια ανέχειας.

Πάντως ανώτατη πηγή των Βρυξελλών έλεγε ότι και εντός του ΝΑΤΟ, υπάρχουν ουσιαστικές αντιδράσεις οι οποίες μπορεί να είναι στο επίπεδο της στρατιωτικής διπλωματίας, όμως υπάρχουν και δεν είναι καθόλου αμελητέες κι αυτές εκφράζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Επιπλέον εντός της συμμαχίας και κατά τα κοινά γυμνάσια των τακτικών στρατευμάτων, που γίνονται στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας, να θυμηθούμε ότι δεν είναι λίγα τα παράπονα για τους μετέχοντες Τούρκους στρατιωτικούς. Μετά τις συνεχείς διώξεις που έχουν υποστεί και την αναγκαστική αναβάθμιση σε βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας, πολλοί δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία για θέσεις που τους ανατίθενται στο θέατρο των διασυμμαχικής ασκήσεων. Αποτέλεσμα είναι μια σειρά λαθών στην σχεδίαση αλλά και την εκτέλεση ορισμένων απαιτητικών σεναρίων. Πρόταση για συμμετοχή ελληνικών εταιριών στις ναυπηγήσεις των γαλλικών φρεγατών Belhara Η “σιωπηλή” Στρατιωτική Διπλωματία της Ελλάδας και ο “USEUCOM”…

Την ώρα που τα “τελεσίγραφα” και η ανταλλαγή έντονων απόψεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία καλά κρατούν σε καθημερινό επίπεδο, μια συνάντηση του Έλληνα Αρχηγού των ΕΔ, Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, Πτέραρχο Wolters , αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική αξία και όχι μόνο κυρίως αυτή την περίοδο. Ο General Tod D. Wolters ως Διοικητής της USEUCOM , επισκέφθηκε για πρώτη φορά την χώρα μας, ο ίδιος στο παρελθόν είχε πετάξει σε σχηματισμό με τον Αρχηγό ΓΕΕΘα ( όταν και οι δυο ηγούνταν των Πολεμικών Αεροποριών των χωρών τους, με τον Αμερικανό να ηγείται τότε των Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης ) στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας με τεράστια επιτυχία “Ηνίοχος”, πάνω από το Βορειοανατολικό Αιγαίο, ακόμη κι από την Λήμνο, με ότι αυτό σημαίνει.

Η επίσκεψη αυτή πάντως έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και το γεγονός ότι η προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Αμερικανό Αξιωματούχο, έγινε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα δεν πρέπει να μας ξενίζει από τη στιγμή που οι Αμερικανοί βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε διαρκείς αναζητήσεις μιας νέας σταθερής και ασφαλής βάσης ως αντιστάθμισμα της απουσίας τους από το Ινστιρλικ της Τουρκίας.

Ήδη από την Λάρισα επιχειρούν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper, για τα οποία μάλιστα περιμένει η χώρα μας και την απάντηση των ΗΠΑ που αφορά διαθεσιμότητα και τιμή αγοράς ώστε να περάσει και η Ελλάδα στην υπερσύγχρονη εποχή των UAV. Να θυμίσουμε επιπλέον πως στην Αεροπορική Βάση του Θεσσαλικού κάμπου έχουν γίνει ήδη αυτοψίες από Αμερικανούς αλλά και Νατοϊκά κλιμάκια που εξετάζουν όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που απαιτούνται για τυχόν έλευση επιπλέον UAV είτε αποκλειστικά Αμερικανικών, είτε Νατοϊκών.

Ανώτερη πηγή μάλιστα από το Ελληνικό επιτελείο έλεγε πως μπορεί παραδείγματος χάριν να δούμε «Global Hawk» να προσγειώνονται σε Ελληνική βάση, αλλά είναι άλλο πράγμα τα Νατοϊκά UAV αυτού του τύπου κι άλλη υπόθεση εντελώς διαφορετική τα «καθαρά» Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Global. Για την 110 Πτέρυγα Μάχης, έχει εκδηλωθεί-και είναι γνωστό- επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ KC-135. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συζητήσεις των δυο ανδρών δεν θα μπορούσε να λείπει και το θέμα της απόκτησης των Ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Σχολιάστηκε κι από τις δυο πλευρές ανταλλάσσοντας απόψεις γύρω από τους κινδύνους που ενέχει η ενεργοποίηση τους, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για όλες τις γειτνιάζουσες χώρες με την Τουρκία. Επίσης η “Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA τη US Naval Support Activity” για τη Σούδα, είναι μια συζήτηση που πάντα αναφέρονται οι Αμερικανοί και μάλιστα με πολύ θερμά λόγια καθώς θεωρούν την βάση αυτή στα Δυτικά της Κρήτης, μια βάση υψηλής επιχειρησιακής αξίας και ετοιμότητας. Στην εν λόγω βάση επιθυμούν να επενδύσουν ολοένα και περισσότερο κυρίως τώρα, όμως εκείνο που φαίνεται να θέλουν περισσότερο είναι αεροπορική βάση που να καλύψει μια σειρά αναγκών τους, και σ’ αυτό η χώρα μας μπορεί σίγουρα να φανεί και πάλι το πόσο σταθερή σύμμαχος είναι και παράλληλα να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η στενή σχέση. Η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα όσα πράττει η Ελλάδα με ότι μέσα διαθέτει αλλά και οι κοινές πολυεπιπεδες ασκήσεις δεν έλειψαν από τις συζητήσεις των δυο Ανώτατων Αξιωματικών.

Πάντως Ο General Tod D. Wolters που είχε επόμενο σταθμό από την Λάρισα, βάση της Τουρκίας, πληροφορίες λένε πως τελικά δεν μετέβη και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, δεν ταξίδεψε στη γειτονική μας χώρα…..

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα