Πότε χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων
01/10/201907:47

Tι αλλάζει στις προθεσμίες με τις 120 δόσεις στα Ταμεία

[ad_1]

Του Δ. Κατσαγάνη

Επταήμερη παράταση στην προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισε χθες η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, “δίνουμε παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 σε όλους τους οφειλέτες για την συμμετοχή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση”.

Ο ίδιος τονίζει ότι “τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δις ευρώ”.

Ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι “δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (30 Σεπτεμβρίου) έληγε η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 120 δόσεις.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας, διευκρίνισαν στο Capital.gr ότι η νέα προθεσμία (Δευτέρα 7 Οκτωβριου) αφορά:

·  Τις αιτήσεις των εργοδοτών για ένταξη των χρεών τους προς το τέως ΙΚΑ (σ.σ.που “γεννήθηκαν” έως την 31η Δεκεμβρίου 2018) στη ρύθμιση των 120 δόσεων

· Τις αιτήσεις των  μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών) για προσδιορισμό των οφειλών τους προς τα τέως ταμεία τους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ).

Σημειώνεται πάντως ότι για τους μη μισθωτούς (και όχι για τους εργοδότες με χρέη στο ΙΚΑ) ισχύει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, όσον αφορά τις αιτήσεις τους για ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προθεσμία αυτή ισχύει, πιο ειδικά, μόνο για εκείνους τους μη μισθωτούς οι οποίοι αιτηθούν προσδιορισμό των χρεών τους έως 7 Οκτωβρίου, αλλά ο προσδιορισμός αυτός από πλευράς υπηρεσιών του ΕΦΚΑ συντελεσθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), με χθεσινή ανακοίνωσή της, ζητά να παραταθεί “συνολικά” η ρύθμιση, γιατί “έτσι δεν λύνει παρά ελάχιστα προβλήματα”.

Και αυτό γιατί “καταρχάς, υπάρχουν ασφαλισμένοι που δεν θα καταφέρουν ούτε καν αίτηση να υποβάλουν”.  Κατά δεύτερο,σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, είναι “αμφίβολο” “αν είναι τεχνικά εφικτό να υποβληθούν αιτήσεις και το σύστημα να διακρίνει ποιες έχουν όντως πρόβλημα και ποιες όχι, χωρίς να δημιουργηθούν  περαιτέρω προβλήματα ή αδικίες”.

Τρίτο, τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ,  “οι υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων και της μηχανογράφησης (ΗΔΙΚΑ) δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στον υπολογισμό των εισφορών των ασφαλισμένων και φυσικά ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να επιλύσει τις δυσχέρειες στην ερμηνεία των εγκυκλίων”.

“Ενδεικτικά”, σύμφωνα με τους εργαζομένους στα Ταμεία, αναφέρεται ότι στον ΟΓΑ, “όπου εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διακοπής και διαγραφής εισφορών, από το 2016 ακόμα, οι οποίες είναι αδύνατο να ελεγχθούν από μια χούφτα ανθρώπους ώστε να οριστικοποιηθεί ο χρόνος ασφάλισης των αιτούντων και άρα οι οφειλόμενες εισφορές τους”.

Επίσης, επισημαίνεται πως “για να γίνει π.χ. ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, ο πολίτης πρέπει να μπει σε μια εφαρμογή και να ρυθμίσει οφειλές μέχρι το τέλος του 2016 πληρώνοντας την 1η δόση. Εν συνεχεία, σε άλλη εφαρμογή, με άλλη διαδικασία, να ρυθμίσει οφειλές του 2017-2018 και να πληρώσει άλλη “1η δόση” καταβάλλοντας και ολόκληρο το 2019 (το λιγότερο 1.464,21 ευρώ!). Στη συνέχεια, τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ ” μετά από  τρεις, τέσσερις έως και πέντε εργάσιμες ημέρες (ανάλογα με το φόρτο εργασιών στο  Μηχανογραφικό Σύστημα) θα έχει υπαχθεί στη ρύθμιση”.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, της τεράστιας  υποστελέχωσης και της έλλειψης βασικής υλικοτεχνικής υποδομής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει  πως “επιβάλλεται να δοθεί μια συνολική παράταση 2-3 μηνών για τη ρύθμιση, με επιπλέον παράταση για όσους έχουν (με ευθύνη του ΕΦΚΑ) πρόβλημα να την ολοκληρώσουν, καθώς και δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων (και του 2019)”. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι πρέπει “να αρχίσει άμεσα νομοθετική διαδικασία για πάγια ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα