Τα ζώα κατάσκοποι της CIA - Απόρρητα έως τώρα έγγραφα αποκαλύπτουν μυστικές αποστολές με περιστέρια, κοράκια και δελφίνια..
01/01/197002:00

Τα ζώα κατάσκοποι της CIA – Απόρρητα έως τώρα έγγραφα αποκαλύπτουν μυστικές αποστολές με περιστέρια, κοράκια και δελφίνια..

[ad_1]

Τα αρχεία αποκαλύπτουν πώς τα περιστέρια εκπαιδεύτηκαν για μυστικές αποστολές με στόχο να φωτογραφίζουν τοποθεσίες μέσα στη Σοβιετική Ένωση. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν κοράκια για να ρίχνουν συσκευές υποκλοπής σε παράθυρα και τα δελφίνια εκπαιδεύτηκαν για υποβρύχιες αποστολές.

  Η CIA πίστευε ότι τα ζώα θα μπορούσαν να εκπληρώσουν μοναδικά καθήκοντα για τις επιχειρήσεις του οργανισμού. Η επιχείρηση της δεκαετίας του ’70 είχε την κωδική ονομασία Tacana και διερεύνησε τη χρήση των περιστεριών με μικροσκοπικές φωτογραφικές μηχανές για αυτόματη λήψη φωτογραφιών. Οι πράκτορες επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι το περιστέρι κατέχει μια εκπληκτική ικανότητα. Μπορεί να αφεθεί κάπου που δεν είχε πάει ποτέ πριν και να βρει το δρόμο της επιστροφής του, ακόμη και αν βρίσκονταν εκατοντάδες μίλια.

Η χρήση των περιστεριών για επικοινωνίες χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να χρησιμοποιούνται για συλλογή πληροφοριών. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κλάδος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών λειτουργούσε μια υπηρεσία περιστεριών που απελευθέρωνε τα πουλιά με αλεξίπτωτα πάνω από την Κατεχόμενη Ευρώπη.  Περισσότερα από 1.000 περιστέρια επέστρεψαν με μηνύματα που περιείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τους σταθμούς εκτόξευσης πυραύλων V1 και τους γερμανικούς σταθμούς ραντάρ.

  Η επιχείρηση Tacana εξέλιξε όλες τις προηγούμενες πρακτικές και εξέτασε πώς διαφορετικά ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι η CIA εκπαίδευσε ένα κοράκι για να παραδώσει και να ανακτήσει μικρά αντικείμενα, μέχρι 40 γραμμάρια, από περβάζια παραθύρων απρόσιτων κτιρίων. Μια κόκκινη δέσμη λέιζερ χρησιμοποιήθηκε για να επισημάνει το στόχο και ένα ειδικό φως καλούσε μετά το πουλί πίσω. Σε μια περίπτωση στην Ευρώπη, η CIA χρησιμοποίησε κοριό τον οποίο άφησε ένα πουλί σε ένα παράθυρο.

  Η CIA εξέτασε επίσης εάν τα αποδημητικά πτηνά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τοποθετήσουν αισθητήρες για να ανιχνεύσουν αν η Σοβιετική Ένωση είχε δοκιμάσει χημικά όπλα. Φαίνεται επίσης ότι υπήρχαν δοκιμές κάποιου είδους ηλεκτρικής διέγερσης εγκεφάλου για την καθοδήγηση σκύλων από απόσταση, αν και πολλές από τις λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι απόρρητες. Μια προηγούμενη έκθεση που ονομάζεται Acoustic Kitty περιλαμβάνει δοκιμή με τοποθέτηση συσκευών ακρόασης μέσα σε μια γάτα.

Στη δεκαετία του 1960, οι φάκελοι δείχνουν ότι η CIA εξέτασε τη χρήση δελφινιών για πρόσβαση σε λιμάνια. Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν το πώς ο έλεγχος του εκπαιδευτή που είχε δουλέψει με ένα δελφίνι θα περάσει σε έναν πράκτορα.   Σε πιο πρόσφατες περιπτώσεις το αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποίησε δελφίνια σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών Στην Key West της Φλόριντα, μια ομάδα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δελφίνια για υποβρύχιες επιθέσεις κατά εχθρικών πλοίων. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δοκιμές σχετικά με το εάν τα δελφίνια μπορούσαν να μεταφέρουν αισθητήρες για να συλλέγουν τους ήχους των σοβιετικών πυρηνικών υποβρυχίων ή να αναζητούν ίχνη ραδιενεργών ή βιολογικών όπλων σε κοντινές εγκαταστάσεις.

Μέχρι το 1967, η CIA δαπάνησε περισσότερα από 600.000 δολάρια για τρία προγράμματα με χρήση ζώων σε στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις και παρακολουθήσεις. Τα περιστέρια αποδείχθηκαν τα πιο αποτελεσματικά και από τα μέσα της δεκαετίας του 70 η CIA άρχισε να εκτελεί μια σειρά δοκιμαστικών αποστολών οι οποίες είχαν πολύ καλά αποτελέσματα και οι κάμερες που είχαν τα περιστέρια επέστρεψαν με ικανοποιητικό φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, που μελέτησε τα πρώην απόρρητα έγγραφα, τον Σεπτεμβρίου του 1976 προκύπτει ότι είχε επιλεγεί ένας στόχος για τα περιστέρια: τα ναυπηγεία στο Λένινγκραντ που κατασκεύαζαν τα πιο προηγμένα Σοβιετικά υποβρύχια. Σε αυτό το σημείο, αποφασίστηκε ότι η επιχείρηση φαινόταν εφικτή. Όμως, εκεί τελειώνουν οι πληροφορίες στα αποχαρακτηρισμένα αρχεία.

Πόσες πραγματικές αποστολές έκαναν τα κατασκοπευτικά περιστέρια και οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν, είναι στοιχεία που παραμένουν απόρρητα στα αρχεία της CIA.

Πηγή: www.lifo.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα