Τα σημαντικά ατού στην διαπραγμάτευση για το πλεόνασμα
05/08/201908:03

Τα σημαντικά ατού στην διαπραγμάτευση για το πλεόνασμα

[ad_1]

Της Δήμητρας Kαδδά

Η συνολική πρόοδος στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και του “νοικοκυρέματος” των δημόσιων οικονομικών θεωρείται από πηγές των Βρυξελλών το “κλειδί” για να ανοίξει το θέμα των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Άμεσα ή έστω με έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω τεχνικών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού τους.

Η εν λόγω πρόοδος θα πρέπει να αποτυπωθεί στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα ξεκινήσει να γράφεται και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί από την παρούσα “ηγεσία” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή υπό την επίβλεψη του Πιερ Μοσκοβισί (σ.σ. η αλλαγή σκυτάλης στην Κομισιόν θα γίνει τον Νοέμβριο).

Βεβαίως, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους υπουργούς Οικονομικών. Δηλαδή από το Eurogroup.

Ωστόσο, εξηγούν με νόημα, μία ιδιαιτέρως θετική έκθεση προόδου μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο κείμενο της τρίτης αξιολόγησης για τα 15 ανοιχτά πεδία στα μετά – προγραμματικά ορόσημα,  θα ήταν ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλεονέκτημα για την πολιτική διαπραγμάτευση. Μία διαπραγμάτευση την οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  όπως ανέφερε χθες στην συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Κεντρικός στόχος παραμένει η διαπραγμάτευση να λάβει χώρα το 2020. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει κινήσεις να γίνουν νωρίτερα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν μεγάλη σημασία οι κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες στο κυβερνητικό έργο. Στο οικονομικό πεδίο θα αποτυπωθούν και στο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου, αλλά και στο διπλό Προϋπολογισμό που πρέπει να συντάξει και να καταθέσει η κυβέρνηση σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Επίσης, υπάρχει το πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημαντικά βήματα περιμένουν οι δανειστές και στο θέμα των τραπεζών. Το σχέδιο του ΤΧΣ προωθείται μέσα από συνεχή ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ ελληνικής πλευράς και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Σε επόμενο στάδιο θα προωθηθεί και το ανάλογο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το πρώτο χρονικό ορόσημο σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών έρχεται με το Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Θα υπάρξει μία πρώτη ένδειξη προθέσεων από πλευράς κρατών-μελών. Ωστόσο, τα σημαντικά γεγονότα  αναμένονται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο όταν θεωρητικά θα πρέπει να έχει συνταχθεί η τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενισχυμένη Εποπτεία (σ.σ. η εν λόγω αξιολόγηση συνδέεται και με ενεργοποίηση παρεμβάσεων στο χρέος), αλλά και μία ξεχωριστή έκθεση για τα δημοσιονομικά μεγέθη (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου).

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι υπόλοιπες κινήσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την τόνωση του ΑΕΠ. Συνδέονται και με τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και με μία νέα έξοδο στις αγορές η οποία θα εδραιώσει την πεποίθηση για το χαμηλότερο κόστος δανεισμού (από αυτό που έχει υποτεθεί στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους).

Το φθινόπωρο θα έχουν φανεί και τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού κατά τους θερινούς μήνες. Στόχος είναι να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό φέτος.

Παράλληλα προωθούνται τα “αντίμετρα” στην διατήρηση του αφορολόγητου με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Προς το παρόν πάντως ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι πέραν και των παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να υπάρχει φέτος χώρος για άλλη παροχή φέτος (σ.σ. η 13η σύνταξη δόθηκε το Μάιο). Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί ότι κάθε χρόνο θα κατανέμεται ανάλογο επίδομα στους συνταξιούχους το οποίο όμως θα έχει διαφορετική μορφή και η κίνηση θα γίνεται στο τέλος του έτους.

Για το 2020 το δημοσιονομικό περιθώριο θα ξεδιπλωθεί σε πλήρη μορφή με βάση τη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προς το παρόν το μόνο δεδομένο φορολογικό μέτρο είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, όπως διευκρίνισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών.

Δεν απέκλεισε πάντως να μην εφαρμοστεί η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020, επισημαίνοντας ότι “η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν”. Το ίδιο ισχύει για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και τη μείωση του ΦΠΑ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα