28/11/201913:44

Συνέντευξη Γιώργου Κουρκούτα: “Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί όπως του αξίζει» – “Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για το 1821, συλλέγει τεκμήρια και την αναβίωση ιστορικών στιγμών της Ηλείας”

Ο συγγραφέας του βιβλίου για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην Ηλεία Γεώργιο Κουρκούτα σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη

«Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης

πρέπει να αναδειχθεί

και να προβληθεί όπως του αξίζει»

*”Το κενό ιστορικής μνήμης φιλοδοξούν να καλύψουν εκδόσεις σαν αυτή για τον Βιλαέτη”

 

*”Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για το 1821, στην οποία μετέχω μαζί με εκλεκτούς Ηλείους,  δραστηριοποιείται για την συλλογή τεκμηρίων και την αναβίωση ιστορικών στιγμών της Ηλείας”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για έναν αγνό αγωνιστή του 1821 στην Ηλεία που δεν έχει αναδειχθεί και προβληθεί όπως του αξίζει παραχώρησε ο Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην Ηλεία Γιώργος Κουρκούτας.

Ο κ. Κουρκούτας έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αφορά την τοπική μας ιστορία και τον Ηλείο αγωνιστή του 1821 Χαραλάμπη Βιλαέτη.

Στο βιβλίο του ο κ. Κουρκούτας αναφέρεται εκτενώς στο αγνό αγωνιστή αλλά και στη παρουσίαση πτυχών της τοπικής Ιστορίας, που δεν σχετίζονται άμεσα με τον Βιλαέτη, αλλά απαντούν σε ιστορικές απορίες και προσφέρουν πιο πολλές γνώσεις για την Ηλεία του 1821. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πόσο καιρό κράτησε κ. Κουρκούτα η έρευνα για τον Χ. Βιλαέτη;

Απ. «Όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την τοπική Ιστορία της Ηλείας, διεπίστωσα πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε στην Ηλεία για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη. Κρίθηκε αναγκαίο να συλλεγούν στοιχεία για τον Ήρωα, με αφορμή και τις εκδηλώσεις μνήμης που την τελευταία 15ετία ξεκινήσαμε για την Μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821) και την Μάχη του Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821). Όμως, από το 2016 αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει συστηματική έρευνα με σκοπό την έκδοση σχετικού βιβλίου, κάτι που εντός 3 ετών πραγματοποιήθηκε».

Τι γνωρίζουμε εμείς στην Ηλεία για το 1821 και τους τοπικούς πρωταγωνιστές του;

Απ. «Όταν κάποιος διαβάζει για την Ιστορία του 1821, δεν θα βρει πολλά για την Ηλεία. Αναφέρονται σε όλες τις μεγάλες ιστορικές καταγραφές σπουδαία γεγονότα και πρωταγωνιστές από πολλές μεριές του Ελληνισμού. Η Ηλεία απουσιάζει. Αυτό είναι αδικία εις βάρος της Ιστορίας του τόπου μας. Παράλληλα, κι εμείς εδώ στην Ηλεία δεν γνωρίζουμε πολλά, παρότι κατά τόπους (πρόσφατο παράδειγμα η εκδήλωση για την Μάχη του Βαρθολομιού) γίνονται προσπάθειες ανάδειξης της Ιστορίας. Aυτό το κενό ιστορικής μνήμης φιλοδοξούν να καλύψουν εκδόσεις σαν αυτή για τον Βιλαέτη».

Ποια στοιχεία περιλαμβάνει το βιβλίο;

Απ. «Το βιβλίο κινείται σε 2 θεματικούς άξονες. Ο ένας, όπως είναι αυτονόητο, είναι ο Χαράλαμπος Βιλαέτης, η ζωή και το έργο του, σε συνδυασμό με την παρουσίαση των γεγονότων στα οποία συμμετείχε ο Ηλείος ήρωας. Ο δεύτερος (κι αυτό προσδίδει ξεχωριστή σημασία στο βιβλίο) είναι η παρουσίαση πτυχών της τοπικής Ιστορίας, που δεν σχετίζονται άμεσα με τον Βιλαέτη, αλλά απαντούν σε ιστορικές απορίες και προσφέρουν πιο πολλές γνώσεις για την Ηλεία του 1821».

Μπορούμε να αναφέρουμε μερικά ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου, πέρα από όσα αφορούν τον Βιλαέτη;

Απ. «Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης επαρκή και σαφή στοιχεία για την ίδρυση και την εξέλιξη της πόλεως του Πύργου, την Βενετοκρατία και τα Ορλωφικά, αλλά και το περιβάλλον σε Πελοπόννησο και Ιονίους Νήσους, όπου έζησε και έδρασε ο Βιλαέτης. Όταν ξεσπά ο Πόλεμος του 1821, γίνονται στην Ηλεία 7 μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις (ως την Άλωση του Λάλα, τον Ιούνιο του 1821). Σε όλες αυτές δεν συμμετείχε, όπως είναι φυσικό, ο Χαράλαμπος Βιλαέτης. Ωστόσο, στο βιβλίο παρουσιάζονται όλες οι μάχες, για να έχει ο αναγνώστης μία ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της Επαναστάσεως του 1821 στην Ηλεία.  Πολλά στοιχεία παρουσιάζονται και για τους Φιλικούς της Ηλείας, αλλά και για την παρουσία των Τούρκων στον χώρο της Ηλείας».

Η Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων» είχε την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί το βιβλίο;

Απ. «Η Φιλαρμονική «Απόλλων», ένας από τα αρχαιότερους πολιτιστικούς φορείς στην Ηλεία ήδη από τον 19ο αιώνα,  είναι ένα από τα 3 Σωματεία (τα άλλα δύο είναι ο Σύνδεσμος Οπλιτών Ηλείας και ο Λαογραφικός και Χορευτικός όμιλος «Ηλείων Παράδοσις») που ξεκίνησαν τις εκδηλώσεις μνήμης στο Λαντζόι κάθε Μάιο για την ηρωική θυσία του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του. Ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος πρότεινε να γίνει κάτι για να γνωρίσουν όλοι τον Ήρωα. Την όλη προσπάθεια, στο τελικό της στάδιο, αυτό της εκτυπώσεως, ενίσχυσε οικονομικά η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός, που είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου, με τελικό στόχο παράλληλα με την γνώση να στηριχθεί οικονομικά η Φιλαρμονική, που επιτελεί σπουδαίο έργο στον τομέα του Πολιτισμού».

Εν όψει της συμπληρώσεως 200 ετών το 2021 τι μπορεί να γίνει για πιο εκτενή προβολή της Ηλείας της Επαναστάσεως;

Απ. «Υπάρχουν ευοίωνα μηνύματα στο θέμα αυτό. Ήδη η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας έχει καταρτίσει Πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2021. Ήδη υπάρχει και η Ομάδα Πρωτοβουλίας για το 1821, στην οποία μετέχω μαζί με εκλεκτούς Ηλείους, η οποία δραστηριοποιείται για την συλλογή τεκμηρίων και την αναβίωση ιστορικών στιγμών της Ηλείας. Αλλά, όπως πληροφορούμαστε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  και πολλοί Δήμοι της Ηλείας κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Κοντά τους και εμείς οι Εκπαιδευτικοί οφείλουμε να νοιαστούμε και να συμμετάσχουμε ενεργά».

Στον χώρο της Εκπαιδεύσεως στην Ηλεία (Α/Βάθμια και Β/Βάθμια) τι μπορεί να γίνει; Βοηθά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές το βιβλίο;

Απ. «Δυστυχώς, η γενικότερη άγνοια ή αδιαφορία για την τοπική Ιστορία (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1821) δεν θα μπορούσε να μην εισέλθει στον χώρο της Εκπαιδεύσεως. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, που ενδιαφέρονται να διδάξουν στους μαθητές τους για τους Ήρωες του 1821. Αυτό είναι αισιόδοξο. Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα προσφέρει στοιχεία και πληροφορίες για καλύτερη προσέγγιση του 1821 στην Ηλεία».

Το βιβλίο συνοδεύει πλήθος φωτογραφιών, αν και δεν έχουμε φωτογραφία ή απεικόνιση του ιδίου του Βιλαέτη.

Απ. «Οι φωτογραφίες συμπληρώνουν την Ιστορική αφήγηση.  Βοηθούν τον αναγνώστη να δει τους τόπους των γεγονότων και των μαχών, αλλά και φυσιογνωμίες των πρωταγωνιστών, όπου υπάρχουν αυτοί.  Όλα συνελέγησαν μετά από χρονοβόρο έρευνα 25 ετών και επιτόπιες επισκέψεις. Για τον Βιλαέτη, δυστυχώς, δεν διαθέτουμε προσωπογραφία του. μάλιστα περιγράφουμε στο βιβλίο την περιπέτεια της «εικόνας» που λανθασμένα αποδόθηκε σε αυτόν».

Ο Δήμος Πύργου και η Ηλεία αγνόησαν για καιρό τον Βιλαέτη. Τι πρέπει να γίνει τώρα;

Απ. «Η δέουσα τιμή στον Ήρωα αυτόν δεν δόθηκε ποτέ στο πέρασμα των δεκαετιών. Στο βιβλίο μάλιστα καταγράφονται πολλά περιστατικά  του τότε Δήμου Λετρίνων ή του Δήμου Πύργου ή της Ιεράς Μητροπόλεως ή  ιδιωτών πατριωτών, που κατά καιρούς τίμησαν τον Βιλαέτη. Αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν ήσαν αρκετές. Ας γίνει η παρούσα έκδοση αφετηρία μίας νέας προσεγγίσεως του ΗΡΩΑ και του ΑΓΩΝΑ του».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα