08/08/202014:04

Συνέντευξη Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου: Τι απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την εξόρυξη των πετρελαίων στο Κατάκολο, το Ποτόκι, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις υποδομές κα…

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο energia.gr ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος απαντά σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό για τα πετρέλαια και την εξόρυξή τους στο Κατάκολο, το φλέγον θέμα με το ΠΟΤΟΚΙ και τις προσπάθειες επίλυσής του, για την υστέρηση στον τομέα των υποδομών και πολλά άλλα.

Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο

https://www.energia.gr/article/169418/othhsayros-toy-katakoloy-mia-ek-vatheon-synomilia-me-ton-dhmarho-pyrgoy

Ο Τάκης Αντωνακόπουλος δεν είναι άμαθος στα κοινά. Πρώην βουλευτής Πασόκ, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της ιδιαίτερης πατρίδας του, τον Πύργο Ηλείας και εξελέγη Δήμαρχος πριν από ένα χρόνο. Είθισται, τα πολιτικά πρόσωπα όταν  παραλαμβάνουν οιαδήποτε μορφής εξουσία να δηλώνουν ότι παρέλαβαν «καμμένη γη», θέλοντας να καταδείξουν το δύσκολο της αποστολής που τους εμπιστεύθηκε το εκλογικό σώμα. Στον Πύργο και εν γένει στον πρώην Νομό Ηλείας –νυν Περιφερειακή Ενότητα- το «καμμένη γη» δεν είναι σχήμα λόγου- κυριολεκτικά και μεταφορικά! Μία από τις πλέον ευλογημένες από την φύση περιοχές της χώρας, με δυνατότητες αλματώδους ανάπτυξης ιδίως στην γεωργία και τον τουρισμό, έχει εγκαταλειφθεί δεκαετίες τώρα από φίλους και εχθρούς.

Το δείχνει η απομόνωσή του, οδική, σιδηροδρομική και αεροπορική, από τον υπόλοιπο  ελληνικό κορμό. Και μην πει κανείς πως η Ηλεία είναι ένας δύσκολος τόπος από άποψης γεωμορφίας ώστε να δικαιολογεί αυτή την απομόνωση. Το ακριβώς αντίθετο. Επομένως, η δημιουργία βασικών υποδομών θα ήταν και φθηνή και γρήγορη.

Τίποτε από αυτά δεν έχουν συμβεί και δεν είναι τυχαίο που η περιοχή έχει αδειάσει από τους γηγενείς οι οποίοι έγιναν εσωτερικοί μετανάστες ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Το Energia.gr θέλησε να μάθει από πρώτο χέρι, ποια «βουνά» έχει να κινήσει ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας του πρώην Νομού ώστε να δώσει λύσεις στα προβλήματα και ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο ίδιος εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για τις προοπτικές της περιοχής και επέρριψε ευθύνες τόσο στην απελθούσα δημοτική αρχή, όσο και στην Πολιτεία για ένα πλήθος θεμάτων, από την τοπική οικονομία και το περιβάλλον, μέχρι τον τουρισμό και την ενέργεια. Το μεγάλο παράπονο που εξέφρασε αφορά στην ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τον αναπτυξιακό πόρο από τα πετρελαϊκά κέρδη, καθώς τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να κατευθυνθούν στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο, όπως είναι εύλογο. Μίλησε ακόμη για το μέγα πρόβλημα με τα σκουπίδια και στηλίτευσε την απροθυμία ορισμένων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να βοηθήσουν στην επίλυσή του.

Αλλά ας τον αφήσουμε να μας τα πει με το δικό του τρόπο, απαντώντας στις ερωτήσεις που του θέσαμε:

Δήμαρχε, ποια είναι η θέση σου για την εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο;

“Δεν ξεκινήσαμε αρνητικά, αλλά πρέπει να διασφαλιστούν όλα τα σενάρια περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως, να διασφαλιστεί ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής, ιδιαίτερα του λιμανιού του Κατακόλου που είναι καθοριστικό λιμάνι για την  κρουαζιέρα στη χώρα. Δεν σας κρύβω πως, παράλληλα, διαπιστώσαμε ορισμένες παθολογίες στο υπέδαφος της περιοχής, όπως φάνηκε από τις τελευταίες έρευνες που έγιναν βάση των διαφόρων  εργαλείων πολεοδόμησης της περιοχής, ότι υπάρχει ρήγμα. Είμαστε σεισμογενής περιοχή και όλα αυτά δημιουργούν κάποιες ανησυχίες. Πάντως θεωρώ ότι δεν είναι τόσο τραγικά.

Αλλά αυτό με το οποίο δεν συμφωνούμε καθόλου είναι ότι αυτός ο αναπτυξιακός πόρος του 5%, επειδή το δίνουν στην Περιφέρεια και αυτή αποφασίζει. Εμείς έχουμε επιδιώξει με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε για λογαριασμό του Δήμου το ποσοστό αυτό, αλλά η ελληνική Πολιτεία μας εμπαίζει διαχρονικά. Απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΝ με βάση το νόμο παλαιότερης κυβέρνησης που λέει ότι σε επίπεδο Περιφέρειας θα αποδίδεται το 5% των κερδών. Ποιών κερδών όμως; Τα κέρδη τα βγάζει η επιχείρηση και αν αποφασίσει να τα επανεπενδύσει, δεν θα υπάρχει κανένα κέρδος. Αυτό το έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη στις συγκεντρώσεις που έχουν γίνει.»

Το πελατειακό κράτος και οι άνθρακες για θησαυρός

«Θα προτιμούσαμε να μας δώσουν το 1% επί των εισπράξεων, όχι 5% επί των κερδών», συνέχισε ο κ. Αντωνακόπουλος. «Συνολικά, όμως, πρόκειται για ψίχουλα και μάλιστα ούτε καν γνωρίζουμε πόσα κέρδη θα δηλώσει η εταιρεία, αλλά όσα και να δηλώσει αποκλείεται να είναι… δισεκατομμύρια! Για μας δεν έχει καμία, ουσιαστικά, αναπτυξιακή αξία αυτό που μας λένε επειδή δεν είναι κάτι χειροπιαστό, δεν είναι μετρήσιμο και επαφίεται καθαρά στη δική τους ευχέρεια διαμόρφωσης του τελικού ποσού. Το δίνουν σε ένα άλλο κέντρο για να αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τρείς πρώην Νομούς που έχουν «άπειρους» δήμους και ο Περιφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να παίξει παιχνίδια ισορροπίας με όλους. Δεν μπορεί να ασχολείται αποκλειστικά με εμάς και ξέρετε γιατί θα το κάνει; Επειδή αυτό το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει. Δεν το έχει αποτάξει. Αν πεις στον Περιφερειάρχη ότι σου δίνω 5% τον επηρεάζεις, επειδή με 5% πιάνεις όλες τις περιφέρειες… Ξέρετε, οι περιφερειάρχες, επειδή οι Περιφέρειες είναι πολιτικές οντότητες, έχουν όλοι τους σαφέστατη κομματική κατεύθυνση.  Δεν έχω δει έως τώρα Περιφερχειάρχη, ασχέτως πολιτικού χρώματος, να ορθώσει ανάστημα στα δύσκολα και στα μεγάλα ζητήματα και να συγκρουστεί.»

«Η Energean κωλυσιεργεί»

Το Energia.gr τον ρώτησε ακόμη, για τις σχέσεις του με την Energean που έχει αναλάβει να υλοποιήσειτο έργο της εξόρυξης στο Κατάκολο και για τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια.

Ο Δήμαρχος Πύργου είπε πως η καθυστέρηση έκδοσης άδειας περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ, οφελεί μόνο την εταιρεία: «Αυτά τα κοιτάσματα, όπως τα έχουν πάρει ορισμένες εταιρείες, τα έχουν σηκώσει στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε όλο τον κόσμο και εκδίδουν μετοχές. Ύστερα μεταθέτουν από χρόνο σε χρόνο, με δική τους ευθύνη, την άντληση του προϊόντος.»

Όσο για το πού θα χρησιμοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες -εφόσον αντληθούν – είτε πετρέλαιο είτε, ενδεχομένως, στο μέλλον, φυσικό αέριο, ο Δήμαρχος είπε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο του Νομού δεν είναι μεγάλο καθώς διαθέτει ελάχιστες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, λιγοστές βιομηχανίες και κάποια δημόσια κτήρια και η μεταφορά του με αγωγούς θα είναι δαπανηρή και μάλλον δεν θα συμφέρει –την εταιρεία…

«Το δεδομένα είναι τα εξής για το Κατάκολο. Έχουν πει 2-3 ημερομηνίες που δεν έχουν τηρηθεί. Το 5% δεν μας ικανοποιεί, είναι παραπλανητικό και αφορά απόδοση στην Περιφέρεια ενός μη προσδιορισμένου κεφαλαίου. Δεν υπάρχει αυτό. Να βγουν να μας πουν ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις. Στο χωριό μου λένε πως όποιος βαριέται να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινάει! Το θέμα είναι ότι δεν έχει προχωρήσει. Αλλά να σας πω και το άλλο. Εμείς γιατί να ρισκάρουμε όλη την τουριστική φυσιογνωμία μας, διότι όπου γίνονται αυτού του είδους οι επενδύσεις, η αισθητική εικόνα λειτουργεί αποτρεπτικά στον τουρισμό,  να περνά δηλαδή, το κρουαζερόπλοιο και να βλέπει ο κόσμος όλα αυτά τα συστήματα. Δεν είμαστε επί της αρχής αρνητικοί σε αυτό, αλλά μας βάζουν όρους που είναι μόνο για αυτούς. Δεν μπορεί να είναι έτσι! Τους το τόνισα: “Εδώ έχουμε ένα θησαυρό. Θέλετε να τον πάρετε; Τί μας δίνετε; Ξεκάθαρα. Αυτά που μας δίνετε είναι έπεα πτερόεντα. Για να πηγαίνουμε στην Πάτρα να παρακαλάμε να πάρουμε τί; Το 5% τίνος, από το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα μας δίνει ό,τι θέλει αυτό; Αυτοί ξέρουν τί παίρνουν, εμείς δεν παίρνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς, ακόμη και αν εγκριθεί η άδεια περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ, αν δεν μας αποδώσουν κάτι συγκεκριμένο, προαποφασισμένο και μετρήσιμο για τον τόπο, δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε», πρόσθεσε για να αφήσει να διαφανεί ότι δεν αποκλείει και κινητοποιήσεις κατά των εξορύξεων. «Είμαστε λίγο ακτιβιστές όπως το έχουμε αποδείξει σε παλαιότερες κινητοποιήσεις» είπε.

Τέλος στην ερώτησή μας αν τουλάχιστον αναμένει ότι μια τέτοια επένδυση, εφόσον ολοκληρωθεί, θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ο Δήμαρχος Πύργου απάντησε ότι οι θέσεις εργασίας είναι εξειδικευμένες. «Θα απασχοληθούν άνθρωποι εξειδικευμένοι που ασχολούνται με τα ορυκτά, χημικοί, μεταλλειολόγοι, άρα δεν συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.»

Αποκαθίσταται το υγρό στοιχείο στην περιοχή

Το Energia.gr ρώτησε τον κ. Αντωνακόπουλο για το εάν προτίθεται να αποκαταστήσει την παλιά φυσιογνωμία της περιοχής με τον επαναπλημμυρισμό των λιμνών της Αγουλινίτσας και της Μουριάς.

«Πήραμε τα σχέδια χωρικής ανάπτυξης για την Μουριά και την έχουμε στο σχεδιασμό μας σαν λίμνη υπό επαναπλημμυρισμό. Το έργο το έχουμε δεσμεύσει πολεοδομικά. Έτσι θα αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα του παρελθόντος που δεν είχε καν γεωργικό όφελος. Ξεκινάμε με σοβαρούς εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς να το προσεγγίζουμε επειδή έχει και ερευνητικό χαρακτήρα ένα έργο αυτής της φύσεως. Αυτή είναι η ιδιαίτερότητα της περιοχής. Το νερό! Θάλασσα, λωρίδα ξηράς, λίμνη, μεσογειακή βλάστηση, Μουριά-Αγουλινίτσα-Καϊάφας», ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου.

Υποδομές: Το επάγγελμα που ανθεί είναι τα γραφεία Τελετών!

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα των υποδομών, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλο θέμα. «Η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει τις αναγκαίες υποδομές. Φταίει ο παλαιοκομματισμός και η μικροπολιτική αλλά και η νοοτροπία της περιοχής. Για τον δρόμο έχουμε πρωτοστατήσει με μεγάλες κινητοποιήσεις και με τη συμμετοχή αιρετών από όλη την ευρύτερη περιοχή, από Ζάκυνθο, Καλαμάτα κλπ. Δυστυχώς το κομμάτι Πάτρα-Πύργος ξαναπάει στις καλένδες και στο πρόγραμμα 2021-2027, μάλλον με παραχώρηση  γιατί τα 13 δισ. έχουν στόχο να τα δώσουν στους μεγαλοεργολάβους για να πάρουν το χρήμα από τα διόδια.», είπε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Όσον αφορά στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, ο Δήμαρχος είπε πως θα πάει λίγο πίσω καθώς σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι νέες εγκαταστάσεις θα εισέρχονταν σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο, ενώ η εμπορική λειτουργία λίγους μήνες αργότερα, εντός του 2021.

«Κάνουμε μια μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης προς το παρόν, έως ότου πάμε στο εργοστάσιο. Όσον αφορά στην κοστολόγηση, όπως το έχω αποδείξει, είναι από τα πιο ακριβά σκουπίδια της Ελλάδας. 45.000 ετησίως όλος ο πρώην Νομός, 16 000 τόνους ο Πύργος μόνο! Τα σκουπίδια με βάση την συμμετοχή του επενδυτή είναι τα από πιο ακριβά στην Ελλάδα. Βάζει αυτός ένα ευρώ και βγάζει τέσσερα! Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν προ διετίας στην προηγούμενη δημοτική διοίκηση που «στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων.» Μίλησε ακόμη για τα 100 χιλιάδες δέματα που βρίσκονται δίπλα στην κοίτη του Αλφειού,  συσκευασμένα σκουπίδια με 5πλό πλαστικό περίβλημα που έχουν αφεθεί εκεί για 10 χρόνια και έχουν σαπίσει. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση ως περιβαλλοντική βόμβα.

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος μας ανέφερε για τα σχέδιά του να εγκαταστήσει στον Δήμο και έξυπνο φωτισμό LED έως τα τέλη του 2021. «Έχουμε ξεκινήσει μελέτη που θα προδιαγράψει και την ανάθεση και τρέχουμε και μελέτη για smart cities και στο λιμάνι (Κατάκολο) θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάποια έξυπνα συστήματα. Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, έχουμε υποβάλει στο ΕΣΠΑ να πάρουμε τρία ηλεκτρικα λεωφορεία με συνεκμετάλλευση με το ΚΤΕΛ και θα βάλουμε πιλοτικά και ένα σταθμό φόρτισης.»

energia.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα