Συμμερίζομαι απολύτως την αισιοδοξία της ελληνικής ...
20/09/201911:20

Συμμερίζομαι απολύτως την αισιοδοξία της ελληνικής …

[ad_1]

“Συμμερίζομαι απολύτως την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία. Παραμένει, όμως, σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν μια χώρα είναι σε καλή κατάσταση, τότε είναι ευκολότερο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι αυτό το διμερές πανευρωπαϊκό συνέδριο των γερμανικών επιμελητηρίων λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Αποτελεί ένα θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα και τους πολίτες της”, λέει ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) στη συνέντευξή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, έστω και αν η βελτίωση δεν έχει ακόμα αγγίξει όλους τους πολίτες. Χρειάζεται ακόμα υπομονή, διότι η οικονομία σαφώς βελτιώνεται. Η ανοδική τάση υπάρχει -και πρέπει αυτή η ανοδική πορεία να συνεχιστεί για να σταματήσει και η μετανάστευση των νέων, το “brain drain”, που είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα” προσθέτει ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχή μας ο κ. Κριχμπάουμ υπογραμμίζει ότι “η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον, η περιοχή της να είναι σταθερή και αύριο. Αυτό που γίνεται στην Κύπρο, όπου η Τουρκία κάνει έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι αποδεκτό και έχει καταδικαστεί από την Ευρώπη. Αυτό δεν συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής και γι αυτό και έλαβε σαφή θέση”. Εκτιμά πως “η σταθερότητα στην περιοχή εξαρτάται κατά πολύ από την Ελλάδα, η οποία κατάφερε να επιλύσει μια μακροχρόνια διαμάχη με την Βόρεια Μακεδονία” και επισημαίνει: “Μας ενδιαφέρει συνολικά στην Ευρώπη να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας και η απόφαση αυτή ήταν ορθή. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί επέδειξαν θάρρος, όπως άλλωστε και στη Β. Μακεδονία. Πρέπει πάντα να κοιτάζει κανείς μπροστά, από αυτό ζει η πολιτική”.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν έχει σήμερα η Ευρώπη όραμα, απαντά: “Έχουμε και πρέπει να έχουμε όραμα. Όχι μόνον ένα, αλλά περισσότερα. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο εξαρτάται από μας τους Ευρωπαίους να μην εγκαταλείψουμε τις αξίες μας και την ευημερία μας. Αντιλαμβάνομαι πως το δεύτερο μπορεί να ακούγεται περίεργο στα αυτιά των Ελλήνων, διότι έπρεπε να κάνουν τεράστιες θυσίες. Δεν θα πρέπει να όμως να ξεχνούν ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε τόσο μεγάλη υποστήριξη όπως η Ελλάδα”. Τονίζει ότι “βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και αυτή η διαμάχη συμπαρασύρει και άλλες χώρες. Και τις ευρωπαϊκές. Εξαρτάται, λοιπόν, από μας να υπεραμυνθούμε του ελεύθερου εμπορίου”, όπως επίσης “εξαρτάται από μας να βοηθήσουμε τους άμεσους γείτονές μας στην Αφρική, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μπορούν να επιβιώσουν εκεί… Αυτά είναι μερικά από τα οράματα της Ευρώπης”.

Τέλος, για το αν υπάρχει κάποιο οικονομικό όραμα και την κριτική που ασκείται αντίθετα στην Κίνα για τις επενδύσεις στην Ευρώπη, ο κ. Κρίχμπαουμ λέει: “Γεγονός είναι ότι οι Κινέζοι αυξάνουν την επιρροή τους στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις βαλκανικές χώρες. Γεγονός παραμένει, επίσης, ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών παραμένουν πολύ ισχυρές και όσο και να μιλάμε για την Κίνα ή τις ΗΠΑ, χωρίς την ΕΕ και τις εμπορικές σχέσεις εντός της ενιαίας αγοράς, όλα θα ήταν πολύ χειρότερα. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία θα αντιμετωπίσει πιθανόν η Μεγάλη Βρετανία εάν αποχωρήσει από την ΕΕ”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γκούντερ Κρίχμπαουμ -με αφορμή την συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό συνέδριο του Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων που διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα “Το όραμα για την Ευρώπη” στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής :

Ερ: Το θέμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων είναι “Το όραμα για την Ευρώπη”. Έχει άραγε η Ευρώπη σήμερα όραμα;

Απ: Νομίζω πως έχουμε και πρέπει να έχουμε. Όχι μόνον ένα, αλλά περισσότερα. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο εξαρτάται από μας, τους Ευρωπαίους, να μην εγκαταλείψουμε τις αξίες μας και την ευημερία μας. Αντιλαμβάνομαι πως το δεύτερο μπορεί να ακούγεται περίεργο τα αυτιά των Ελλήνων, διότι έπρεπε να κάνουν τεράστιες θυσίες κατά την διάρκεια τη οικονομικής κρίσης. Δεν θα πρέπει να όμως να ξεχνούν ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε τόσο μεγάλη υποστήριξη όπως η Ελλάδα.

Ερ: Κάποιο άλλο όραμα;

Απ: Βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και αυτή η διαμάχη συμπαρασύρει και άλλες χώρες. Και τις ευρωπαϊκές. Εξαρτάται, λοιπόν, από μας να υπεραμυνθούμε του ελεύθερου εμπορίου διότι φέρνει θέσεις εργασίας, ευημερία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, την κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της οποίας έρχονται σε μας πολλοί άνθρωποι από την Αφρική. Γιατί; Διότι ερημοποιούνται μεγάλες εκτάσεις και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να διατραφούν. Έτσι, κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Νομίζω πως εξαρτάται από μας να βοηθήσουμε τους άμεσους γείτονές μας στην Αφρική, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μπορούν να επιβιώσουν εκεί… Αυτά είναι μερικά από τα οράματα της Ευρώπης.

Ερ: Από οικονομική άποψη όμως υπάρχει κάποιο όραμα; Η κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη για παράδειγμα επικρίνεται, στην Ελλάδα όμως επένδυσαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Που ήταν το όραμα της Ευρώπης;

Απ: Γεγονός είναι ότι οι Κινέζοι αυξάνουν την επιρροή τους στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις βαλκανικές χώρες. Γεγονός παραμένει, επίσης, ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών παραμένουν πολύ ισχυρές. Πάρτε για παράδειγμα τις γαλλογερμανικές σχέσεις. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και όσο και να μιλάμε για την Κίνα ή τις ΗΠΑ, χωρίς την ΕΕ και τις εμπορικές σχέσεις εντός της ενιαίας αγοράς όλα θα ήταν πολύ χειρότερα. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία θα αντιμετωπίσει πιθανόν η Μ. Βρετανία εάν αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ερ: Πως εκτιμάτε την κατάσταση στην Ελλάδα;΄

Απ: Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, έστω και αν η βελτίωση δεν έχει ακόμα αγγίξει όλους τους  πολίτες. Χρειάζεται ακόμα υπομονή, διότι η οικονομία σαφώς βελτιώνεται. Στην Ελλάδα υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, μειώθηκε η ανεργία έστω και αν αυτό δεν βοηθά το υπόλοιπο 20% το οποίο εξακολουθεί να μην έχει δουλειά. Η ανοδική όμως τάση υπάρχει και πρέπει αυτή η ανοδική πορεία να συνεχιστεί για να σταματήσει και η μετανάστευση των νέων, το “brain  drain”, που είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα.

Ερ: Ένα από τα θέματα του Συνεδρίου είναι και η γεωστρατηγική. Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας περιοχή μας κατά τη γνώμη σας;

Απ: Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον η περιοχή της να είναι σταθερή και αύριο, γι αυτό θα πρέπει να επιλυθούν όλα προβλήματα που υπάρχουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που γίνεται στην Κύπρο, όπου η Τουρκία κάνει έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι αποδεκτό και έχει καταδικαστεί από την Ευρώπη. Αυτό δεν συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής και γι αυτό και έλαβε σαφή θέση.

Η σταθερότητα στην περιοχή εξαρτάται κατά πολύ από την Ελλάδα, η οποία κατάφερε να επιλύσει μια μακροχρόνια διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία. Προέρχομαι από μια άλλη πολιτική οικογένεια ιδεολογικά, αλλά η πολιτική ζει και από το θάρρος. Και ο κ. Τσίπρας επέδειξε πολύ μεγάλο θάρρος λέγοντας πως είναι σωστή η απόφαση να επιλυθεί αυτή η διαμάχη πληρώνοντας το τίμημα, χάνοντας την πρωθυπουργία, έστω και αν υπήρχαν συγκεκριμένες  ενδείξεις ότι θα έχανε τις εκλογές. Τρέφω όμως και μεγάλη εκτίμηση για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε μετά τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε, ότι δεν θα θέσει εκ των υστέρων υπό αμφισβήτηση τη Συμφωνία των Πρεσπών, έστω και αν το κόμμα του είχε μια άλλη τοποθέτηση προεκλογικά. Μας ενδιαφέρει συνολικά στην Ευρώπη να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας και η απόφαση αυτή ήταν ορθή. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί επέδειξαν θάρρος, όπως άλλωστε και στη Β. Μακεδονία, όπου επίσης δεν ήταν απλό το θέμα. Πρέπει πάντα να κοιτάζει κανείς μπροστά, από αυτό ζει η πολιτική.

Ερ: Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία;

Απ: Συμμερίζομαι απολύτως την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και τα βάρη πάντα τα επωμίζονται δυστυχώς οι πολίτες, αλλά σε τελευταία ανάλυση το κράτος το αποτελούν οι πολίτες μιας εκάστης χώρας. Συμμερίζομαι μεν την αισιοδοξία, αλλά γεγονός είναι ότι εάν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατάσταση θα είχε γίνει πάρα πολύ πιο δύσκολη. Κοιτάξτε την Αργεντινή, έστω και αν δεν αποτελεί το καλύτερο, ή μάλλον είναι ατυχές παράδειγμα προς σύγκριση, όπου οι πολίτες έχασαν κάθε ελπίδα για το μέλλον. Εδώ, στην οι πολίτες έχουν προοπτικές, διότι ακριβώς δεν αφέθηκαν μόνοι από την Ευρώπη, διότι οι πολίτες των άλλων χωρών-μελών δεν άφησαν την Ελλάδα στην τύχη της, δεν την εγκατέλειψαν. Και ήταν πολύ σημαντικό τότε να σταλεί ένα μήνυμα στήριξης προς όλους, διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζούμε όλοι από την αλληλοστήριξη σε δύσκολους καιρούς. Είναι όπως σε έναν γάμο, υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω, αλλά στο τέλος μένει κανείς ενωμένος.

Ερ: Η συμμετοχή τόσο πολλών επίλεκτων στελεχών της γερμανικής πολιτικής και της οικονομίας στο συνέδριο είναι ένα μήνυμα ότι έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα;

Απ: Φυσικά, παραμένει όμως σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν μια χώρα είναι σε καλή κατάσταση, τότε είναι ευκολότερο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι αυτό το διμερές πανευρωπαϊκό συνέδριο των γερμανικών επιμελητηρίων λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Αποτελεί ένα θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα