Τα 3 ραντεβού του Ιουλίου για την Ελλάδα
09/11/201908:00

Στις 25 Νοεμβρίου η διαπραγμάτευση για πλεονάσματα

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Ο επόμενος σταθμός στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τα πλεονάσματα και για το περιθώριο νέων παροχών εντός του έτους είναι η 25η Νοεμβρίου. Στη συνεδρίαση του Euroworking Group που θα λάβει χώρα για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου (η τελευταία για φέτος) θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Το επίσημα θέμα από πλευράς θεσμών είναι η παρουσίαση του πακέτου εκθέσεων που θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πέντε μέρες πριν. Η πιο βασική είναι  η 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Επίσημος στόχος είναι η εν λόγω έκθεση να κριθεί ως αρκούντως θετική αναφορικά με την πρόοδο της Ελληνικής οικονομίας ώστε να ενεργοποιηθεί το επόμενο πακέτο δόσεων – παρεμβάσεων στο χρέος. Δηλαδή η  διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου αλλά και η εκταμίευση των κερδών ομολόγων που διακρατούνται.

Η ελληνική πλευρά όμως έχει επιπλέον προσδοκίες. Επιθυμεί να δρομολογηθεί και το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης των εν λόγω κερδών ομολόγων προκειμένου να στηρίξουν τόνωση των επενδύσεων.

Μεγάλο πλεονεκτήματα σε αυτή τη προσπάθεια είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία  περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ διασφαλίζονται όχι μόνο για φέτος αλλά και για την επόμενη διετία 2020- 2021.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και η ρήση Ευρωπαίου αξιωματούχου πως η όποια παρέμβαση μέσω της χρήσης των κερδών ομολόγων θα πρέπει να γίνει αφού αποδειχθεί ότι διασφαλίζεται ο δημοσιονομικός στόχος.  Ο ίδιος αξιωματούχος που “απηχεί” το κλίμα στο EWG μίλησε για απόφαση που θα ληφθεί το 2020.

Το νέο “μέρισμα”

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει και άλλα σχέδια τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν πιο γρήγορα. Αφορούν στη διανομή του φετινού υπερπλεονάσματος  το οποίο υπολογίζεται από πλευράς Θεσμών στο 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Στο ποσό αυτό μάλιστα δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ, αφού με βάση την Κομισιόν αυτή θα καλυφθεί από τον από το αποθεματικό του φετινού προϋπολογισμού. Τι ίδιο ενδεχομένως να γίνει και με τις ανάλογες δαπάνες των ΕΛΤΑ.

Έτσι μένει να φανεί τι αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, αφού πρώτα παρουσιαστούν στους θεσμούς. Και τούτο καθώς γίνεται σαφές από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως προς το παρόν οι δανειστές δεν έχουν λάβει γνώση για ένα νέο πακέτο παροχών.

Αλλά και η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που όσο περνά ο καιρός γίνεται ο πιο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας για την πορεία του προϋπολογισμού λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην “ωρίμανση” έργων που θα μπορέσουν να φέρουν δαπάνες.

Τροχάδην για προαπαιτούμενα

Προς το παρόν η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για την υλοποίηση μέχρι κεραίας των προαπαιτούμενων. Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες προαναγγέλθηκε από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα για την άλλη εβδομάδα, ενώ συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων για την πρόοδο στο πεδίο των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, των αποκρατικοποιήσεων, των παρεμβάσεων στις αγορές και των άλλων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των θεσμών, αλλά και το θέμα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα