Στην ατζέντα των τραπεζών μεγάλα επιχειρηματικά "κόκκινα" δάνεια 1,...
08/08/201912:01

Στην ατζέντα των τραπεζών μεγάλα επιχειρηματικά “κόκκινα” δάνεια 1,…

[ad_1]

της Νένας Μαλλιάρα

Αποφάσεις για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ, θα λάβουν οι τράπεζες το προσεχές διάστημα, με στόχο να “ξεκαθαρίσουν” υποθέσεις που εντάσσονται σε από κοινού δανειοδοτήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και βρίσκονται στην “ατζέντα” διαχείρισης του NPL Forum.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην αρμοδιότητα του NPL Forum που έχει συσταθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών περιλαμβάνονται 102 υποθέσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με ύψος δανεισμού που προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία περίμετρο δανείων ύψους 8,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι τράπεζες έχουν “ξεδιαλύνει” υποθέσεις ύψους 7,1 δισ. ευρώ και απομένει η εξεύρεση λύσης σε δάνεια 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά έχουν δοθεί από τις τράπεζες στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδη, κατά τις περισσότερες από μία συναντήσεις που έχουν υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών στο διάστημα από τις 9 Ιουλίου μέχρι σήμερα, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε “βαλτωμένες” περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.

Οι λύσεις αυτές στοχεύουν πρωτίστως στη διάσωση των επιχειρήσεων. Αφενός για να προστατευθούν θέσεις εργασίας, αφετέρου για να αποδοθεί στις τράπεζες και την ελληνική Οικονομία το κέρδος από την εξυγίανση των επιχειρήσεων, αντί αυτές να πουληθούν υπό τη μορφή “κόκκινων” δανείων σε funds.

Οι προσπάθειες εξυγίανσης των επιχειρήσεων με αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και αναχρηματοδότησή τους από τις ίδιες τις τράπεζες, είναι πλέον πολύ πιο σοβαρές και εντατικές, καθώς υποβοηθούνται και από τη θετική αλλαγή του κλίματος και των προοπτικών για την ελληνική Οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επιχειρήσεις που, μόλις προ 6 ή ακόμη και 3 μηνών, βρίσκονταν επενδυτικά στα αζήτητα.

Η πρόθεση και η εντατικοποίηση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης, πάντως, δεν σημαίνει ότι στο σύνολο των περιπτώσεων, ύψους 7,1 δισ. ευρώ, για τις οποίες οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε απόφαση, η απόφαση ήταν για διάσωση της επιχείρησης.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να κρίνονται βιώσιμες και αυτό έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με την αξία που έχει η δομική τους υπόσταση, δηλ. αν υπάρχουν προοπτικές και ενδιαφέρον για το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται. Ενδεικτικά, περιπτώσεις όπως της Creta Farms, της Αλουμύλ, της Forthnet κ.ά. παρουσιάζουν core value και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν κρίνονται βιώσιμες, όχι μόνο εξαιτίας υπερχρέωσης ή ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αναποτελεσματική διοίκησή τους, αλλά επίσης λόγω μηδενικών προοπτικών για το αντικείμενό τους. Στις επιχειρήσεις αυτές, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει – και θα αποφασίσουν κατά το “ξεκαθάρισμα” των υπολειπόμενων δανείων 1,7 δισ. ευρώ του NPL Forum – να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση για την ανάκτηση των οφειλών.

Όπως αναφέρεται στο Capital.gr, ο στόχος των τραπεζών είναι να μπουν οι ίδιες μέσα στις προβληματικές αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, να τις εξυγιάνουν και να αποκομίσουν την αξία από την εξυγίανσή τους.

Η δράση από πλευράς τραπεζών για το “ξεκαθάρισμα” των μεγάλων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων θα γίνεται εναλλακτικά με τρεις τρόπους:

α) Στις “εύκολες” περιπτώσεις, δηλαδή στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ένα καλό μάνατζμεντ και ένα καλό business plan, οι τράπεζες θα προχωρούν σε αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους.

β) Στις μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα προχωρούν άμεσα σε αναγκαστική εκτέλεση, έτσι ώστε το όποιο περιουσιακό στοιχείο των επιχειρήσεων να αποκτάται σε πλειστηριασμό από τρίτους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να το επανεντάξουν παραγωγικά στην ελληνική Οικονομία.

γ) Τέλος, σε επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες αλλά όχι με την παρούσα διοίκησή τους, οι τράπεζες θα προωθήσουν πολύ την ειδική διαχείριση.

Όλο το πλάνο “εκκαθάρισης” των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων του NPL Forum θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα προσεχή τρίμηνα, με τον ορίζοντα για τις προβληματικές επιχειρήσεις να έχει αποσαφηνιστεί μέσα στο 2020.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα