24/08/202007:45

Στη Βουλή οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Δεν είναι τυχαίο ότι μία ημέρα μετά την εισαγωγή των συμφωνιών Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ προς κύρωση από την ελληνική Βουλή, καταφθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες ο Γερμανός υπουργός Eξωτερικών, Χάικο Μαας.

H παράνομη τουρκική Navtex έληξε χθες, Κυριακή, με όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια αυτών των 13 ημερών, και η Άγκυρα την παρέτεινε μέχρι 27 Αυγούστου -τότε δηλαδή που αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο τη συζήτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα παραμείνει, ως φαίνεται, μέχρι την τελευταία στιγμή, προκλητικά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου.

Η Αθήνα, που έχει προβεί σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή, παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξετάζει με προσοχή τα επόμενα βήματά του.

Στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναφέρουν ότι ο Ερντογάν άνοιξε πολλά μέτωπα, αποθρασύνθηκε από την ανοχή που βρήκε και τώρα ξεπερνά τα όρια.

Με την Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να παίζει, επιμένουν.

«Είτε θα συνέλθει, είτε θα το μετανιώσει», τονίζει με συνέντευξή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλ. Καλαφάτης.

Η γερμανική διαμεσολάβηση σύμφωνα με εκτιμήσεις θα πάρει μέρες για να αποδώσει.

Το τελευταίο, όμως, όριο είναι η Σύνοδος Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε ο Ερντογάν θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί, αλλιώς δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις σε μια οικονομία που παραπαίει, έστω κι αν -όπως ο ίδιος υποστηρίζει- η Τουρκία ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος σημειώνει σε συνέντευξή του πως:

«Η Ελλάδα έχει πρόθεση να προσέλθει σε διάλογο, όχι σε συνθηκολόγηση. Δεν συζητάμε την ασφάλεια και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, προϋπόθεση είναι ένα μορατόριουμ σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια ώρα, με επιστολή προς τον ΟΗΕ, η Άγκυρα δηλώνει ότι θεωρεί άκυρη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, διαγράφοντας από τον χάρτη την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών και προβάλλοντας παράλογες θέσεις για να υποστηρίξει τα σχέδιά της.

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση αναφέρει συγκεγκριμένα:

«Παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, τμήμα της οποίας οριοθετείται μέσω του Μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αποκοπής στην προβολή των ακτών. Η Τουρκία ασκεί νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στο βορρά του υποτιθέμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντά πως «απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, η Ευρώπη καθιστά σαφές ότι είναι μονόδρομος ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας προωθεί, ωστόσο, και η Αυστρία.

Ο υπουργός εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τονίζει πως η Βιέννη είναι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

«Οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και υπάρχει ανάγκη για μια αντίστοιχα ξεκάθαρη αντίδραση από την ΕΕ».

cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα