Στα χρόνια της ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου..
01/01/197002:00

Στα χρόνια της ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου..

[ad_1]

Το Δεσποτάτον της Ηπείρου ιδρύθηκε το έτος 1204 μ.Χ. από τον Μιχαήλ Αγγελο. Τα όρια του Ηπειρωτικού κράτους.

Ο Μιχαήλ περιέλαβε στο κράτος του όλη την Παλαιά και Νέα Ηπειρο και γι’ αυτό ονομάστηκε «Δεσποτάτον της Ηπείρου». Πρώτη πρωτεύουσα του Δεσποτάτου ήταν η Αρτα. Εκεί εγκαταστάθηκε αμέσως ο Μιχαήλ μόλις ανέλαβε τον θρόνο.

Οι αγώνες για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Η προσφορά του ηπειρωτικού κράτους στη διάσωση και διατήρηση του Ελληνισμού είναι ανεκτίμητη. Οι αγώνες του Μιχαήλ και του αδελφού του Θεοδώρου δεν περιορίστηκαν μόνο στα όρια της Ηπείρου αλλά πήραν πανελλήνια έκταση. Πρώτη ενέργεια του Μιχαήλ ήταν να απομονώσει τους Ενετούς έξω από τις ακτές της Αδριατικής.

Στην Πελοπόννησο, κατόρθωσε να περιορίσει τις κατακτητικές διαθέσεις των Φράγκων. Αλλες ενέργειες ήταν η συνεργασία του με τον Αυτοκράτορα της Νίκαιας, Θεόδωρο Λάσκαρη, για ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και ενίδρυση της Ελληνικής Αυτοκρατορίας. Το 1214 ο Μιχαήλ δολοφονήθηκε. Διάδοχός του έγινε ο αδελφός του Θεόδωρος. Ο Θεόδωρος αναδείχθηκε πολύ δραστήριος.

Οι διπλωματικές ενέργειες του Θεοδώρου είχαν ενεργητικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό.
Η προσφορά στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό είναι ανεκτίμητη. Οι βόρειες περιοχές της Ηπείρου ήταν οι περισσότερο εκτεθειμένες στις ξενικές επιδρομές και στους εποικισμούς.

Για τη διατήρηση της ελευθερίας και του ανόθευτου Ελληνισμού τους ο Μιχαήλ πήρε από την αρχή αυστηρά αμυντικά μέτρα. Υστερα από τα Ιωάννινα τα ισχυρότερα κάστρα του Δεσποτάτου ήταν στο Βεράτι και το Δυρράχιο. Το κράτος θεμελιώθηκε ουσιαστικά στην ελληνικότητα όλης της Ηπείρου.

Αν δεν υπήρχε αυτό το στερεό εθνικό έδαφος δε θα τολμούσαν οι ιδρυτές να δημιουργήσουν ένα τόσο ισχυρό κράτος στη δύσκολη εκείνη περίοδο που περνούσε ο Ελληνισμός.

Για την προστασία αυτού του Ελληνισμού οι δύο πρωτεργάτες του Ηπειρωτικού κράτους αδελφοί Μιχαήλ και Θεόδωρος δεν φάνηκαν σε τίποτα φειδωλοί.

Κώστας Στούπης
Βοστώνη, ΜΑ

Επιστολή στον εκδότη του «Ε.Κ.» 25 Ιουλίου, 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα