Τα 3 ραντεβού του Ιουλίου για την Ελλάδα
23/09/201914:25

Σήμερα το κρας τεστ για ανάπτυξη

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά
 
Οι τριήμερες συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα. Στο επίκεντρο τίθενται ο νέος προϋπολογισμός για το 2020 και το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και η λίστα εκκρεμοτήτων της 2ης και της 3ης αξιολόγησης. Ο λόγος για τη λίστα με τα  προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και μένουν σε εκκρεμότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκπροσωπώντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έως τον χρόνο λήψης της τελικής πολιτικής συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση (έχει οριστεί εκ των προτέρων για τον Δεκέμβριο), αλλά θα πρέπει και να “περάσει” τις πολιτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και εξαγγελθεί.
 
Το EWG και το ΔΝΤ
 
Επόμενος σταθμός είναι το Εuroworking Group που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και στο οποίο θα γίνει “αναφορά” για το ελληνικό ζήτημα. Η κατάσταση θα αποτυπωθεί επίσης και στο καθιερωμένο “statement” των θεσμών και αναμένεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Στην Αθήνα διεξάγεται και μία δεύτερη παράλληλη αξιολόγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συλλέγει επικαιροποιημένα στοιχεία ώστε να ολοκληρώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει και ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς (και για τις αγορές που παρακολουθούν τα επόμενα βήματα της χώρας).
 
Το πρόγραμμα
 
Οι συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι με το δημοσιονομικό ζήτημα. Ακολουθούν θέματα των υπουργείων ανάπτυξης και Ενέργειας (κυρίως αδειοδοτήσεων).

Αύριο το πρωί έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές επαφές για θέματα δαπανών, υγείας, εργασιακού και κοινωνικής πολιτικής, ενώ το απόγευμα της Τρίτης στο επίκεντρο εισέρχονται τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα.

Την Τετάρτη έχουν οριστεί ραντεβού για τα ενεργειακά ζητήματα, τις αποκρατικοποιήσεις, τη δημόσια Διοίκηση, ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά και την τελική “ανασκόπηση” της κατάστασης υπό τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα.

Οι συναντήσεις θα γίνονται παρουσία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του παλιού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Η διαπραγμάτευση
 
Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τη γραμμή άμυνας έναντι των ενστάσεων που φάνηκαν ότι υπάρχουν στις τεχνικές συζητήσεις που προηγήθηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ενστάσεις των θεσμών σχετίζονται με τις δυνατότητες που υπάρχουν για μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, για την επίτευξη των υψηλών στόχων εισπραξιμότητας των εσόδων, αλλά και με το θέμα της χρήσης των κερδών ομολόγων το 2020 για να στηρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να δείξει υψηλό βαθμό ετοιμότητας για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (σ.σ. παρουσιάζεται νέο σχέδιο απομείωσης), η πορεία κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και το θέμα των τραπεζών (για το οποίο δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι θεσμοί με τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών να φέρεται ότι βρίσκονται σε καλή κατεύθυνση αναφορικά με την ταχύτερη μείωση των NPLs).

Η Αθήνα δίνει έμφαση και στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Μαζί με τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να στηρίξουν την ελληνική προσπάθεια για επιτάχυνση του ΑΕΠ.

Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το σενάριο ανόδου του ΑΕΠ φέτος και το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεν απέκλεισε τη δυνατότητα της οικονομίας να επιταχυνθεί ακόμα και με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% το 2020, γεγονός που θα προσφέρει και αυξημένα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ μπορεί να επιταχυνθεί στο 2,3% το δεύτερο εξάμηνο, ενώ για το 2020 θεωρεί ότι ένας αριθμός προς το 3% συνδέεται με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα τονώσουν την οικονομία.
 
Τα επιχειρήματα

Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο επιχειρεί να πείσει ότι ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιηθούν τα κέρδη ομολόγων για να καλύψουν μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο στόχος για επίδοση στο 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός. Ωστόσο, στο εν λόγω πεδίο η Κομισιόν φαίνεται ότι προς το παρόν διατηρεί ενστάσεις.

Δίνει έμφαση και στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να θεσπισθούν το επόμενο διάστημα ούτως ώστε να τονωθεί η εισπραξιμότητα των εσόδων. Παράλληλα, τα στοιχεία που στέλνει στους θεσμούς δείχνουν ότι ήδη οι επιδόσεις στο πεδίο των εσόδων έχουν αυξηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, στο θέμα των 120 δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί μιλούν για “τρύπα” 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις βλέπει ισόποση υπεραπόδοση.

Για το θέμα των 120 δόσεων τα τελικά στοιχεία -αν δεν υπάρξει παράταση- θα είναι διαθέσιμα τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Οπότε οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα αυτό το τριήμερο στην Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως…

Διαβάστε ακόμη:
– Διαπραγμάτευση: Το κυβερνητικό “ατού” της ισχυρής ανάπτυξης και το στοίχημα των προαπαιτουμένων

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα