«Σήμα» για την S&P η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Scope
21/10/201911:33

«Σήμα» για την S&P η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Scope

[ad_1]

Πληθαίνουν τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα καθώς και οι ενδείξεις για “καλά νέα” από την S&P την Παρασκευή.  Μετά την έγκριση του “Ηρακλή” που οδήγησε στα θετικά σχόλια από τους οίκους, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings – ο οποίος μπορεί να μην είναι στους big four οίκους (Fitch, Moody”s, S&P, DBRS) τους οποίους και λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ στις αποφάσεις πολιτικής της, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει “ανέβει” ψηλά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών –  προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο “ΒΒ” με θετικές προοπτικές, από “ΒΒ-” πριν, δηλαδή δύο σκαλοπάτια από την “επενδυτική βαθμίδα”.

Η Scope βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία να γίνει και αυτή συστημικά σημαντικός οίκος αξιολόγησης, καθώς έχει είδη αρχίσει τη διαδικασία κατάθεσης στην ΕΚΤ των σχετικών προαπαιτούμενων. Στελέχη της βρέθηκαν στην Αθήνα τον περασμένο μήνα για συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης καθώς και με τις τράπεζες.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε “ΒΒ” από “BB-” υποστηρίζεται από τις δύο ακόλουθες εξελίξεις: (1) τη βελτιωμένη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, υποστηριζόμενη από το ιστορικό σταθερής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το ισχυρό προφίλ χρέους ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισής του η οποία έχει επωφεληθεί επίσης από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές καθώς και το ράλι των ελληνικών ομολόγων, και  2) τη βελτιωμένη πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές. Η νέα κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε διαρθρωτικές και φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η διατήρηση των θετικών προοπτικών (που σημαίνει περαιτέρω αναβάθμιση… προσεχώς) αντανακλά τις εξής προσδοκίες: 1) της επιτάχυνσης της μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των NPLs των ελληνικών τραπεζών μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων ή/και του σχεδίου APS, η οποία θα ενισχύσει τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν επενδύσεις και να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. 2) της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής μέσω της συνέχισης της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, 3) της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς στόχους, 4) της πολιτικής σταθερότητας τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας τον κίνδυνο αντιστροφής της πολιτικής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες ή ένας συνδυασμός αυτών, όπως τονίζει η Scope, θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά τη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική βιωσιμότητα και την πρόσβαση της πραγματικής οικονομίας στην απαιτούμενη ρευστότητα, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος αναφέρει ότι το υψηλό επίπεδο των NPLs συνεχίζει να επηρεάζει την κερδοφορία και την ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν επενδύσεις και να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε περαιτέρω, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου, οι οποίοι μετά από τέσσερα χρόνια καταργήθηκαν πλήρως. Οι  εισροές νέου χρήματος οδήγησαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και διευκόλυναν την αύξηση δανείων στον εταιρικό τομέα. Ωστόσο, οι καθαρές ροές πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα συνολικά παραμένουν ελαφρώς αρνητικές, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις από τις τράπεζες αρχίζουν μόνο σταδιακά να αντισταθμίζουν την αποπληρωμή των δανείων που ωριμάζουν.

Όπως τονίζει η Scope προτεραιότητα “κλειδί” για τη βελτίωση του rating της Ελλάδας είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουν οι τράπεζες και κυρίως τη μείωση των NPLs.

Έτσι, οι πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας είναι οι εξής: 1) η περαιτέρω μείωση του κινδύνου γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, 2) η διεύρυσνη και διατήρηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, 3) η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λόγω της προόδου των μεταρρυθμίσεων, 4) η συνέχιση της προόδου στη δημοσιονομική εξυγίανση και 5) η οικονομική ανάπτυξη να αποδειχθεί ισχυρότερη και πιο βιώσιμη από ό, τι προβλέπεται σήμερα.

Ελευθερία Κούρταλη

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα