Στο... περίμενε οι Έλληνες ασθενείς για καινοτόμα φάρμακα
30/07/201907:47

Σερί επαφών με την αγορά φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας

[ad_1]

Διαδοχικά ραντεβού με εκπροσώπους από το χώρο του φαρμάκου θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ξεκινώντας έναν πρώτο κύκλο επαφών με την αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί τόσο με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όσο και με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

Η ατζέντα, όπως λέει το ρεπορτάζ, από πλευράς των φαρμακευτικών, περιλαμβάνει τρία κρίσιμα θέματα: τιμολόγηση φαρμάκων, αποζημίωση και κυρίως η επιβάρυνση μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback), καθώς οι επιχειρήσεις καλύπτουν τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές δαπάνες και τους κλειστούς προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ και δημόσιων νοσοκομείων.

Παράγοντες από τον κλάδο του φαρμάκου έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές επιστροφές, που πλέον απειλούν τη βιωσιμότητά τους και που σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται φέτος να αγγίξουν τα 750 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ). Εκτός όμως από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και αποζημιώνει, εξίσου μεγάλη είναι η υπέρβαση που καταγράφεται στο ΕΣΥ. Οι εκτιμήσεις λένε πως η “τρύπα” σε σύγκριση με τον αρχικό κλειστό προϋπολογισμό, θα φτάσει μέχρι τέλος του έτους τα 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ είναι 1,94 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων 500 εκατ. αντίστοιχα). Οι φαρμακευτικές επιβαρύνονται επιπλέον με αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate).

Πρόσφατα ο ΣΦΕΕ και μετά την έκθεση της Κομισιόν είχε επισημάνει πως αυτή η επιβάρυνση εξοντώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μειώνει τις θέσεις εργασίας, ακυρώνει τα όποια επενδυτικά προγράμματα και θέτει σε  κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε νέα και υπάρχοντα φάρμακα.

Επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων στο 23ο συνέδριο του “Economist” είχε αναφέρει πως  εάν μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και η οποία φθάνει το 70% αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους προστεθούν οι επιστροφές του clawback, θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν κεφάλαια ύψος έως και μισού δισ. ευρώ από την αγορά του φαρμάκου για επενδύσεις, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού αυτού στόχου, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου, είναι ο συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές, η μείωση των φόρων που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, και τέλος η εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι φαρμακευτικές ζητούν ακόμη τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, την αναθεώρηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το φάρμακο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά και τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback. Από την πλευρά του ο κ. Κικίλας έχει αναφέρει πως πρέπει να βρεθεί λύση για το βάρος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας μέτρα για να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Τα ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με φορείς της περίθαλψης συνεχίζονται και την Τετάρτη στις 14:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια μετά από πρόσκληση του ιδίου. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα συνάντηση στην Αριστοτέλους με συλλόγους ασθενών.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα