28/02/202018:51

Πύργος: Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί και ο Εσπερινός της Συγνώμης σε Ιερούς Ναούς της πόλης

1) ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ ΚΑΙ
Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ

Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, πλέον από την προσεχή Δευτέρα της πρώτης από τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής εισέρχεται σε μία περίοδο πνευματικού αγώνα και άσκησης. Αυτή την πρώτη εβδομάδα την ονομάζουμε «Καθαρή Εβδομάδα» και την πρώτη ημέρα της, όπως γνωρίζουμε, την λέμε «Καθαρά Δευτέρα».

Βέβαια, όπως συμβαίνει καθημερινά, η ακολουθία του 24ώρου αρχίζει με τον Εσπερινό, ο οποίος ψάλλεται το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Άρα ο Εσπερινός της «Καθαρής Δευτέρας», ψάλλεται την Κυριακή της Τυρινής το απόγευμα. ‘Ολες δε τις Κυριακές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, (από την Κυριακή της Τυρινής έως και την Κυριακή Ε΄ Νηστειών). Στην πόλη του Πύργου, θα τελούνται κάθε Κυριακή ώρα 5:00 μ.μ. και σε άλλο Ιερό Ναό, με την χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού ή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ θα ακολουθεί και Θείον Κήρυγμα, με ομιλητές εκ περιτροπής. Καλό δε και Θεάρεστο είναι να παρακολουθούμε του Κατανυκτικούς αυτούς Εσπερινούς κάθε Κυριακή απόγευμα, προστρέχοντας στους Ιερούς Ναούς μας.

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί λέγονται έτσι, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών. Tην Κυριακή της Τυρινής, το απόγευμα, πάμε στην Εκκλησία, στον πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό της Συγγνώμης, με τον οποίο και εισερχόμαστε στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γνωστής και ως διαδρομής των αρετών, άσκησης και θεραπείας με αποκορύφωμα το πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου.

Εσπερινός της Συγγνώμης λέγεται, διότι στο τέλος της Ιερής ακολουθίας οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ασπάζονται το Ευαγγέλιο ή το χέρι του Αρχιερέως-Ιερέως ζητώντας από αυτόν συγγνώμη και στην συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συγχωρεμένοι να αρχίσουν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μία ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αγαπητοί μου, δεν είναι καλό να μπαίνουμε σε αυτή την Ιερή περίοδο της Εκκλησίας μας, έχοντας οποιοδήποτε βάρος στην ψυχή μας και κυρίως με τους άλλους… Έτσι ο Ιερός κλήρος και ο Ορθόδοξος λαός συμμετέχοντας στον Εσπερινό της Συγνώμης μπορούν πλέον να προχωρήσουν αδελφωμένοι στην πνευματική πορεία της Σαρακοστής, που θα κορυφωθεί με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Συγχώρηση αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου είναι Αναστάσιμη αρετή, που ανατρέπει την πτωτική μας κατάσταση και μας μετατρέπει σε μετόχους και κοινωνούς της Θείας Χάριτος. Ανοίγουμε την καρδιά μας στον Θεό και εκεί κάνουμε χώρο για τον συνάνθρωπο, με σχέση αλληλοπεριχώρησης όπως τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Η Συγγνώμη αρχίζει την στιγμή που αποφασίζουμε να δεχόμαστε τους αδελφούς μας, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξουν, να τους δεχόμαστε όπως είναι, ως πρόσωπα και εικόνες του Θεού, να κάνουμε ελαφρότερο το φορτίο τους, ώστε κάποτε η αλλαγή τους να καταστεί εφικτή.

Η προϋπόθεση πάντως της συγγνώμης βρίσκεται μέσα μας. Με οδηγό το Πάθος του Κυρίου ας τηρήσουμε το «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπου είναι η προθυμία μας να αναλάβουμε αυτόν τον σταυρό, αυτό το φορτίο, ώστε οι άλλοι να θεραπευθούν ή τουλάχιστον να προστατευθούν έναντι του κακού. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας, δεν χρειάζεται παρά μία στιγμή κατανόησης, συντριβής, αποφασιστικότητας και καλής θέλησης. Διότι η συνειδητοποίηση της αδυναμίας είναι η αρχή της δυνάμεως. Μία αρχή που θα αναπροσαρμόσει τη σχέση μας με τον συνάνθρωπο και κατ’ επέκταση με τον σωτήρα Χριστό. Ο σοφός λαός μας λέει ότι δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις, γι’ αυτό και η συγχώρηση δεν είναι απλά μια εξωτερική εκδήλωση, ή πράξη στείρου ηθικισμού αλλά μία κατάκτηση και μεταβολή εκ της καρδιάς μας και η εξωτερική έκφραση είναι το αποτέλεσμα αυτής.

Όπως, όταν ο αγαπών θυσιάζεται χωρίς προϋποθέσεις για τον αγαπημένο Χριστό, δια μέσω του συνανθρώπου και αυτό το βλέπουμε στους βίους των Αγίων μας, όπως στον πρωτομάρτυρα Στέφανο που συγχώρησε εκείνους που τον λιθοβολούσαν την στιγμή του μαρτυρίου. Στον Πολιούχο μας Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο που ευλογούσε τους δήμιους που τον έδερναν σε ηλικία 113 ετών. Ακόμα στον βίο του Αγίου Διονυσίου εκ Ζακύνθου, που συγχώρεσε και προστάτευσε τον φονιά του αδερφού του, σε μια Χριστοειδή εσωτερική υπέρβαση. Έτσι οδηγούμαστε στην καταλλαγή και την συμφιλίωση με τους άλλους και με τον Θεό όταν απαγγέλλουμε στους στίχους της Κυριακής Προσευχής στο «Πάτερ ημων», «και άφες ημιν τα οφειλήματα ημών». Όλοι μαζί αγαπητοί μου το ζητάμε συνεχώς και μέσα στην Θεία Λειτουργία όταν ακούμε στα Πληρωτικά «Συγνώμην και άφεσιν των αμαρτιών και των πλημελλημάτων ημών παρα του Κυριου αιτησώμεθα». Με αποκορύφωμα εκείνα τα φοβερά λόγια του Χριστού επάνω στον Σταυρό «Πάτερ αφες αυτοις ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

2) Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ!

«Η Συγγνώμη αποκαλύπτει το ψυχικό μεγαλείο και την ηθική ανωτερότητα ενός ανθρώπου, τον ανυπόκριτο σεβασμό του προς τους συνανθρώπους του, τη δύναμή του να χαλιναγωγεί το εγώ του και να παραδέχεται το λάθος του».

Μία τόσο μικρή λέξη αλλά με τέτοια δύναμη! Θεραπεύει την σκληροκαρδία, την σφυροκοπά ώστε να καλλιεργηθούν στα θεμέλια της, οι καρποί των αρετών. Η συγγνώμη πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι καίει ακόμη και τους Δαίμονες… Να γνωρίζουμε επίσης ότι με το να ζητάς συγγνώμη δεν σημαίνει ότι υποχωρείς, αλλά ότι χτίζεις τις γέφυρες που γκρέμισες… και τέλος αγαπητοί μου φίλοι με το να εκδικείσαι νικάς μία φορά ενώ με το να ζητάς συγγνώμη και να συγχωράς νικάς συνέχεια!!

ΠΕΡΙΕΡΓΟ! Ο καθένας θα σκέφτεται “μα είναι εύκολο κάτι τέτοιο; Πως μπορείς να δώσεις αγάπη στην κακία, στον φόνο, στο μαρτύριο, στον εχθρό;” Και όμως η απάντηση βρίσκεται στα λόγια ελπίδας και σωτηρίας του Θεανθρώπου Χριστού «Χωρίς Εμού, ου δύνασθε ποιείν ουδέν». Όταν κάνουμε κάτι λάθος, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε Συγγνώμη. Εμείς ως ενήλικες, είμαστε οι πρώτοι που θα λέμε στα παιδιά μας συγνώμη και θα δίνουμε το καλό παράδειγμα

Ας χαρίσουμε την αγάπη μας προς πάσα κατεύθυνση και ας μπούμε εν ειρήνη στον αγώνα της Σαρακοστής … Εκεί που βασιλεύει Η ΑΓΑΠΗ-Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ-Η ΕΙΡΗΝΗ-Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ πάντα ο Χριστός βασιλεύει εκεί… Ο καλός λόγος θα σβήσει το μίσος. Έτσι πρέπει να ενεργούμε. Να είμαστε επιεικείς απέναντι των συνανθρώπων μας, που πάσχουν από κακία και ασθενούν, τρέφοντας μίσος εναντίον μας… Με το έλαιο της Αγάπης να μαλακώνουμε την καρδιά τους, που αιχμαλωτίστηκε από τους δαίμονες και δουλεύει σε αυτούς…

Ας προσέλθουμε λοιπόν την ερχόμενη Κυριακή το απόγευμα και ώρα 5:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Πύργου, για να λάβουμε την ευχή του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ, να ανταλλάξουμε μεταξύ μας Κλήρος και Λαός, τον ασπασμό της συγχώρεσης και τις ευχές για καλή και πνευματικά καρποφόρα Μεγάλη Σαρακοστή, όπως ορίζει η τάξη της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για να ζητήσουμε όμως συγχώρηση από τον συνάνθρωπό μας πρέπει πρώτα να ζητήσουμε συγχώρηση από το Θεό και να είμαστε καθαροί απέναντί Του! Ας ακολουθήσουμε αγαπητοί μου φίλοι το δρόμο της αγάπης, της θυσίας και της συγχώρεσης που ο Κύριος μας εδίδαξε.

Αρχίζει αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, σε λίγο η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή… Ο Κύριος ζητάει να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον. Και πρώτος εγώ θέλω από καρδιάς να ζητήσω ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ εάν κάποιον από εσάς τους φίλους μου τους Συνεφημερίους και από τους Χριστιανούς της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου που διακονώ λύπησα ή αδίκησα…. εν ΛΟΓΩ και ΕΡΓΩ…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ ΣΕ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΩΡΑ 5:00 ΕΩΣ 6:30 Μ.Μ.

ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ.
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα