Η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημόσια οικονομικά
18/10/201920:00

Πρώτη “γεύση” από το ΔΝΤ για αλλαγές στα πλεονάσματα

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Τα πρώτα “μηνύματα” αναφορικά με τα περιθώρια που έχει πλέον η Ελλάδα για παρεμβάσεις στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (αρχικά έμμεσα μέσω αλλαγής χρήσης στα κέρδη ομολόγων και εν συνεχεία άμεσα), ίσως να μην έρθουν από την Κομισιόν, αλλά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο λόγος για την νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Θα περιλαμβάνει νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA). Η εν λόγω ανάλυση θα ενσωματώνει μεν την άποψη του ΔΝΤ (σ.σ. που διαφοροποιείται εν μέρει από τους θεσμούς της ΕΕ, αλλά θα δίνει μία πρώτη αίσθηση της κατάστασης, ενόψει της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό “τερέν”.

Η έκθεση του ΔΝΤ θα καταστεί δημόσιο κείμενο, αφού εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ κάτι το οποίο προς το παρόν προσδιορίζεται χρονικά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές για τα μέσα Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι ανάλογες εκθέσεις των θεσμών της ΕΕ αναμένονται προς το τέλος Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά, οι ανακοινώσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα συμπέσουν ή θα γίνουν λίγο πιο πριν από τα ανάλογα πορίσματα που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τέταρτη αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει και αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους (από τον ESM), αλλά και το πόρισμα για το νέο Προϋπολογισμό για τον οποίο η πρώτη αποτίμηση -όπως φάνηκε από τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων τις προηγούμενες μέρες- είναι θετικό.

Σταϊκούρας: Οι συνθήκες ωριμάζουν

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκινήσει τις επαφές στην Ουάσιγκτον από χθες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέρα από διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους των αγορών, τη συνάντηση γνωριμίας με την νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, αλλά και το σημερινό ραντεβού με την νέα ισχυρά κυρία της ΕΚΤ Christine Lagarde που έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ παρεμβάσεων για αλλαγή του στόχου αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι “προτεραιότητα – κλειδί της ελληνικής μακροοικονομικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση του τμήματος της ελληνικής οικονομίας που αφορά στην προσφορά”, προσθέτοντας ότι, προ κρίσης, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έφταναν στο 20,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 13,1% του ΑΕΠ.

Επισήμανε ότι  “συζητάμε με τους θεσμούς συγκεκριμένα πεδία επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη της σχετική απόφαση του Eurogroup. “Οι συνθήκες ωριμάζουν, αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες” ανέφερε μιλώντας για τη χρήση των κερδών ομολόγων για “συμφωνημένες επενδύσεις”.

Για την νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι “οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα