Πώς τα κόκκινα δάνεια θα κρίνουν ανάπτυξη και επενδύσεις
17/07/201920:47

Πώς τα κόκκινα δάνεια θα κρίνουν ανάπτυξη και επενδύσεις

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Στο επίκεντρο της ατζέντας της νέας κυβέρνησης και του σχεδιασμού της για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων μπαίνουν οι τράπεζες. Το παραπάνω υποδηλώνουν οι πρώτες κινήσεις με σαφή συμβολισμό, όπως η μετακίνηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από το υπουργείο Οικονομίας στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, όσο και τα μηνύματα που στέλνουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές για τις προτεραιότητες που πρέπει να “τρέξουν” οι τράπεζες.

H συστημική λύση

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων τίθεται η μείωση των “κόκκινων” δανείων, η οποία προδιαγράφεται πως θα κινηθεί εφεξής με  διαδικασίες “κατεπείγοντος”. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να δουλέψουν σκληρά για την επιτυχία του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 54 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία, ενώ οι προσπάθειές τους θα μπορέσουν να υποστηριχθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Ωστόσο, ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συστημική αντιμετώπιση του προβλήματος. Και αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική με το δεδομένο ότι ακόμη και με υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 19%, το 2021, από 45% σήμερα, η σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του δείκτη NPE, ο οποίος κινείται ήδη στο 3,8%, θα απέχει μακράν.

Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη συλλογική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τίθεται στην αιχμή του δόρατος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθεί άμεσα το “πράσινο φως” από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία εκκρεμεί η πρόταση, έτσι ώστε αυτή να ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στον Αύγουστο και το Asset Protection Scheme που προτείνει το ΤΧΣ να είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στο τρέχον έτος, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη τιτλοποίηση NPLs (εν προκειμένω η τιτλοποίηση των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, της Eurobank).

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές θέλουν την επιτάχυνση του σχεδίου συστημικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμώντας ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν τραβήξει επί μακρόν και αυτό αυξάνει το ρίσκο για τις τράπεζες, δημιουργώντας κινδύνους για σκόπιμες καθυστερήσεις εξυπηρέτησης δανείων από πλευράς δανειοληπτών.

“Χρυσή ισορροπία” στη μείωση των NPEs

Η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών είναι κορυφαίο ζήτημα για την ΕΚΤ και τον SSM, που για τον λόγο αυτό παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή του νέου νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας των δανειοληπτών και της προστασίας του τραπεζικού συστήματος από τα “κόκκινα” δάνεια. Ο νέος νόμος αντιμετωπίζεται θετικά από τις εποπτικές Αρχές, καθώς στοχεύει στον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ωστόσο, με την “κληρονομιά” 80.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και εν όψει της συνολικής αναμόρφωσης του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών και επιχειρήσεων, θεωρείται μείζονος σημασίας η βελτίωση των νομικών διαδικασιών και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην απαξιώνονται οι εξασφαλίσεις των δανείων, μεγιστοποιώντας τις ζημίες για τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο επόπτης, όπως προκύπτει από τις επαφές Αντρέα Ενρία – τραπεζιτών, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ίαση μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω ρυθμίσεων, ωστόσο, επιθυμεί πολύ λελογισμένη έκθεση των τραπεζών σε διαγραφές και “κουρέματα”. Το “σήμα” που δίνεται είναι για περισσότερες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις “κόκκινων” δανείων, οι οποίες, όσο ενισχύεται η οικονομία και οι τιμές των ακινήτων, θα μπορούν να γίνονται με μικρότερα discounts. Σε κάθε περίπτωση, ο επόπτης διαμηνύει στις τράπεζες ότι πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο ζημιών από την ταχύτερη μείωση των NPEs και η παρούσα κεφαλαιακή κατάστασή τους το επιτρέπει.

Όλα τα παραπάνω με την επισήμανση ότι οι τράπεζες οδεύουν σε νέα stress tests το 2020. Η μεθοδολογία με την οποία θα γίνουν τα επόμενα τεστ αντοχής συμφωνείται αυτή την περίοδο και μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) και τραπεζών, έτσι όλες οι παράμετροι να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η προοπτική των νέων stress tests δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες θα πρέπει, παράλληλα, να επιδείξουν σημαντικό έργο στη διαχείριση του όγκου των ακινήτων τους, αφού ο SSM θέλει να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό που περιέρχεται σε αυτές από πλειστηριασμούς (κινείται τώρα στο 80%) και επίσης να περιοριστεί μέσω πωλήσεων το υφιστάμενο στοκ ακινήτων (υπολογίζεται τώρα σε 20.000). 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα