Πως ο Ερντογάν μετατοπίζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην αγκαλιά του Πούτιν: Τι λένε Τούρκοι αναλυτές..
01/01/197002:00

Πως ο Ερντογάν μετατοπίζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην αγκαλιά του Πούτιν: Τι λένε Τούρκοι αναλυτές..

[ad_1]

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα γεωπολιτικά ή στα οπλικά συστήματα για να καταλάβει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος S-400, οι οποίοι καταφθάνουν στην Τουρκία, στοχεύουν τις σχέσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η αγορά αυτών των πυραύλων είναι προφανώς περισσότερο σύνθετη από την απλή επιλογή απόκτησης αμυντικού συστήματος. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δοκιμάζονται από εκτεταμένη κρίση στις σχέσεις τους και είναι αβέβαιο εάν αυτές οι σχέσεις θα αποκατασταθούν ξανά.

Αυτό αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές που ζουν αυτό-εξόριστοι στο εξωτερικό και δημοσιεύουν άρθρα και αναλύσεις, διατηρώντας την ανωνυμία τους,  στο ανεξάρτητο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Turkish Minute»*

  • Σύμφωνα με την ανάλυσή τους αυτήη διαμάχη γύρω από την απόφαση του τουρκικού καθεστώτος για την αγορά του υπερσύγχρονου ρωσικού οπλικού συστήματος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τη μετατόπιση της Άγκυρας από τον παραδοσιακό δυτικό προσανατολισμό της και του ρόλου της στην Ευρω-ατλαντική αμυντική κοινότητα.
  • Οι προειδοποιήσεις και οι πιέσεις των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει την Τουρκία να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τους S-400, από την πρώτη στιγμή που η Αγκυρα γνωστοποίησε την πρόθεση απόκτησής τους, διότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν θα ήταν συμβατό με τα οπλικά συστήματα και το στρατιωτικό λογισμικό του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι τα ραντάρ του ρωσικού συστήματος S-400 θα μπορούσαν να καταγράψουν τα ίχνη των νατοϊκών αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένων των F-35. Καθώς η Τουρκία ανήκει στην κοινοπραξία των F-35 και της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων τους, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπήρχε αρχικά η αισιοδοξία ότι θα βρισκόταν διπλωματική λύση πριν ήταν πολύ αργά.

Ορισμένοι ειδικοί στα τουρκικά θέματα, μάλιστα, θεωρούσαν ότι ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του σε θέματα ασφαλείας μπλόφαραν σε σχέση με την αλλαγή στάσης, όταν η Άγκυρα ενέτεινε τις επαφές της με τη Ρωσία σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

Αλλοι πίστευαν ότι ο Ερντογάν εκβίαζε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στους Κούρδους της Συρίας. Αρκετοί διαπραγματευτές εστάλησαν στην Τουρκία για να πείσουν τον τούρκο πρόεδρο να μην επιμείνει σε αυτήν την κίνηση και να προμηθευτεί το αμερικανικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα Patriot, αντί των S-400.

Ωστόσο, η Αγκυρα δεν ενέδωσε. Ολες οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν και η στρατηγική των ΗΠΑ μετατράπηκε σε ασυνήθιστο παιχνίδι μαστιγίου και καρότου.

Στρατηγική, ασφάλεια και γεωπολιτική – Οι τρεις οπτικές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξετάζουν την απόκτηση των S-400 από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες: στρατηγική, ασφάλεια και γεωπολιτική. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες συνδέονται άμεσα μεταξύ τους:

  • Πρώτον, ο Ευρσιατικός προσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας συνιστούν επικίνδυνο παράγοντα για τη Δύση.
  • Δεύτερον, ο άμεσος κίνδυνος ασφάλειας που προκαλείται από την ενσωμάτωση του λογισμικού των S-400 στο σύστημα του ΝΑΤΟ.
  • Τρίτον, τα οπλικά συστήματα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας. Μετά την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στo έδαφός της, η Τουρκία θα αυξήσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό παράγοντα, από τη στιγμή μάλιστα που η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανησυχίες του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κινητοποίησαν την Ουάσιγκτον στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης στο υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να αναγκάσει τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη σχετικά με τους S-400.

Η γεωπολιτική διάσταση της Τουρκίας

Η Τουρκία είναι χώρα που κατέχει ρόλο-κλειδί στο ΝΑΤΟ, ευρισκόμενη σε μια από τις σημαντικότερες στρατηγικά περιοχές του πλανήτη, ανάμεσα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η γεωπολιτική διάσταση καθιστά την Τουρκία ζωτικής σημασίας παράγοντα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Τουρκία όντας σε ρωσική τροχιά δεν θα ταίριαζε ποτέ σε αυτό το κάδρο. Και αυτό είναι ό,τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Οι ΗΠΑ συσχέτισαν από την αρχή την απόκτηση των S-400 με τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35. Το Κογκρέσο πέρασε νόμο το 2018 με τον οποίο μπλοκάρει την πώληση των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών και η Ουάσιγκτον επεχείρησε να πιέσει τον Ερντογάν προκειμένου να επανεκτιμήσει την απόφασή του, με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιούσαν τον αμερικανικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων στους αντιπάλους των ΗΠΑ (CAATSA), ο οποίος εισήχθη το 2017 και εφαρμόστηκε σε εταιρείες και κράτη που συναλλάσσονταν εμπορικά με το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η «τελειωμένη συμφωνία»

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα σταματούσε το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, εάν η Τουρκία αγόραζε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Στη συνέχεια, η αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε τις παραδόσεις εξοπλισμού που σχετίζονταν με αυτά τα υπερσύγχρονα μαχητικά, εντείνοντας την πίεση. Η Αγκυρα, ωστόσο, δεν άλλαξε τη στάση της. Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η παράδοση των S-400 είναι «τελειωμένη συμφωνία».

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε πρόσφατα τελεσίγραφο στην Τουρκία: εάν η Αγκυρα αγόραζε τους S-400, θα επιβάλλονταν οικονομικές κυρώσεις. Ακόμα, παρότι ο Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις που αφορούν τη συμφωνία απόκτησης των S-400, ειδικοί προειδοποιούσαν για καταστροφική οικονομική κρίση.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ είναι πιθανόν να αποκλείσει την Αγκυρα από ευρύτερες κοινές στρατιωτικές παραγωγές και να σταματήσει τις επενδύσεις που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας στην Τουρκία.

Το χειρότερο σενάριο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Το χειρότερο σενάριο είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα, μετά την πιθανή επιβολή αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων – ίσως στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ακόμη και ρωσικής οικονομικής υποστήριξης στην Τουρκία.

  • Χωρίς καμιά αμφιβολία η διαμάχη των S-400 έχει προκαλέσει τον βαθύτερο διχασμό στους ατλαντικούς συμμάχους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Αγκυρα απομακρύνεται από την τροχιά της ατλαντικής ασφάλειας. Η κρίση των S-400 αποκαλύπτει ξεκάθαρα αυτήν την πραγματικότητα.

Οσο η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη νέα Ευρασιατική πολιτική της, ζωτικό μέρος για την ασφάλεια της ατλαντικής κοινότητας απενεργοποιείται. Σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι, και μέχρι να επανέλθει το παλιό στάτους κβο, η Μόσχα παραμένει ο μόνος στρατηγικός νικητής.

Και εάν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ανατροπή, τότε πιθανόν το νέο στάτους κβο να έχει έρθει για να μείνει, και το ίδιο ισχύει για το τουρκικό καθεστώς.

ΠΗΓΗ: Turkish Minute

——-

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα