Πώς η κυβέρνηση θα λύσει τον "γόρδιο δεσμό" των συμβασιούχων
15/09/201909:20

Πώς η κυβέρνηση θα λύσει τον “γόρδιο δεσμό” των συμβασιούχων

[ad_1]

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σχέδιο πέντε σημείων επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” των συμβασιούχων του Δημοσίου μειώνοντάς τους έως και 20%, χωρίς μάλιστα αυτή η λύση να αποβεί σε βάρος της απασχόλησης σε κρίσιμους κρατικούς τομείς, όπως η παιδεία και η προστασία του πολίτη.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους με τους οποίους ήλθε σε επαφή το “Κ”, προβλέπει τη μη ανανέωση μερίδας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τη “μεταφορά” κάποιων εκ των συμβασιούχων που θα συνεχίσουν να εργάζονται σε άλλους “κωδικούς” μισθοδοσίας του Δημοσίου, τη μονιμοποίηση τμήματος του έκτακτου προσωπικού, τη σύναψη συμβάσεων πολύ μικρού χρονικού διαστήματος και, τέλος, τον αυστηρό προγραμματισμού των προσλήψεων από εδώ και στο εξής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί, έως το τέλος του 2020, ο μεταμνημονιακός στόχος της διατήρησης του πλήθους των συμβασιούχων που αμείβονται αποκλειστικά από το κράτος γύρω στους 47.500 (έναντι 57.000 που έφτασαν επί ΣΥΡΙΖΑ) – ή και ακόμα χαμηλότερα.

Πώς φτάσαμε στο πρόβλημα

Οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα επιχειρηθεί η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, κάθε άλλο παρά ιδιαίτερα ευνοϊκές είναι.

Και αυτό με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “κληροδότησε” στην κυβέρνηση της Ν.Δ. 10.000 περισσότερους συμβασιούχους σε σχέση με το στόχο που είχε η ίδια συμφωνήσει με τους “θεσμούς” για φέτος.

Συγκεκριμένα, το πλήθος του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο έφτασε λίγο πριν τις πρόσφατες πρόωρες εθνικές εκλογές –δηλαδή τον περασμένο Ιούνιο– σε ύψος-ρεκόρ που ξεπερνά τους 57.000 (βλέπε Διάγραμμα).

Η εκτίναξη αυτή, σύμφωνα με όσα επισήμως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πάνω από 5.500 έκτακτες προσλήψεις συμβασιούχων μεταξύ Μαρτίου-Ιουνίου, ιδίως σε υπηρεσίες όπως της καθαριότητας, της φύλαξης ή της σίτισης, την ώρα μάλιστα που έτσι κι αλλιώς υπήρχε πρόβλεψη για διορισμό μόνιμου προσωπικού. Έτσι, η προηγούμενη κυβέρνηση αντί, έγκαιρα, και εν προκειμένω στο μέσο του τρέχοντος έτους να συμβάλλει στη μείωση των συμβασιούχων, έκανε το αντίθετο, δηλαδή τους αύξησε, διογκώνοντας το πρόβλημα.

Το κυβερνητικό πλάνο

Πλέον, η νέα κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα διπλό καθήκον. Αφενός πρέπει να προβεί σε κάθε αναγκαία άμεση ενέργεια για να προσεγγισθεί, έστω και το 2020 –ελπίζοντας στην “κατανόηση” των “θεσμών” (δεδομένου, προφανώς, ότι δεν ευθύνεται η Ν.Δ. για την παραβίαση του στόχου από τον ΣΥΡΙΖΑ)–, ο στόχος των 47.500 συμβασιούχων, μειώνοντάς τους κατά περίπου 20% σε σχέση με το επίπεδο του περασμένου Ιουνίου. Αφετέρου, πρέπει να εφαρμόσει –αφού πρώτα φέρει στη Βουλή προς νομοθέτηση σχέδιο κεντρικού προγραμματισμού προσλήψεων, όπως ο ίδιος ο ΥΠΕΣ κ. Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε– μια άλλη πολιτική στις προσλήψεις στο Δημόσιο η οποία να αποτρέπει φαινόμενο σαν τα φετινά.

Καταρχάς, όσον αφορά, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα απολυθούν όσοι προσλήφθηκαν πριν από τις εκλογές, αλλά όταν θα ολοκληρωθεί η δουλειά τους θα ολοκληρωθούν οι συμβάσεις. Ωστόσο, οι συμβάσεις αυτές δεν λήγουν φέτος, αλλά το 2020. Συνεπώς η “συμβολή” της μη ανανέωσης των έκτακτων συμβάσεων αυτών στη μείωση του συνολικού πλήθους των συμβασιούχων “μεταφέρεται” για το επόμενο έτος.

Μία άμεση “αποσυμφόρηση” συντελέστηκε στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, οπότε έληξαν κοντά στις 6.000 προσωρινές συμβάσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας. Η μείωση αυτή θα ρίξει, αλλά μόνο προσωρινά, τον μηνιαίο μέσο όρο του συνόλου των συμβασιούχων, σύμφωνα με πηγές του “Κ” στο ΥΠΕΣ. Και αυτό γιατί, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κατά τον τρέχοντα μήνα οι εκπαιδευτικοί θα επαναπροσληφθούν, καθώς ανοίγουν πάλι τα σχολεία.

Εκείνο, όμως, το οποίο μπορεί να γίνει φέτος (δεδομένου ότι η λήξη των πιο πρόσφατων συμβάσεων εντοπίζεται το επόμενο έτος), βοηθώντας αποφασιστικά, στη συρρίκνωση του πλήθους του έκτακτου προσωπικού είναι η εγγραφή ορισμένων μερίδων του σε άλλους “κωδικούς” της μισθοδοσίας. Δηλαδή να μην εντάσσονται στον “κωδικό” της αποκλειστικής πληρωμής από το κράτος, αλλά, π.χ., στον “κωδικό” των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κ.λπ.

Ένα άλλο μέτρο το οποίο θα εφαρμοσθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, συμβάλλοντας άμεσα στην μείωση του πλήθους του συνόλου των συμβασιούχων, είναι η μονιμοποίηση, π.χ., των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής (γύρω στους 5.000). Έτσι, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα πάψουν να ανήκουν στην κατηγορία του έκτακτου προσωπικού χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό Προϋπολογισμό και θα ενταχθούν στην κατηγορία του τακτικού προσωπικού.

Τέλος, εκείνο το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι εφεξής να επιλέγεται η υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου πιο κοντά στο 6μηνο ή το πολύ 8μηνο και όχι στο 12μηνο ή ακόμα και το 18μηνο, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα