Πωλείται ιστορικό ελληνικό καφενείο της Αυστραλίας – Το «Niagara» άνοιξε το 1902
01/01/197002:00

Πωλείται ιστορικό ελληνικό καφενείο της Αυστραλίας – Το «Niagara» άνοιξε το 1902

[ad_1]

Το παλιότερο ελληνικό καφενείο που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Αυστραλία βάζει πωλητήριο για δεύτερη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια, σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα Manning River Times. Το ιστορικό καφέ «Niagara» άνοιξε το 1902 στην πόλη Γκουνταγκάι της Νέας Νότιας Ουαλίας, με τα εκπληκτικά «art deco» χαρακτηριστικά του, όπως το μπαρ και οι καθρέπτες, αποτελώντας στέκι τηλεοπτικών αστέρων και πολιτικών κατά τη διάρκεια της μακράς του ιστορίας, ενώ είναι και το τελευταίο από τα παραδοσιακά ελληνικά καφενεία της χώρας.

Μεταξύ των πιο γνωστών θαμώνων του ήταν ο τότε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Κέρτιν, με τους υπουργούς του, ο οποίος απολάμβανε συχνά το μεσημεριανό του εκεί τη δεκαετία του 1940.

«Θα είναι κρίμα να χαθεί», δήλωσε η Τίνα Λουκίσα (Tina Loukissas), η οικογένεια της οποίας αγόρασε το καφενείο το 1983 και το δουλεύει από τότε. «Έχει χαρακτήρα. Ήταν η ζωή μας για πολλά χρόνια τώρα», συμπλήρωσε. «Ελπίζω ότι όποιος το αγοράσει θα διατηρήσει τα υπέροχα ιστορικά χαρακτηριστικά του, αλλά και θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του για να το κάνει ακόμη πιο όμορφο. […] Έχει όλα τα παλιά ασημένια ποτήρια και τα πιάτα με το όνομα “Niagara” χαραγμένο πάνω τους, και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνικό καφενείο που λειτουργεί ανελλιπώς στην Αυστραλία».

(Φωτ.: facebook.com/pg/Niagara-Cafe)

Η 44χρονη Τίνα Λουκίσα σχεδιάζει να πουλήσει το καφενείο καθώς η μητέρα της Ντενίς, 72 ετών πλέον, έχει προβλήματα με την υγεία της, και ο αδελφός της Τόνι αρρώστησε επίσης. Ο πατέρας της Νικ πέθανε εννέα χρόνια πριν.

Μιας και είναι το τελευταίο καφενείο που λειτουργεί ακόμα –το μέλλον του έτερου ιστορικού ελληνικού καφενείου, του «Paragon Cafe» που άνοιξε το 1916 στο Μπλου Μάουντενς, παραμένει αβέβαιο μετά το κλείσιμό του το 2018–, υπάρχουν φόβοι ότι η πώλησή του θα μπορούσε να σημάνει το τέλος μιας εποχής.

Ο ιστορικός του πανεπιστημίου Macquarie Λέναρντ Ζανιζέφσκι, ο οποίος έχει καταγράψει την ιστορία των ελληνικών καφενείων στην Αυστραλία μαζί με την Εφη Αλεξάκη (Effy Alexakis), ισχυρίζεται ότι το πιθανό κλείσιμό του θα ήταν μια τραγωδία.

«Το συγκεκριμένο καφενείο είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους τους Αυστραλούς», είπε. «Αποτελεί μέρος της κοινωνικοπολιτιστικής μας ιστορίας. Είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας. Ένα μέλος της οικογένειας Καστρίσιον (Castrission), που το λειτούργησε από το 1919, δήλωσε ότι ήταν μια όαση. Θα είναι πολύ λυπηρό αν κλείσει, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε στο παρελθόν».

Το καφενείο ιδρύθηκε το 1902 από έναν άντρα με καταγωγή από τα Κύθηρα, τον Στρατή Νοταρά (Strati Notara), και στη συνέχεια αποκτήθηκε από την οικογένεια Καστρίσιον που αναμόρφωσε ριζικά το εσωτερικό του με στοιχεία «art deco» το 1938, σύμφωνα με το βιβλίο Greek Cafes and Milk Bars of Australia («Ελληνικά καφενεία και μπαρ με γάλα στην Αυστραλία»), των Ζανιζέφσκι και Αλεξάκη.


Το Niagara μετά την ανακαίνιση του 1938 (από το λεύκωμα Greek Cafes and Milk Bars of Australia)

Ο μεσίτης Ρος Τάουτ, διευθυντής της κτηματομεσιτικής Elders Real Estate Gundagai, δήλωσε ότι είναι δύσκολο εκτιμηθεί η τιμή του, παρόλο που ένα παρόμοιο κτήριο που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, με ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων στον πάνω όροφο, πουλήθηκε πριν από τρία χρόνια για 600.000 δολάρια Αυστραλίας [367.264 ευρώ]. «Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο κοστίζει, καθώς έχει μεγάλη ιστορική αξία και υπήρξε μέρος του κεντρικού εμπορικού δρόμου του Γκουνταγκάι για πολλά χρόνια», είπε.

Πηγή: ekirikas.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα