Ποιο σήμα θα "ξεκλειδώσει" το ανοδικό momentum
21/07/201920:00

Ποιο σήμα θα “ξεκλειδώσει” το ανοδικό momentum

[ad_1]

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τάξεις των ανθρώπων της αγοράς, επαγγελματιών ή ιδιωτών, κυκλοφορεί μία “χρηματιστηριακή ατάκα” που ίσως σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει όσα παρατηρήθηκαν εσχάτως στο ταμπλό, με τα ανοδικά ξεσπάσματα (που προφανώς κάποια είχαν ένταση και διάρκεια) αλλά και τις βυθίσεις (συχνά απότομες), που μερικές φορές ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, ή τουλάχιστον σε σχέση με την εύλογη αποφόρτιση που ανέμεναν οι χρηματιστές. “Όταν μια αγορά έχει πάρει bullish χαρακτήρα, τότε μέσα σε αυτό το ανοδικό τέμπο δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση κάποιες έντονες διορθώσεις, ενίοτε με βίαιο τρόπο και απότομα χαρακτηριστικά, έως ότου τα χαρτοφυλάκια, οι τιμές των μετοχών και οι δείκτες βρουν και πάλι την ισορροπία τους και τον δρόμο τους…”, σημειώνουν αναλυτές και στελέχη του Χρηματιστηρίου.

Ίσως, δε, μετά την άνοδο του Γενικού Δείκτη αλλά και των μετοχών, όχι μόνο σε επίπεδο FTSE 25, αλλά και σε χαμηλότερες βαθμίδες, τόσο από τα χαμηλά έτους, κυρίως όμως από την περίοδο των ευρωεκλογών (όταν είχε αρχίσει να προεξοφλείται η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στις εθνικές εκλογές), η αγορά να χρειάζονταν, τεχνικά ή και ουσιαστικά, δηλαδή σε επίπεδο αποκόμισης κερδών, μια αποφόρτιση, η οποία όμως σε κάποιες συνεδριάσεις είχε σαφώς πιο έντονο χαρακτήρα. Ο οποίος χαρακτήρας, προσομοιάζει στην παραπάνω αναφορά των στελεχών του χώρου, όπως φάνηκε αμέσως μετά την κάλπη των εθνικών εκλογών, ενδεχομένως και στη λογική του “buy the rumor, sell the fact”.

Άρα, το ερώτημα που τίθεται στους επενδυτικούς κύκλους, στις τάξεις των επαγγελματιών και των αναλυτών, είναι εύλογο: “Το Χ.Α. έδωσε ό,τι είχε να δώσει με την προσέγγιση των πρόσφατων υψηλών πέριξ των 900 μονάδων και πλέον χάνει το ανοδικό momentum ή θα υπάρξει και συνέχεια;”. Ουδείς μπορεί να προδικάσει με απόλυτο τρόπο τη βραχυπρόθεσμη ή έστω μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς, σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ζητούμενο τόσο η εξισορρόπηση, σε πρώτο πλάνο, όσο και η περαιτέρω ενεργοποίηση των αγοραστών, όπως συνέβη στα μέσα της εβδομάδας, αλλά και η αύξηση του τζίρου σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καμία περίπτωση δεν είναι αρνητικές, πλην όμως, θα πρέπει οι επενδυτές να είναι “υποψιασμένοι” ότι θα ζήσουμε και καταστάσεις μεταβλητότητας, θα υπάρξουν διορθώσεις και ρευστοποιήσεις κερδών, ιδίως όπου υπάρχουν σημαντικές αποδόσεις και εφόσον κάποια ξένα funds, κυρίως hedge funds, αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να “πάνε ταμείο”.

Ωστόσο, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, πέρα από το volatility, πέρα από το γεγονός ότι οι διορθώσεις σε αγορές με ανοδική έξαρση έχουν βίαια χαρακτηριστικά και απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα χρόνος εξισορρόπησης πριν ανακτηθεί εκ νέου ο βηματισμός, υπάρχει και η πραγματικότητα εκτός… ταμπλό.

Ζητούνται δείγματα γραφής

Αν λάβουμε υπόψη μας όσα διαμείβονται το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός αγοράς, πλέον οι εμπλεκόμενοι με το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα “παίζουν” μόνο ή έστω τόσο πολύ με την προσδοκία αλλά θα περιμένουν πράξεις, χειροπιαστές αποδείξεις και εξελίξεις. Θα αναμένουν την επόμενη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις επαφές των κυβερνώντων με τους εταίρους και την κατάληξή τους, καθώς και άλλου είδους διεργασίες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς.

Το βέβαιο είναι πως αποτελεί κοινή παραδοχή στις τάξεις επαγγελματιών και επενδυτών, ότι η αποφασιστικότητα και η δυναμική που θα παρουσιάσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, στο να υλοποιήσει με ταχύτητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την υπερπήδηση των χρόνιων εμποδίων, θα παίξει ρόλο και στη δυναμική που θα αποκτήσει προσεχώς η αγορά.

Άλλωστε, η “μαγιά” υπάρχει, οι αγορές έχουν δείξει τις προθέσεις τους έναντι της νέας, σαφώς πιο φιλικής προς της μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, κυβέρνησης, κάτι που άλλωστε φάνηκε στην αρχή της εβδομάδας με την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου (σε επίπεδο προσφορών αλλά και επιτοκίου), αλλά και με τη γενικότερη πορεία των ελληνικών assets στη σαφώς πιο “σύνθετη” αγορά ομολόγων.

Προφανώς, λοιπόν, τα σχέδια της κυβέρνησης σε μια σειρά από μέτωπα όπως το φορολογικό, οι επενδύσεις, οι αποκρατικοποιήσεις κ.λπ., η εντατικοποίηση της προσπάθειας αποκλιμάκωσης των “κόκκινων δανείων” στο ελληνικό banking, η επιστροφή στην… πολιτική και οικονομική (και όχι) μόνο “κανονικότητα” θα παίξουν ρόλο στην “επόμενη ημέρα” του Χ.Α. Βέβαια, η ελληνική αγορά, παρά την κατά καιρούς ανεξαρτητοποίηση της από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, προφανώς θα επηρεαστεί και από τα διεθνή μέτωπα, με τις γεωπολιτικές και νομισματικές εντάσεις να “δίνουν τόνο”, τον “εμπορικό πόλεμο” μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας να μην έχει “ξεχαστεί”, όπως και οι άλλες μεγάλες εκκρεμότητες (Brexit, Ιράν, κινήσεις Fed και ΕΚΤ, πορεία παγκόσμιας οικονομίας, κινήσεις στη Wall Street κ.λπ.).

Οι κινήσεις των μετοχών

Οι traders, τα ξένα funds, τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια ή οι θεσμικοί της αγοράς προφανώς και έχουν τη δική τους ξεχωριστή φιλοσοφία σχετικά με την εμπλοκή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν και ενίοτε μέσα στις συνεδριάσεις έχει παρατηρηθεί το μοντέλο της… αγελαίας συμπεριφοράς, δηλαδή να κινούνται έντονα ανοδικά ή πτωτικά μαζικά μετοχές από ίδιους δείκτες, κλάδους κ.λπ., αναλυτές τελευταία δείχνουν και προς την κατεύθυνση του stock picking.

Τονίζουν, δηλαδή, την αναγκαιότητα να μην κινούνται μαζικά οι επενδυτές προς όλα τα χαρτιά, αλλά να τσεκάρουν περιπτώσεις αναλόγως συνθηκών. Δεν θέλει, βέβαια, ιδιαίτερη φιλοσοφία ότι ο τραπεζικός κλάδος, με το ισχυρό beta με το οποίο χαρακτηρίζεται, ξεχωρίζει έντονα τόσο στις ανοδικές συνεδριάσεις όσο και στις πτωτικές.

Ούτε ότι στο στόχαστρο της αγοράς και όσων “παίζουν” (και) με τους δείκτες είναι μετοχές όπως οι Coca-Cola (αυξημένη βαρύτητα και στάθμιση, ρόλο-μπαλαντέρ στις συνεδριάσεις κατά το… δοκούν των long ή των short διαθέσεων), Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος (παίζει την υπέρβαση και κατοχύρωση των 11 ευρώ), Τιτάνας (ιδίως εσχάτως με την πετυχημένη δημόσια πρόταση), η ΔΕΗ (το “στοίχημα” της σωτηρίας της είναι από τα πλέον hot για τη χώρα, την οικονομία, αλλά και το Χ.Α.), ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (επιμένουν οι φήμες για εξελίξεις στη Ρουμανία), το δίδυμο ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ.

Αυτό που έχει επιπρόσθετο ενδιαφέρον είναι ότι παρατηρήθηκε εσχάτως αφύπνιση και σε χαρτιά εκτός του στενού πυρήνα της Large Cap, δηλαδή στους κύκλους της Mid Cap αλλά και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, είτε εν αναμονή εξελίξεων (π.χ. Lamda για Ελληνικό), είτε λόγω κάποιας μετοχικής ή άλλου είδους διεργασίας (σε μικρομεσαίες μετοχές εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα έχουμε κινητικότητα, από τις Intracom, Intralot, Intrakat, ΕΚΤΕΡ, Τεχν. Ολυμπιακή, Profile, Byte, Κεκροψ μέχρι τις Μουζάκης, Κυριακούλης, Moda Bagno, ΕΛΧΑ και… Ιντερτέκ ή χαμηλότερα).

Πού θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης

Η επιστροφή του Δείκτη προ ημερών υψηλότερα των 860 μονάδων, μετά την υποχώρησή του προς την περιοχή των 830-840 μονάδων μετεκλογικά, μπορεί υπό μία έννοια να δείχνει ότι το Χ.Α. προσπαθεί εκ νέου να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, ωστόσο, πέρα από “φρέσκο χρήμα” και αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών (όχι με “πακέτα” μετοχών), χρειάζεται το “κάτι παραπάνω” που θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών.

Ποιο σενάριο από αυτά που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της αγοράς επιβεβαιωθεί, αν δηλαδή η αγορά σταδιακά κινηθεί σε πλάγια ανοδική κίνηση χωρίς τυμπανοκρουσίες, αν είμαστε σε μια φάση συσσώρευσης μεταξύ 850-860 και 880 μονάδων, αν πάμε σε πρώτη φάση προς τις 890-900 μονάδες και μετά πάλι βλέπουμε, εάν “πέσουν πάλι οι στροφές” (με περιθώρια διόρθωσης έως την περιοχή των 820-830 μονάδων) απουσία σημαντικών εξελίξεων και λόγω θέρους, θα φανεί στο ταμπλό αναλόγως διεργασιών σε επίπεδο πολιτικής και οικονομίας αλλά και αναλόγως της έκβασης των αψιμαχιών μεταξύ long και short players.

*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα