Το μεγάλο στοίχημα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για να διασφαλισθε...
28/09/201920:00

Περαίωση, e-συναλλαγές και ανάπτυξη τα “όπλα” στη φαρέτρα της κυβέρ…

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Οι φωνές περί ανάγκης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020 πληθαίνουν, μετά και τη νέα προτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία ήρθε χθες μέσα από την ανακοίνωσή του για την Ελλάδα.

Ωστόσο, στο “τερέν” των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2020 και για την κάλυψη της διαφοράς που έχει μεν συρρικνωθεί αλλά φτάνει αυτή τη στιγμή στο 1 δισ. ευρώ, το κεντρικό σενάριο είναι να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Τα περιθώρια για συγκλίσεις υπάρχουν, όπως ανέφεραν και πηγές των δανειστών μετά το Euroworking Group της προηγούμενης Πέμπτης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να γίνουν αποδεκτά -υπό προϋποθέσεις- στοιχεία για μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των εσόδων και ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ.

Ωστόσο η Ελλάδα -σύμφωνα με πληροφορίες- προσθέτει στα “πυρομαχικά” της και άλλες “έκτακτες” πηγές εσόδων για το σενάριο διατήρησης μιας “διαφοράς” στις προβλέψεις για το 2020.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι μια νέα περαίωση παρελθουσών υποθέσεων. Ο λόγος για μια κίνηση η οποία φέρεται να δέχεται κριτική από τους Θεσμούς. Ωστόσο, θεωρείται ότι (μαζί με τις 120 δόσεις) κλείνει μέτωπα με το παρελθόν. Επίσης, προσφέρει τη “γέφυρα” μετάβασης προς το 2021, οπότε η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε εφαρμογή τον στόχο χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα δώσει υγιώς τον δημοσιονομικό χώρο για την πολιτική μείωσης των φόρων μαζί με την ανάπτυξη των πολιτικών αυξημένων φοροεσόδων αλλά και ταχύτερης ανάπτυξης.

Το εν λόγω μέτρο, που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνοδεύει τις παρεμβάσεις για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου (όπως ανέφερε προ ημερών υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή). Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει για υψηλότερη εισπραξιμότητα των εσόδων το 2020, αλλά και για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης περί το 3%.

Το βήμα που θα ακολουθήσει είναι η κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου. Το πόρισμα θα εκδοθεί από την Κομισιόν το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου, ορίζοντας και το “τέλος χρόνου” για τις διαβουλεύσεις που θα μεσολαβήσουν, με διπλό “στόχο”: την έκδοση μιας θετικής έκθεσης για την Ελλάδα, αλλά και την κατάθεση του τελικού Σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στο Προσχέδιο των επόμενων ημερών θα αποτυπώνονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι το λεγόμενο “σενάριο βάσης” χωρίς παρεμβάσεις, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το δεύτερο, το οποίο θα δείχνει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ (κατά την άποψη της Αθήνας), θα περιλαμβάνει το πακέτο παρεμβάσεων (μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις, στα ακίνητα και στα άλλα πεδία, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών αξίας 1,2 δισ. ευρώ), αλλά και τον τρίτο “πυλώνα” των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στήριξης των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και άλλων πηγών που τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα