01/09/202012:36

Πέντε χρόνια προσφυγικής κρίσης – Νεκροί 554 μετανάστες στη Μεσόγειο το 2020

Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη της Ευρώπης όπως αναφέρει το BBC

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την μεταναστευτική κρίση του 2015, και εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν ακόμα στη Μεσόγειο, αναφέρει σε άρθρο του το BBC.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι, μέχρι σήμερα, 554 μετανάστες έχουν πεθάνει στα νερά της Μεσογείου.

Φέτος, ο αριθμός των νεκρών μεταναστών και προσφύγων είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό πριν από πέντε χρόνια – 3.030 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2015, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Ωστόσο, συνεχίζουν να πνίγονται άνθρωποι στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Βάρκες βυθίζονται τότε και τώρα

Το 2015, ο μήνας με τους περισσότερους νεκρούς ήταν ο Απρίλιος – περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Περίπου 800 πνίγηκαν από ανατροπή σκαφών που είχαν αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης.

Φέτος, από τους 554 μετανάστες και πρόσφυγες που εκτιμάται ότι έχουν ήδη χάσει την ζωή τους, η πλειονότητα (395) ήταν στην Κεντρική Μεσόγειο, με τα υπερπλήρη σκάφη στα οποία επέβαιναν, να καταπλέουν από τις ακτές της Τυνησίας και της Λιβύης. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι 71 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ανατολική Μεσόγειο και 83 στη Δυτική Μεσόγειο.

Το 2015, ένας τεράστιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τον Μάρτιο του 2016, η τουρκική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνήψαν συμφωνία με τους Σύριους πρόσφυγες που είχαν ήδη φτάσει στα ελληνικά νησιά, να επιστρέφουν στη γείτονα.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία έλαβε το ποσό των έξι δισ. ευρώ από το ταμείο των Βρυξελλών.

Τον Οκτώβριο του 2015 οι παράνομοι μετανάστες ανήλθαν στις 216 χιλιάδες ενώ τον Οκτώβριο του 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις τέσσερις χιλιάδες.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν «κολλήσει» στην Ελλάδα

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κατέληξαν σε στρατόπεδα στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω.

Πολλοί περιμένουν επί μήνες, μερικές φορές περισσότερο από ένα χρόνο, για να επανεξετάσει η ελληνική κυβέρνηση την αίτηση ασύλου τους. Υπήρξαν περισσότερες από 87.000 αιτήσεις ασύλου σε εκκρεμότητα στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2019.

Ο μέσος χρόνος για τη λήψη μιας πρώτης απόφασης για το άσυλο είναι 10,3 μήνες με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να έχει πιθανόν επιδεινώσει το πρόβλημα.

Τα στρατόπεδα είναι γεμάτα και πολλοί μετανάστες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν είχε αρκετή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλύψει τις ανάγκες των μεταναστών, γράφει το BBC.

«Η Ελλάδα δεν θέλει να γίνει η πύλη της Ευρώπης για το προσφυγικό», γράφει σε άλλο άρθρο του το βρετανικό δίκτυο.

«Ενώ ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων αυξάνεται συνεχώς στη χώρα, η Ελλάδα δεν θέλει να γίνει η πύλη της Ευρώπης», σχολιάζει το BBC.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα