20/04/202015:40

ΠΔΕ- Νεκτάριος Φαρμάκης: Έτσι θα προχωρήσουμε μετά τον κορωνοϊό – Με ολοκληρωμένο σχέδιο

Νεκτάριος Φαρμάκης: Έτσι θα προχωρήσουμε μετά τον κορονοϊό – Με ολοκληρωμένο σχέδιο

Επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πρωτογενής τομέας. Σε αυτό το τρίπτυχο θα επενδύσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την επόμενη μέρα από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε στην «Π» για τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει με τους συνεργάτες του, προκειμένου να ενισχυθούν οι συγκεκριμένοι τομείς, εκκινώντας δράσεις και ενέργειες από τον επόμενο μήνα.Οι συζητήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων έχουν ξεκινήσει και στην Περιφέρεια ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» ήδη εξελίσσεται. Πριν από αυτό όμως…
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης και το πρώτο μας μέλημα είναι η παροχή κάθε βοήθειας στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.» λέει ο Ν. Φαρμάκης. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σχεδίασε και υλοποιεί μια σειρά δράσεων όπως είναι η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πρόσκληση αλληλεγγύης, η Γραμμή Υποστήριξης, η παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής, ο συντονισμός με τις δημοτικές αρχές κ.ά. «Πρώτα από όλα κοιτάξαμε το σπίτι μας, δηλαδή τους υπαλλήλους μας και το πώς αυτοί θα εξυπηρετούν τους πολίτες και ταυτόχρονα θα είναι και οι ίδιοι ασφαλείς.» μας είπε.
«Είμαστε όμως μια περιφερειακή αρχή που δεν σκεφτόμαστε μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή των απαγορεύσεων ότι θα έχουμε μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον και πρέπει να προετοιμαστούμε για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.» επισημαίνει ο Ν. Φαρμάκης και μας αναφέρει ποιες θα είναι οι αμέσως επόμενες κινήσεις του.
Με πόρους που ανήκουν αποκλειστικά στην Περιφέρεια, και συγκεκριμένα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, θα ενταχθεί στις αρχές Μαΐου ο μηχανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας της Δυτικής Ελλάδας. «Το έργο αυτό θα αποτελεί έναν πυρήνα για την οριζόντια στήριξη των επιχειρήσεων και μεταξύ άλλων θα παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη, είτε μέσα από επιχειρηματικά σχέδια εξόδου από την κρίση είτε μέσα από την ανάπτυξη διαφόρων δράσεων, όπως είναι τα marketing plans που θα έλθουν να στηρίξουν συμπληρωματικά τις επιχειρήσεις, πέρα από αυτή που θα λάβουν από το Κράτος…».
Επίσης, ο Ν. Φαρμάκης προαναγγέλλει μέσω της «Π» ότι η Περιφέρεια έχει ετοιμάσει προσκλήσεις για τις επιχειρήσεις της περιοχής που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων τομείς όπως είναι η μεταποίηση, οι τεχνολογίες, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι και ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική και την τοπική οικονομία -στη δεύτερη όχι όσο θα έπρεπε ή θα θέλαμε-…» λέει ο Περιφερειάρχης και με τους συνεργάτες του διαβλέπουν πίσω από την κρίση μια ευκαιρία. Γι’ αυτό και ετοιμάζουν την ένταξη και υλοποίηση έργου για την προώθηση και την προβολή του τουρισμού για τα έτη 2021 και 2022. «Είναι ένα έργο που θα ενισχύσει το brand της Δυτικής Ελλάδας και πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών…» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς για να προχωρήσουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, «ώστε να γίνει ένα αποτελεσματικό business recovery, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα περιλαμβάνει και την επιδότηση ή χρηματοδότηση του χαμένου εισοδήματος των επιχειρήσεων.».
Εκτός από την υλοποίηση δράσεων που ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια έχει υποβάλει στα Υπουργεία προτάσεις , οι οποίες αποσκοπούν στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ανάταξη της Δυτικής Ελλάδας μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
«Αυτά είναι μια πρώτη, πολύ συγκεκριμένη αρχή. Δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουμε σε αυτά. Είναι προφανές ότι στην πολιτική μας ατζέντα, η στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα…» αποφαίνεται ο Ν. Φαρμάκης και επισημαίνει ότι πριν από κάθε σχεδιασμό απαιτείται να γίνει διαβούλευση. «Έχουν
ξεκινήσει εκ μέρους μας επαφές και συζητήσεις με τα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς φορείς, τα επαγγελματικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους και κάθε κλάδο που διαπιστώνουμε ότι έχει πληγεί. Η Ελλάδα την επόμενη μέρα θα είναι μια διαφορετική χώρα και σε αυτό πρέπει όλοι να βοηθήσουμε…». Ο Περιφερειάρχης αναγνωρίζει στην επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα τους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια της «επόμενης μέρας». Μας υπενθυμίζει ότι το ίδιο υποστήριζε και προεκλογικά, καθώς πίστευε και πιστεύει ότι αποτελούν τα ποιοτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας.
Ρωτήσαμε το Ν. Φαρμάκη εάν ο σχεδιασμός του υπαγορεύεται από την πίστη στους τρεις πυλώνες ή αποσκοπεί μέσω αυτών να διατηρήσει θέσεις εργασίας που θα τεθούν σε κίνδυνο όταν θα περάσει η πανδημία.
«Είμασταν η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη -ή μία από τις Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη- ανεργία στην Ελλάδα. Με δεδομένη τη κρίση λόγω του κορωνοϊού αντιλαμβάνεστε ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμα πιο μεγάλο στοίχημα. Παραμένει το τρίπτυχο πάνω στο οποίο επενδύει η περιφερειακή αρχή. Αυτά είναι η ελπίδα μας: ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα.» μας απάντησε. Και πρόσθεσε: «Δεν το κάνουμε μόνο για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Ξεκινάμε πολύ χαμηλότερα από άλλους. Έχουμε μεγάλη ανεργία. Δεν περιμέναμε την κρίση για να μιλήσουμε για την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας…Προχωράμε με ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που για εμάς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.».
Ο Ν. Φαρμάκης πιστεύει ότι η Δυτική Ελλάδα ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην υγεινομική κρίση. Ήταν χρονικά η πρώτη ελληνική περιφέρεια που δέχθηκε μαζικό κύμα κρουσμάτων, αλλά και περιορισμών (με αφετηρία το Καρναβάλι). Αυτό την έκανε να ενεργοποιηθεί έγκαιρα και να τεθεί από την πρώτη στιγμή σε απόλυτη επιχειρησιακή εγρήγορση.
«Είμασταν οι πρώτοι που συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση. Κάτι που ανθρωπίνως πείραξε και δεν έγινε δεκτό με τα καλύτερα συναισθήματα. Από την άλλη τηρήθηκαν (σ.σ. οι περιορισμοί) και αυτό δείχνει πολλά για την υπεύθυνη στάση που κράτησαν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας απέναντι σε αυτό που φαινόταν να έρχεται και εν τέλει ήλθε…» μας είπε ο Περιφερειάρχης.
Με την έλευση των μαζικών κρουσμάτων πιστεύει ότι υπήρξε απόλυτος συντονισμός της Περιφέρειας με όλους τους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, 6η ΥΠΕ, Δήμους, συλλόγους κ.ά.) και κατέστησαν επιτυχή -όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα- την ανταπόκριση της κρατικής μηχανής.
Είναι αδιαμφισβήτητο για τον ίδιο ότι καλώς πάρθηκαν τα μέτρα που πάρθηκαν και επισημαίνει την ώριμη ανταπόκριση των πολιτών έναντι της υγειονομικής κρίσης, παρότι στην αρχή μπορεί να δυσφόρησαν από τα μέτρα, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις.
pelop.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα