02/01/202018:01

ΠΔΕ: Μελέτες και φακέλους έργων και παρεμβάσεων – Μοίρασε δουλειά στους συνεργάτες του ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης

 

Μελέτες και φακέλους για έργα και παρεμβάσεις που είχαν μείνει στα συρτάρια ζήτησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς συνεργάτες του να βγάλουν στην επιφάνεια. Ο περιφερειάρχης ζήτησε να αξιολογηθούν άμεσα ποια από αυτά είναι ρεαλιστικά και διεκδικήσιμα, ώστε να ενταχθούν στο πλάνο των «προς υλοποίηση» ή θα πρέπει να ξαναμπούν εκεί που βρίσκονταν.
Το στίγμα του έδωσε ο Ν. Φαρμάκης σε πρόσφατη σύσκεψη που έκανε με τους αντιπεριφερειάρχες και τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Μοίρασε σε όλους δουλειά και ζήτησε να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας για περίπου 60 διαφορετικά θέματα των αρμοδιοτήτων τους, θέτοντας ως προϋπόθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η δουλειά που ανέλαβαν οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα γίνει μια πρώτη επαφή και συζήτηση για τα ζητήματα που ανέλαβαν να επεξεργαστούν. Για κάθε ένα από τα περίπου 60 θέματα, ο Ν. Φαρμάκης ζήτησε να τεθεί συγκεκριμένος στόχος και χρονοδιάγραμμα ώστε να είναι εφικτή η αξιολόγηση και η παρακολούθησή τους. Ο ίδιος θα είναι στην διάθεσή τους για να ασκηθεί πολιτική πίεση όπου κριθεί απαραίτητο.
Η γκάμα των θεμάτων που ανέλαβαν να «τρέξουν» οι ομάδες εργασίας είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, περιλαμβάνει τα έργα οδοποιίας, το ΕΣΠΑ, τις μελέτες για τα περιβαλλοντικά κ.ά. Επίσης, ζήτησε από τους συνεργάτες του να του καταθέσουν τις απόψεις τους για υποθέσεις της Περιφέρειας που χρονίζουν. Στα συρτάρια των υπηρεσιών υπάρχουν π.χ. μελέτες που δεν προχώρησαν.
Ο Ν. Φαρμάκης περιμένει από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να καταθέσουν τις απόψεις τους εάν το περιεχόμενο των μελετών είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, ώστε να… τα ξεσκονίσει και να τα εφαρμόσει ή να τα αφήσει στην άκρη για πάντα.
ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Υπάρχουν, όμως, και υποθέσεις καθημερινότητας που κατά την εκτίμηση της Περιφερειακής Αρχής μπορούν να τύχουν μιας αποτελεσματικότερης διαχείρισης εκ μέρους της και θα εξοικονομήσουν παραγωγικό χρόνο για τις υπηρεσίες.
Ενα-δυο παραδείγματα: 1) Εχει διαπιστωθεί ότι με μια διαφορετική προσέγγιση η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων μπορεί να μην εμπλέκεται κάθε χρόνο σε διαδικασίες προσφυγών και ενστάσεων που προκαλούν καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί και να αποβούν κρίσιμες για τους πολίτες, 2) Οι διαγωνισμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών μπορούν από ετήσιοι να γίνουν ανά τριετία, ώστε να μην επιβαρύνονται οι υπηρεσίες με μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
ΤΟΥ
ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
pelop.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα