08/03/202013:42

Πάτρα: Ξεκινά αύριο το Εργαστήριο Ελέγχου ύποπτων κρουσμάτων για κορωνοϊό στο Ρίο- 50 νεοπροσληφθέντες- Υπερνοσοκομείο Κορωνοϊού το Πανεπιστημιακό του Ρίου – Ο επιστημονικός σχεδιασμός

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης με ταχύτατες διαδικασίες προσελήφθησαν, από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην Πάτρα 50 άτομα προσωπικό (νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, διοικητικό κ.ά.) για την ενίσχυση του ΠΓΝΠ. Οι νεοπροσληφθέντες αναλαμβάνουν από αύριο καθήκοντα.
Εντός της εβδομάδας που ξεκινάει αύριο θα λειτουργήσει το εργαστήριο ελέγχου δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό στο ΠΓΝΠ. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα άμεσων απαντήσεων και επομένως καλύτερης αντιμετώπισης της κατάστασης. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που θα χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου το εγχείρημα, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φυσικά του υπουργείου Υγείας.
Το τοπικό μας υγειονομικό σύστημα με το σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση καθοριστικών αποφάσεων εκ μέρους της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, έδειξε τη δυναμική του, την προσαρμοστικότητά του και τα αντανακλαστικά που διαθέτει στις κρίσιμες στιγμές. Σε αυτό ήταν καθοριστική η καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέλη της οποίας είναι συνεχώς παρών, και της συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Είμαστε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία ώστε να αντιμετωπίζουμε ζητήματα και παράλληλα να προλαμβάνουμε. Πραγματικά θέλω δημοσίως να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου μας. Εργάζεται αγόγγυστα και ανταποκρίνεται σε όποια ανάγκη προκύπτει χωρίς να διαμαρτύρεται και να δυσανασχετεί.
Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και επίπονες» μας είπε ο κ. Γώγος και προσθέτει: «Θα ήταν παράλειψη όμως να μην τονίσω τη συνδρομή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη ο οποίος είναι συνεχώς παρών και χωρίς κωλυσιεργίες καλύπτει κάθε ανάγκη που προκύπτει. Οπως και τη διοικήτρια του νοσοκομείου μας που δίνει πραγματική μάχη. Αν δεν είχαμε διοικητική κάλυψη και συνδρομή δεν θα τα καταφέρναμε».
Υπερνοσοκομείο Κορωνοϊού το Πανεπιστημιακό του Ρίου – Ο επιστημονικός σχεδιασμός

Το πλάνο περιλαµβάνει την ανάπτυξη µε διαδικασίες-εξπρές 10- 11 κρεβατιών ΜΕΘ, αποκλειστικά για ασθενείς µε κορωναϊό

Την εκτίμηση ότι το πρώτο μεγάλο κύμα ασθενών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό και είτε θα χρειαστούν απλή νοσηλεία είτε θα µπουν σε εντατική µονάδα θα είναι στην περιοχή της Αχαΐας, ακριβώς επειδή εκεί καταγράφηκαν και τα πρώτα µαζικά κρούσµατα, µετά την εκδροµή των 53 ατόµων στους Αγίους Τόπους, εκφράζουν οι επιστήμονες.

Υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές υπογραµµίζουν ότι πλέον οι υγειονοµικές Αρχές θεωρούν την περιοχή της Πάτρας την πρώτη µεγάλη πηγή των πιο σοβαρών κρουσµάτων στη χώρα και για τον λόγο αυτό εστιάζουν στη λήψη µέτρων πρώτιστα στη συγκεκριµένη περιοχή.

Ηδη, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην 6η Υγειονοµική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Πατρών θα αποτελέσει τον πρώτο δίαυλο υποδοχής και αντιµετώπισης του πρώτου κύµατος ασθενών, και όχι απλώς περιστατικών που θα χρειαστούν να νοσηλευθούν.

Ουσιαστικά, το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ρίου περνά πλέον σε µια διαφορετική φάση λειτουργίας και καθίσταται ουσιαστικά νοσοκοµείο περίθαλψης ασθενών µε κοροναϊό.

Μάλιστα, σε µερικές µέρες θα λειτουργήσει και το τοπικό εργαστήριο ελέγχου, ώστε να µην αποστέλλονται τα δείγµατα στο Ινστιτούτο Παστέρ. Το νοσοκοµείο περιορίζει τη λειτουργία του χειρουργικού τοµέα και πλέον θα πραγµατοποιούνται µόνο οι απολύτως απαραίτητες επεµβάσεις.

Ηδη µεταφέρθηκαν όλοι οι ασθενείς από την ΩΡΛ Κλινική και την Οφθαλµολογική Κλινική σε άλλους θαλάµους, ώστε οι δύο αυτοί χώροι να διατεθούν αποκλειστικά για τον κοροναϊό. Σύµφωνα µε τον έως τώρα σχεδιασµό, σε συνολικά 45 κλίνες θα νοσηλεύονται µόνο ασθενείς µε κοροναϊό.

Το πλάνο περιλαµβάνει την ανάπτυξη µε διαδικασίες-εξπρές 10- 11 κρεβατιών ΜΕΘ, αποκλειστικά για ασθενείς µε κοροναϊό, καθώς θα πρέπει τα περιστατικά να είναι πλήρως αποµονωµένα από άλλους νοσηλευόµενους σε εντατικές.

Ηδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές µε εταιρείες σε περίπτωση που χρειαστεί να προµηθεύσουν το υπουργείο Υγείας και τις αρµόδιες Αρχές µε ιατροτεχνολογικά συστήµατα για εντατικές.

Αυτό πάντως φαίνεται πως είναι και το εγγενές πρόβληµα στα µεγάλα δηµόσια νοσοκοµεία της Αττικής: δεν έχουν αποµονωµένες κλίνες σε εντατικές.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου φέρονται να έχουν ζητήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επιχειρησιακή ετοιµότητα, ειδικά σε περίπτωση που θα υπάρξουν περιστατικά τα οποία θα απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο σχεδιασµός περιλαµβάνει αντίστοιχες ταχείες διαδικασίες και για αποµόνωση και άλλων κλινών σε ΜΕΘ σε µεγάλα νοσοκοµεία της Αθήνας.

Να σηµειωθεί ότι από την πρώτη στιγµή πολλοί εµπειρογνώµονες ειση γούνταν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στον διαχωρισµό των κλινών στις εντατικές, καθώς επιδηµιολογικά δεν µπορούν να συνυπάρχουν περιστατικά διαφόρων ασθενών µε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

pelop.gr -“Εθνος της Κυριακής”

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα