Αυξημένα κατά 14,4% τα έσοδα του προϋπολογισμού λόγω αεροδρομίου κα...
17/07/201908:13

Παράθυρο μείωσης πλεονασμάτων με “ρήτρα” μεταρρυθμίσεων

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά 

Το “παράθυρο” για τη συζήτηση που επιθυμεί να διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα άνοιξε, έστω και λίγο, χθες μέσα από τις επίσημες τοποθετήσεις των θεσμών και από τις πρώτες επαφές “κορυφής” που είχε η κυβέρνηση. Το επόμενο 48ωρο, η προσπάθεια κλιμακώνεται με δια ζώσης πολιτικές και τεχνοκρατικές επαφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα και αύριο αναμένεται να λάβει χώρα ένας νέος γύρος πιο συστηματικών συναντήσεων/διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών σε επίπεδο “κορυφής”. Σχεδιάζονται επαφές μεταξύ των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών και των υπουργών που διαχειρίζονται τα πεδία της μετα-προγραμματικής εποπτείας. Παράλληλα συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε τεχνικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο δεν θα βρεθεί μόνο το ζήτημα του Πρωτογενούς Πλεονάσματος αλλά η… “βάση εκκίνησης”. Δηλαδή το σύνολο των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει από την τρίτη αξιολόγηση και από το “παρελθόν” και πρέπει να λήξουν, καθώς και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ουσιαστικά, θα τεθεί επί τάπητος η “ρήτρα” που φάνηκε ότι θέτουν οι θεσμοί για την ενεργοποίηση των φοροελαφρύνσεων σταδιακά σε βάθος τετραετίας αλλά και για την διαπραγμάτευση αναφορικά με τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα: την διασφάλιση ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί μέσα από αναπτυξιακή φορολογική πολιτική και από παρεμβάσεις στις αγορές, στο δημόσιο και σε άλλα πεδία που θα προσελκύσουν επενδύσεις.

Ήδη έχει αρχίσει η αποστολή στοιχείων στους θεσμούς για το πρώτο φορολογικό πακέτο του Αυγούστου, η οποία θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες.

Μετά τις δια ζώσης επαφές, διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μέσα στον Αύγουστο εξ αποστάσεως. Και τούτο για να διαμορφωθεί η “εικόνα” που θα τεθεί ως βάση διαπραγμάτευσης στα επίσημα “ραντεβού” του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ο Προϋπολογισμός του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες στηριζόμενος σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό διαμηνύθηκε ήδη και στους θεσμούς. Και τούτο αφού έως τότε δεν υπάρχει ο πολιτικός χρόνος για την εν λόγω διαπραγμάτευση, η οποία μπορεί στην συνέχεια να αναμορφώσει το πλαίσιο πολιτικής και τα διαθέσιμα περιθώρια.

Το μήνυμα της κυβέρνησης και των θεσμών
Το μήνυμα μετέφερε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Όπως επισήμανε, το αναπτυξιακό σχέδιο (το οποίο και ανέπτυξε), θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το κλίμα επιβεβαιώθηκε και από την αθρόα προσέλευση και το πολύ χαμηλό επιτόκιο στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ. Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο 7ετές.

Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε σε θετικά δείγματα γραφής τα οποία προκύπτουν από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Επισήμανε μεν στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το δημοσιονομικό στόχο, λέγοντας όμως και ότι “η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα, δεν έχει αιρεσιμότητες” αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα και συμπληρώνοντας ότι “θα υπάρχει τακτικός διάλογος”. Για το άμεσο μέλλον τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για τα πλεονάσματα, ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του Euroworking Group, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο γιατί δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και έκανε σαφές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να ακολουθήσουν, δεν θα πρέπει να συμβεί το ανάποδο, είπε.

Να διατηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις του 2018 ζήτησε από την κυβέρνηση ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι. Έκανε σαφές ότι  δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις γιατί διαφορετικά δεν θα διασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και ότι δεν “βλέπει” περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η αλλαγή στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολη, ανέφερε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, δίδοντας έμφαση στην ανάπτυξη αλλά και στην ανάγκη πλήρους εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΠΔΕ και αξιοποίησης του μαξιλαριού διαθεσίμων των 13 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα