26/03/202119:19

Παπαευαγγέλου: Σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων covid-19 μετά από 7 εβδομάδες- Η ομάδα των 40-65 οδηγεί την επιδημία ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Περίπου στο 6% παρέμεινε ο δείκτης θετικότητας – Αναμένεται πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου – Πάνω από 5.000 οι νοσηλευόμενοι με Covid

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες.

Τόνισε δε, πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός περίπου στο 6%.

Πιο αναλυτικά:

«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

Ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα. Μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.

Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιβαρύνουν. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.

Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής λη ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».

 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα