Το μεγάλο "στοίχημα" για επενδύσεις 15 δισ. ευρώ
15/09/201918:00

Οι μεγάλες τομές για την προσέλκυση επενδύσεων

[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Ηχηρό μήνυμα στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα ότι το ελληνικό κράτος δεν θα σταθεί πλέον εμπόδιο, αλλά αρωγός στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, στέλνει η κυβέρνηση μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πώς θα γίνει αυτό; Καταρχάς μέσω του ξεμπλοκαρίσματος των χιλιάδων επενδυτικών σχεδίων που ναι μεν έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους, αλλά δεν προχωρούν. Για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία, το νομοσχέδιο προβλέπει την εμπλοκή και εξωτερικών ιδιωτικών φορέων, και δη ορκωτών ελεγκτών ή ελεγκτικών εταιρειών.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική τομή που φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Μία από τις σημαντικότερες είναι η επιβολή πειθαρχικών ποινών για τους υπαλλήλους οι οποίοι επί σκοπώ καθυστερούν γνωμοδοτήσεις πέραν του χρονικού διαστήματος που προβλέπει ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Μέσω αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, η κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της στο νέο μοντέλο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων, στρατηγικών και μη, για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, με απώτερο στόχο την αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.

Για να υποστηριχθεί αυτός ο στόχος δημιουργείται Ψηφιακός Χάρτης, μητρώο υποδομών, συστήνεται Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών αλλά και Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, ενώ απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

Πώς θα ξεμπλοκάρουν

Μεγάλη τομή για την επιτάχυνση υλοποίησης και αποπληρωμής των επενδύσεων που υπάγονται στους αναπτυξιακούς νόμους αποτελεί η εμπλοκή στη διαδικασία ελεγκτικών εταιρειών.

Πώς; Έπειτα από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, μπορεί να πιστοποιηθεί η υλοποίηση του 50% αυτού και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης χωρίς εξέταση του αιτήματος από την υπηρεσία, κατ’ επιλογή του φορέα. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σχετικές βεβαιώσεις υλοποίησης του 50% υπογεγραμμένες από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

Επιπλέον, δεν θα απαιτείται πλέον η έγκριση εγκατάστασης για τις δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας-βιοτεχνίας με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου. Οι δραστηριότητες αυτές υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης.

Στρατηγικές επενδύσεις

Με βασικό στόχο την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, το πολυνομοσχέδιο εισάγει συγκεκριμένες διατάξεις με τις οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις από 0,3, που ισχύει σήμερα, σε 0,6. Η συγκεκριμένη πρόνοια αφορά στρατηγικές επενδύσεις που δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον 100 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 40 εκατ. ευρώ. Ειδικά, οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας πρέπει να δημιουργούν τουλάχιστον 75 νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των 30 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων πρέπει να δημιουργούν τουλάχιστον 50 ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των 25 εκατ. ευρώ. Ενώ αφορά και επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, οι οποίες δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον 200 ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται πως απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) θεωρούνται κατεπείγουσες και μείζονος σημασίας.

Και τα πέναλτι

Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται να τηρούνται και τα χρονοδιαγράμματα. Για τον λόγο αυτό, με προσωρινή παύση τριών μηνών θα τιμωρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι της αυτοδιοίκησης δεν θα αποστέλλουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τις απαιτούμενες άδειες, εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις που αφορούν την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων.

Η ποινή θα επιβάλλεται τόσο στον υπάλληλο που είχε τη σχετική αρμοδιότητα όσο και στον προϊστάμενο της εκάστοτε αδειοδοτικής ή γνωμοδοτικής υπηρεσίας.

Εάν καθυστερεί η διαδικασία έκδοσης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης και παρέλθει η προθεσμία των 45 ημερολογιακών ημερών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, τότε αυτόματα η κατάσταση περνά στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης. Ο τελευταίος εντός ενός μήνα θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση που έχει κατατεθεί, αφού πρώτα κάνει σχετική εισήγηση η Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Λιγότερη “χαρτούρα”

Για τη μείωση της γραφειοκρατίας το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καταχωρίζονται αυτοματοποιημένα, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου πληρότητας (τυπικός έλεγχος) ή ελέγχου νομιμότητας, και δημοσιεύονται, με την υποβολή με μέριμνα του υπόχρεου της ηλεκτρονικής αίτησης, οι πράξεις και τα στοιχεία που: περιβλήθηκαν τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, αφορούν προσωπικές εταιρείες, εκτός των περιπτώσεων λύσεως, διαγραφής και αναβίωσης, αφορούν κεφαλαιουχικές εταιρείες, εκτός των περιπτώσεων λύσεως, διαγραφής, αναβίωσης και τροποποίησης καταστατικού. Από την αυτοματοποιημένη καταχώριση και δημοσίευση των πράξεων και στοιχείων εξαιρούνται οι πράξεις Εταιρικών Μετασχηματισμών.

*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα