Τα 3 ραντεβού του Ιουλίου για την Ελλάδα
17/08/201908:00

Οι 90 ημέρες που θα καθορίσουν το τοπίο για πλεονάσματα και ανάπτυξη

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα νομοθετικού έργου, σάρωσης εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών αλλά και πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα. Το τελικό “ορόσημο” συνδέεται με την ολοκλήρωση της έγκρισης της 4ης αξιολόγησης και του νέου προϋπολογισμού μέσα στον Νοέμβριο, δηλαδή σε 3 μήνες από σήμερα.

Ωστόσο τα γεγονότα είναι εξαιρετικά πυκνά και κλιμακώνονται από τις επόμενες ημέρες. Οι θεσμοί θα αποτιμήσουν – με την επιστροφή τους από τις διακοπές – το πλήθος στοιχείων που λαμβάνουν από την Ελληνική πλευρά τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό επίπεδο.

Οι  τρεις ανακοινώσεις

Περιμένουν επίσης τις επίσημες ανακοινώσεις για τρία στοιχεία που θα προσμετρήσουν σημαντικά στις νέες προβολές τους για την πορεία της οικονομίας:

· Την ανακοίνωση του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου η οποία αναμένεται στις 4 Σεπτεμβρίου

· Την ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 8μηνο στις 16 του ίδιου μήνα αλλά και

· Μία ανακοίνωση που θα έρθει πιο πριν, την προσεχή Παρασκευή από τον οίκο Moody’s και θα δείξει πώς αντιλαμβάνεται η αγορά τις εξελίξεις.

Το χρονολόγιο

Η πρώτη εικόνα θα πρέπει να έχει “δομηθεί” πολύ νωρίς, πριν τις 5 Σεπτεμβρίου. Και τούτο διότι για τότε έχει ορισθεί το πρώτο επίσημο ραντεβού για στο EWG και θα φανεί για πρώτη φορά σε θεσμικό επίπεδο η θέση των κρατών-μελών και κυρίως του Γερμανικού άξονα για το ελληνικό ζήτημα. Η προεργασία θα έχει γίνει σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο κατά τις επαφές που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ανά την Ευρώπη.

Η πρώτη επίσημη πολιτική “μάχη” θα γίνει κατά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών που θα λάβει χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου με την εκπροσώπηση της χώρας από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. Στον απόηχο και της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Ακολουθεί η σταδιακή κάθοδος των θεσμών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση για το “κλείσιμο” του 2019 με όπλο και τα θετικά στοιχεία για την άνοδο των εσόδων το 7μήνο.
Το πρώτο μεγάλο διακύβευμα δεν είναι μία αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η διασφάλιση του δημοσιονομικού πλαισίου για το 2019 και για το 2020.

Το εν λόγω εγχείρημα δεν συνδέεται μόνο με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, αλλά και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την επιτάχυνση του ΑΕΠ. Τώρα και τους επόμενους μήνες.

Συνδέεται επίσης και με το μήνυμα που θα δοθεί από την Ελληνική πλευρά ότι οι μεταρρυθμίσεις επιταχύνονται ότι οι καθυστερήσεις και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος καλύπτονται.

Στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση θα πρέπει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές να συμφωνήσει και το φορολογικό νομοσχέδιο που επιθυμεί να καταθέσει προς ψήφιση αμέσως μετά στη Βουλή. Θα ξετυλίγει τη κυβερνητική πρόθεση για μείωση φόρων σε εύρος τετραετίας. Θα περιλαμβάνει και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις εξυγίανσης του φορολογικού τοπίου.

Παράλληλα, η κατάθεση στη Βουλή και στις Βρυξέλλες το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου του νέου Προϋπολογισμού, θα σηματοδοτεί από πλευράς Κομισιόν και την τελική φάση σύνταξης του πορίσματός της για την Ελλάδα. Η μία πλευρά αφορά την Τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και άλλη πλευρά την καθιερωμένη έκθεση και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (στην οποία θα γίνεται η ανάλυση των δεδομένων του προϋπολογισμού για φέτος και για το 2020).

Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου, αλλά ως πιο πιθανή ημερομηνία για συνολική συμφωνία ορίζεται η 7 Νοεμβρίου. Όταν θα έχει αλλάξει η δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και θα είναι η “ώρα” της οριστικοποίησης των εκθέσεων και την Ελλάδα.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί σε πάρα πολλά μέτωπα, πέραν του δημοσιονομικού. Τις επόμενες μέρες σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης να κάνει το πρώτο βήμα προς την κατάθεση του διυπουργικού νομοσχεδίου. Παράλληλα επιχειρεί να δώσει σαφή δείγματα γραφής σε μεγάλες εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είναι η επίλυση των ζητημάτων στο Ελληνικό (με την έκδοση των ΚΥΑ), οι παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και σε άλλα ανοιχτά μέτωπα στο ενεργειακό πεδίο, αλλά και με ταχύτερα βήματα προς την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Στο πεδίο των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πολυεπίπεδο και δύσκολο έργο. Πέρα από τα 15 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης τα οποία έμειναν – σχεδόν στο σύνολό τους – ανοιχτά πριν τις εκλογές και τώρα πρέπει να κλείσουν, η κυβέρνηση καλείται να αναστρέψει και καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων και παρεμβάσεις που ανατρέπουν τα συμφωνηθέντα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα