24/10/202019:00

Τα νερά του Φράγματος Πηνειού της Ηλείας θα οδεύουν και προς την Δυτική Αχαΐα για άρδευση σε αγροτικές περιοχές- Τα νέα αυτά σχέδια του Υπ. Υποδομών τα γνωρίζουν οι Ηλείοι αρμόδιοι;

Ο Πηνειός θα πάει και στην Αχαΐα

 

Ενδιφέρουσες είναι οι εξελίξεις στο θέμα, που για πολλά χρόνια, αποτελεί αντικείμενο μόνιμης συζήτησης στον αγροτικό κόσμο του κάμπου, αλλά ενίοτε και αφετηρία έντονων αντιπαραθέσων μεταξύ αιρετών, παραγόντων και φορέων, των γειτονικών νομών Αχαΐας και Ηλείας.

 

ΠΡΟΟΔΟΣ
Σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υποδομών (στην Αθήνα) υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, αιφνιδίασαν τους συνομιλητές τους – μεταξύ αυτών και τον δήμαρχο Σπ. Μυλωνά – αφού τους ανακοίνωσαν ότι με ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τεχνοκρατική αντίληψη και όχι τοπικιστική, προχωρούν γοργά οι διαδικασίες επέκτασης του φράγματος Πηνειού, από το νερό του οποίου θα αρδευτούν 200.000 περίπου στρέμματα γης της Δυτικής Αχαΐας, για να ενισχυθεί σημαντικά ο Πρωτογενής Τομέας.

 

ΜΕΛΕΤΗ
Σε πρώτη φάση, το οργανόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, περιλαμβάνει, την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης επισκευής του φράγματος σε 1,5 χρόνο από σήμερα και παράλληλα της υδρογεωλογικής μελέτης αποτύπωσης αναγκών άρδευσης (σε στρέμματα) Αχαΐας και Ηλείας, αλλά και της μελέτης κλειστών αγωγών στις αντίστοιχες περιοχές.

 

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ
Με το παραπάνω σχέδιο, η κυβέρνηση κάνει το καθοριστικό βήμα να παρακάμψει τις πολυετείς πολιτικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δύο νομούς, προκρίνοντας και υιοθετώντας τη λύση των επιστημόμων, που μελέτησαν το θέμα, σε ότι αφορά στην επάρκεια του νερού.
«Μπαίνουμε σε έναν άλλο δρόμο. Υπάρχει, πλέον απόφαση να λήξει αυτή η μακροχρόνια διελκυστίνδα, η οποία ούτε τον κάμπο της Αχαΐας μα ούτε και της Ηλείας θα εμποδίζει και ούτε θα πηγαίνει το νερό, χαμένο, στη θάλασσα» επιβεβαιώνει ο κ. Μυλωνάς.
ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Ηδη υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης μελέτης ύψους 7 εκατ. ευρώ, για να ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω βήματα και θα ακολουθήσει το πιο δύσκολο κομμάτι, που είναι η χρηματοδότηση του κύριου έργου.
«Η πολιτική βούληση επ’ αυτού είναι δεδομένη, για μία δίκαιη και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος και πάνω απ΄όλα με τεκμηριωμένο τρόπο» έλεγαν στην «Π», στελέχη του υπουργείου Υποδομών.

 

ΛΥΣΗ Ι
Η φθηνή εκδοχή του έργου – με έτοιμη μελέτη – αφορά στην άρδευση με ανοιχτές Διώρυγες (όπως είναι σήμερα) και κόστος κοντά στα 34 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με την κατασκευή δύο τέτοιων, μία στο πάνω μέρος της Δυτικής Αχαΐας και η άλλη προς τη θάλασσα, που θα φτάνει μέχρι Λακκόπετρα και Αχαγιά, ωστόσο δεν θα καλύπτει, πλήρως τις ανάγκες άρδευσης.

 

ΛΥΣΗ ΙΙ
Η άλλη λύση, που θα εξεταστεί σε μία διετία από τώρα, έχει εκτιμητέο κόστος 100 εκατ. ευρώ και προβλέπει την υδροδότηση των δύο κάμπων (για πότισμα) με κλειστούς αγωγούς και δίκτυα που θα οδηγούν το νερό στα κτήματα.
Ανοιξη πίνουν νερό από Πείρο
Στις αλλεπάλληλες συνεργασίες του δημάρχου Δυτικής Αχαϊας Σπ. Μυλωνά, στο υπουργείο Υποδομών, ενημερώθηκε για την εξέλιξη των υπολειπόμενων εργασιών στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης τους. Βάσει αυτών, θεωρείται ρεαλιστικός ο στόχος για την παροχή νερού, μέσα στην άνοιξη. «Δίνουμε σκληρό αγώνα» ανέφερε μετά, εκτιμώντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι δημοτικές ενότητες Ωλενίας και Δύμης θα υδροδοτηθούν από τα νερά του έργου.
pelop.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα