16/03/202016:33

Μιχάλης Κατρίνης:  Τώρα και όχι αύριο, πρέπει η χώρα μας να λάβει αποφάσεις για το εθνικό της συμφέρον και την κοινωνική της συνοχή

Μιχάλης Κατρίνης:  Τώρα και όχι αύριο, πρέπει η χώρα μας να λάβει αποφάσεις για το εθνικό της συμφέρον και την κοινωνική της συνοχή.

 

Σε σχέση με την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

«Αυστηροί διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλούν πλέον τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν χωρίς καμία καθυστέρηση ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, μοιράζοντας απευθείας χρήμα στους πολίτες, για να προλάβουν ακόμα χειρότερες συνέπειες στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες, τη μία μετά την άλλη, να ενεργοποιούν τη ρήτρα του Συμφώνου Σταθερότητας για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους (άρθρο 107 παρ.3), που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να χορηγήσουν κρατικές ενισχύσεις, χωρίς να λάβουν πρώτα το ‘’πράσινο φως’’ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή τη στιγμή στην Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εγκριθεί διάφορα πακέτα μέτρων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ώστε οι μεν επιχειρήσεις να μην κλείσουν οριστικά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, οι δε εργαζόμενοι να παίρνουν ένα σημαντικό επίδομα για την περίοδο που δεν λειτουργούν και δεν έχουν έσοδα οι επιχειρήσεις.

Την επιδότηση των μισθών των εργαζομένων που η δουλειά τους κινδυνεύει λόγω των έκτακτων μέτρων προκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υποστηρίζει τόσο την αποζημίωση των επιχειρήσεων για ζημιές που προκύπτουν άμεσα από τις έκτακτες συνθήκες, όσο και τη στήριξη των ανέργων που θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν δουλειά με τα νέα δεδομένα.

Βέβαια, χρειάζονται πολύ πιο δραστικές παρεμβάσεις, αφού τα 37 δις ευρώ του ειδικού ταμείου, που προέρχονται από κονδύλια που δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τα κράτη-μέλη και το 1 δις ευρώ για την ανάληψη εγγυήσεων δανείων συνολικού ύψους 8 δις ευρώ για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, φαντάζουν πολύ λίγα μπροστά στο μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική και άτολμη. Αντί να λάβει μέτρα τόνωσης της αγοράς και να ανακοινώσει πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι άλλες χώρες, περιμένει την έγκριση των Ευρωπαίων και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να πάρει τώρα τις σωστές αποφάσεις και όχι αύριο με καθυστέρηση, που μπορεί να κοστίσει δραματικά. Να καταστρώσει το απαραίτητο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και να το ανακοινώσει στους ομολόγους του, όπως ακριβώς έκαναν και πολλοί εξ αυτών. Η Ελλάδα δεν αντέχει το βάρος μιας ακόμα κρίσης υπό την πίεση της επίτευξης ανέφικτων στόχων, σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται οικονομικά.

Από την δική της πλευρά η Ευρώπη, εάν αναγνωρίζει την Ελλάδα ως σύνορό της, που πλήττεται διπλά και από τον κορωνοϊό και από την επιθετικότητα της Τουρκίας, θα πρέπει να μας πείσει ότι αυτά τα σύνορα τα στηρίζει έμπρακτα. Από τη στιγμή που καθυστερεί να το πράξει, πρέπει να λάβουμε μόνοι μας τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας»

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα