Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι δανειστές – Άμεση ανάληψη δράσης από τη ...
15/08/201917:00

Με “ασπίδα” αλλά και προκλήσεις η Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό αναταρ…

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Με “ασπίδα” έναντι των διεθνών αναταράξεων, αλλά και ενώπιον σημαντικών προκλήσεων και ευκαιριών, βρίσκεται η ελληνική Οικονομία.

Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr, τραπεζίτες με γνώση των διεθνών αγορών, η Ελλάδα βαδίζει για μία ακόμη φορά κόντρα στο ρεύμα. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου το διεθνές περιβάλλον ήταν ευνοϊκό και η χώρα διερχόταν από βαθιά κρίση χάνοντας το θετικό momentum, σήμερα έχει μπροστά της καλούς οιωνούς, τη στιγμή που διεθνώς πληθαίνουν οι εστίες των προβλημάτων. Ειδικότερα:

–    Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και τα σημάδια επερχόμενης οικονομικής ύφεσης στις δύο μεγαλύτερες Οικονομίες του πλανήτη. Χθες, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, βασικού σημείου αναφοράς για την αγορά ομολόγων, έπεσε χαμηλότερα εκείνης του αντίστοιχου 2ετούς ομολόγου, φαινόμενο σπάνιο στην αγορά ομολόγων που ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως αξιόπιστος δείκτης για επερχόμενη οικονομική ύφεση. Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία (πτώση βιομηχανικής παραγωγής, μείωση εσωτερικής ζήτησης) που εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

–    Η επιβεβαίωση των φόβων για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η Γερμανία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τις εξαγωγές της να μειώνονται.

–    Το Brexit στις 31 Οκτωβρίου “όποιες και αν είναι οι συνθήκες” που δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις μίας άτακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

–    Η πολιτική κρίση στην Ιταλία.

–    Η απειλή χρεοκοπίας στην Αργεντινή.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό διεθνών αναταράξεων, οι οποίες βρίσκουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από το παρελθόν. Η πολιτική ομαλότητα, η επιτάχυνση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση, η επικείμενη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η αναμενόμενη άρση των capital controls, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο θετικών προδιαγραφών για την ελληνική οικονομία, η οποία φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ρυθμούς αρκετά πάνω του 2%.

Προφανώς, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να θεωρηθεί “άτρωτη” στους διεθνείς κλυδωνισμούς. Ωστόσο, πλέον κρατά “ασπίδα” και καλείται να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μέσα στη διεθνή αναταραχή.

Όπως τονίζουν οι τραπεζίτες στο Capital.gr, τώρα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και η λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα επιτύχουν τον στόχο αυτό. Και προς αυτή την κατεύθυνση, κρίνονται απαραίτητες παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και μειώσεις στη φορολογία και το μισθολογικό κόστος. “Καμία σοβαρή ξένη επένδυση δεν θα έρθει αν δεν παύσει να ισχύει το “γρηγορόσημο”, αν δεν μειωθεί το μισθολογικό κόστος, το οποίο βαρύνεται από τις ασφαλιστικές εισφορές τη στιγμή που οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί, καθώς επίσης και η φορολογία. Κινήσεις όπως η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα μπορεί να είναι θετικές, αλλά ουσιαστικά βοηθούν τις μονοπρόσωπες εταιρείες και όχι τις ξένες επενδύσεις”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr.

Σημειώνεται ότι την “απελπιστική ανάγκη της χώρας για επενδύσεις”, είχε επισημάνει πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις στο 10% του ΑΕΠ της, όταν προ κρίσης το ποσοστό αυτό έφτανε το 20%.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα