"Μάχη" τεσσάρων για το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank
11/08/201908:09

“Μάχη” τεσσάρων για το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Bain Capital, Apollo, Fortress και LoneStar διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank, το τέταρτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε ακίνητα – μετά το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, το Jupiter της Alpha Bank και το Symbol της Εθνικής Τράπεζας – που βγαίνει προς πώληση στην ελληνική αγορά.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Neptune υποβλήθηκαν στην Alpha Bank την Δευτέρα 5 Αυγούστου και οι δεσμευτικές αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου.

Το χαρτοφυλάκιο Neptune περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα με εκτιμώμενη εμπορική αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια περίπου 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία σε ποσοστό περίπου 80% του χαρτοφυλακίου είναι καταγγελμένα και τα υπόλοιπα σε βαθιά καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank ετοιμάζει και τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, ύψους 2 δις. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Orion).

Από πλευράς πωλήσεων χαρτοφυλακίων, η Alpha Bank είναι η Τράπεζα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα και μεταξύ των δέκα (στην έβδομη θέση) τραπεζών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Η Τράπεζα έχει πουλήσει ήδη τα χαρτοφυλάκια:

1.Venus, με δάνεια μικρών επιχειρήσεων, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες (χωρίς εξασφαλίσεις), λογιστικής αξίας 0,9 δις. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο εξαγοράστηκε τον Μάρτιο του 2018 από την B2Holding. Το τίμημα ανήλθε σε 90 εκατ. ευρώ (10% του Gross Book Value) και σύμβουλος της πώλησης ήταν η KPMG Λονδίνου.

2.Mercury, με δάνεια μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά (χωρίς εξασφαλίσεις), λογιστικής αξίας 1,1 δις. ευρώ. Πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στην Hoist Finance, με τίμημα 76 εκατ. ευρώ (7% του GBV).

3.Jupiter, με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με εξασφαλίσεις), λογιστικής αξίας 1 δις. ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς έκλεισε με Apollo & IFC τον Νοέμβριο 2018 και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ (33,6% του GBV). Σύμβουλος της πώλησης ήταν η Citigroup.

Στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Alpha Bank πέτυχε στο τέλος του α΄ τριμήνου 2019 ετήσια μείωση κατά 3 δις. ευρώ (Μάρτιος 2018 – Μάρτιος 2019) και αρνητικό σχηματισμό νέων NPE το α΄ τρίμηνο 2019.

Στο διάστημα Μαρτίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019 η Τράπεζα στοχεύει σε μείωση των NPEs κατά 5,2 δις. ευρώ, από τα 21,4 στα 16,2 δις. ευρώ. Μέχρι τα τέλη του έτους, η Τράπεζα θα ολοκληρώσει συναλλαγές (πωλήσεις NPLs) 4 δις. ευρώ, μεταξύ αυτών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Neptune) και στεγαστικών (Orion). Με τις πωλήσεις αυτές η κάλυψη από προβλέψεις (cash coverage) των δανείων θα διαμορφωθεί σε περίπου 45% από 47% στο τέλος Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι έμφαση για την επίτευξη του στόχου μείωσης των NPEs, δίνει η Τράπεζα και στις νέες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεκίνησε ακριβώς ένα χρόνο πριν. Ήδη το πρόγραμμα αυτό αποδίδει καρπούς και η Τράπεζα αναμένει σημαντική αύξηση των ρυθμίσεων κατά το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα