26/06/202021:13

Kορωνοϊός: Oι 10+9 χώρες που απειλούνται από δεύτερο κύμα της πανδημίας σύμφωνα με κατάλογο του ΠΟΥ

Ποιες χώρες περιλαμβάνει η λίστα των αναλυτών του Guardian και ποιες απειλούνται από ένα δέυτερο κύμα του ιού σύμφωνα με τον κατάλογο του ΠΟΥ

Οι σουηδικές αρχές κατήγγειλαν την Παρασκευή την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να κατατάξει το σκανδιναβικό βασίλειο μεταξύ των χωρών στις οποίες σημειώνεται «ισχυρή επανεμφάνιση» κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, κάνοντας λόγο για «εντελώς κακή ερμηνεία» των σουηδικών δεδομένων.

Ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ είχε περιλάβει την Πέμπτη, τη Σουηδία σε έναν κατάλογο 11 συνολικά χωρών στις οποίες «η επιτάχυνση της μετάδοσης έχει επιφέρει ισχυρή επανεμφάνιση» του ιού. Η Σουηδία είχε επιλέξει μια μοναχική προσέγγιση στην Ευρώπη μη επιβάλλοντας περιορισμούς στον πληθυσμό της στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κορονοϊού.

Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Αρμενία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και το Κόσοβο. Στις χώρες αυτές, «η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια ισχυρή επανεμφάνιση του ιού. Αν αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας της Ευρώπης στο χείλος του γκρεμού, για μια ακόμη φορά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του κλάδου του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Η δήλωση αυτή χαρακτηρίσθηκε σήμερα «πολύ σοβαρή» από τον σουηδό επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ, της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση. «Έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται στη Σουηδία, όμως αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ σε σχέση με πριν», τόνισε ο σκανδιναβός γιατρός. Ταυτόχρονα, εξήγησε ο ίδιος, «οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής μειώνονται». Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αυτή τη στιγμή εισάγονται στις μονάδες εντατικής των νοσοκομείων περίπου δέκα άνθρωποι την ημέρα, έναντι περίπου 40 κατά την κορύφωση της επιδημίας τον Απρίλιο.

Guardian: Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία κινδυνεύουν με ένα δεύτερο κύμα

Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συλλέγει ο Guardian για τον κορονοϊό, η λίστα με τις χώρες οι οποίες απειλούνται από ένα δεύτερο κύμα τις πανδημίας δεν ταυτίζονται με εκείνες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα,  οι 10 χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα σύμφωνα με τα στοιχεια της βρετανικής εφημερίδας είναι οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία, το Μπαγκλαντές, η Σουηδία, το Ιράν, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία. Ο κατάλογος της βρετανικής εφημερίδας συμφωνεί δηλαδή με την λίστα του ΠΟΥ μόνο στην Σουηδία και την Ουκρανία. 

Οι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν και για άλλες τέσσερις χώρες, όλες τους στη Λατινική Αμερική, την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κολομβία και τη Βραζιλία.Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.141 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 39.483 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανήλθε έτσι σε 54.971 νεκρούς, ενώ συνολικά πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον προσβληθεί στην επικράτεια. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

 

guardian-chart.jpg
Copyright: the guardian.com

Το Μαυροβούνιο επαναφέρει περιορισμούς

Στο μεταξύ, έναν μήνα αφότου ανακοίνωσε πως απαλλάχθηκε από τον κορονοϊό, το Μαυροβούνιο επανέφερε αργά την Πέμπτη, το βράδυ περιορισμούς, ανάμεσα στους οποίους απαγόρευση των αθλητικών συναντήσεων και των υπαίθριων πολιτικών συγκεντρώσεων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Σε δήλωσή του, ο οργανισμός που έχει αναλάβει την καταπολέμηση της νόσου στη χώρα ανακοίνωσε πως απαγόρευσε επίσης τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις έξω από τους χώρους λατρείας.

«Οι κηδείες θα τελούνται αποκλειστικά σε οικογενειακό κύκλο», πρόσθεσε. Οι αρχές του Μαυροβουνίου εισήγαγαν επίσης επιπλέον περιορισμούς σε δύο δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από τη νόσο. Στους εν λόγω περιορισμούς περιλαμβάνεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ.. Στις 25 Μαΐου, το Μαυροβούνιο, το οποίο εξαρτάται από τα έσοδα από τον τουρισμό, ανακοίνωσε πως είναι απαλλαγμένο από τον κορονοϊό, όμως ο αριθμός των μολύνσεων κορυφώθηκε πριν από 10 ημέρες. Έκτοτε οι αρχές έχουν αναφέρει 100 νέα κρούσματα. Η Covid-19 έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε εννέα ανθρώπους σ’ αυτή τη χώρα των 620.000 κατοίκων, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 424.

Ρεκόρ κρουσμάτων αναφέρει το Κίεβο

Η Ουκρανία κατέγραψε την Παρασκευή αριθμό ρεκόρ 1.109 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός της αύξησης των μολύνσεων μετά την άρση των περιορισμών και δημιουργείται ένα «σοβαρό κύμα», σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ετοιμάζουν νέα νοσοκομεία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάσθηκε στην Ουκρανία από τα τέλη Μαΐου ξεπερνώντας τα 41.100, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ η σταδιακή άρση των περιορισμών είχε αρχίσει στις 11 Μαΐου με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των παιδικών σταθμών και την επανάληψη της κυκλοφορίας των δημόσιων μεταφορών, των σιδηροδρόμων και των αεροπορικών συνδέσεων.

Συνολικά 1.086 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου 40 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, εκτιμούν ειδικοί, εξαιτίας του σχετικά χαμηλού αριθμού των διαγνωστικών τεστ και σημαντικών καθυστερήσεων. Στο Κίεβο τα αποτελέσματα των τεστ δεν είναι διαθέσιμα παρά σε μια δεκαριά ημέρες μετά τη λήψη του δείγματος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία «αυξήθηκε σημαντικά», δήλωσε την Πέμπτη, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, κάνοντας λόγο για ένα «σοβαρό κύμα» της πανδημίας στην Ουκρανία που οφείλεται στον μη σεβασμό των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Οι αρχές άρχισαν να προετοιμάζουν επιπλέον νοσοκομεία για να υποδεχθούν ασθενείς, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. «Οι άνθρωποι έπαψαν να σέβονται τους περιορισμούς και οι τοπικές αρχές δεν τολμούν να τους ενισχύσουν», υπογράμμισε ακόμη.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα