07/02/202121:33

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη: Τα 6 δεδομένα και η πρόταση για 100% τηλεργασία

Οι καθηγητές Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Νίκος Τζανάκης μιλούν στο ethnos.gr για τους κινδύνους της μετάλλαξης κορονοϊού και προτείνουν νέα μέτρα

Τα 403 κρούσματα συνολικά της μετάλλαξης του νέου στελέχους του κορονοϊού (397 της βρετανικής και 6 της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης) προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς με τα νέα μέτρα να είναι πάντα στο τραπέζι. Μάλιστα, η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών κλιμακώνεται, καθώς τα νέα δεδομένα ενισχύουν τις πιθανότητες για ισχυρό τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, από τα 236 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου, πλέον αυτά ανέρχονται σε 403. Αυτό που προβληματίζει, επίσης, αν κοιτάξει κανείς την κατανομή είναι ότι το γεγονός ότι εμφανίστηκε κρούσμα της μετάλλαξης στα Γιάννενα, σε μία, δηλαδή, περιοχή με χαμηλό ιικό φορτίο.

Πάντως, μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στέκεται στην ανησυχία που επικρατεί για το μεταλλαγμένο στέλεχος και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσής της. Η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού μπορεί να γεμίσει πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς κορονοϊού. Γι’ αυτό πρέπει να παρθούν νέα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση άμεσα, για να αποφευχθεί η πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση είναι:

  • Τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 100%
  • Αύξηση των τεστ για τον κορονοϊό

«Από μέρες έχουμε πει για το πόσο γρήγορα δείχνει να γίνεται η διασπορά της μετάλλαξης. Δεν ξέρω αν υποεκτιμούμε το πρόβλημα. Είναι, όμως, ανησυχητικό. Πρέπει να δούμε τα μέτρα. Τα καινούρια δείχνουν ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σε κάποιες περιοχές ίσως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr o καθηγητής, Νίκος Τζανάκης.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη μετάλλαξη

  • Μεταδίδεται ταχύτερα από το απλό στέλεχος του κορονοϊού
  • Τα εμβόλια μέχρι τώρα δείχνουν να μην είναι αποτελεσματικά σε ικανοποιητικό βαθμό
  • Οσοι έχουν νοσήσει ήδη με κορονοϊό μπορεί να νοσήσουν και από τη μετάλλαξη της Νοτιας Αφρικής
  • Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι προκαλεί σοβαρότερες επιπτώσεις ή ότι είναι περισσότερο θανατηφόρα
  • Οπως και το απλό στέλεχος είναι περισσότερο επικίνδυνο όταν προσβάλει άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • Τα μέτρα υγιεινής όπως η μάσκα το πλύσιμο χεριών και η τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητα καθώς η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα

Είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί ότι για πρώτα φορά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων της μετάλλαξης, ως εξής:

  • 114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)
  • 10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης ( όλα νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
  • 9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)
  • 1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά). Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 397δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Αγώνας δρόμου των φαρμακευτικών εταιρειών

Στο μεταξύ οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ήδη κάνει σπριντ για την εύρεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, έχουν ξεκινήσει νέο αγώνα δρόμου για βελτιώσεις των εμβολίων τους ώστε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και κατά των μεταλλάξεων. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook:

«Η ΑstraΖeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο καλύπτει και την βρετανική παραλλαγή. Ανακοίνωσαν επίσης πως το εμβόλιο παρέχει προστασία για τις βαριές περιπτώσεις και έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, αλλά με την επιφύλαξη πως εμβολιάστηκαν κυρίως νέοι άνθρωποι, και η αποτελεσματικότητα έναντι σε αυτή την παραλλαγή μένει να επιβεβαιωθεί με αποτελέσματα από μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος. Παράλληλα η εταιρεία τροποποιεί το υπάρχον εμβόλιο για να έχουμε και νέο εμβόλιο, που να καλύπτει τις παραλλαγές, τον Οκτώβριο. Γιατί όμως το κάνουν αυτό αν το υπάρχον καλύπτει τις παραλλαγές; Για να είμαστε 100% σίγουροι. Μπορεί να χρειαστεί μια αναμνηστική δόση, και εάν χρειαστεί καλύτερα θα είναι να γίνει με το νέο εμβόλιο».

Σύμφωνα πάντως με το BBC, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που τα εμβόλια δεν αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, ή απέναντι σε κάποια άλλη), έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, που είναι ζήτημα εβδομάδων ή μηνών να επανασχεδιαστούν και να τροποποιηθούν καταλλήλως.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα