24/08/202022:53

Κορωνοϊός: Αναπόφευκτα τα τοπικά lockdown αν συνεχιστεί η διασπορά του ιού

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% σε όλη τη χώρα ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλά για τοπικά lockdown, προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός

Αναπόφευκτη η επιβολή τοπικών lockdown αν συνεχιστεί η διασπορά του κορονοϊού, επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στο Open TV. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% σε όλη τη χώρα, ο λοιμωξιολόγος μιλά για τοπικά lockdown προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός. «Για τις κατά τόπους περιοχές εάν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού προφανώς θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως έγινε στα νησιά και σε άλλες περιοχές. Εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τα lockdown είναι αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού, που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αττική (Γλυφάδα, Κηφισιά, Βουλιαμένη), ο κ. Λαζανάς επεσήμανε ότι «προφανώς η Αττική είναι στο κόκκινο». Μάλιστα, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 141 κρούσματα, ενώ τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 51.

Παράλληλα, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα με φόντο τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά. «Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην μαλώνουμε τους νέους που επιστρέφουν από τα νησιά. Θα πρέπει να τους έχουμε βοηθούς και συνεργάτες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει απλά να τους συστήνουμε να έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους για επτά μέρες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς μπορεί να μολύνουν και άλλους ανθρώπους και έτσι να υπάρξει διασπορά. Γι’ αυτό λοιπόν τους παρακαλώ θερμά να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι προτάσεις που προτείνονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν γίνονται μόνο από λοιμωξιολόγους. Και αυτό διότι η επιτροπή αποτελείται και από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων».

Στο ενδεχόμενο τοπικών lockdown αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος. «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια», σημείωσε.

«31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο», πρόσθεσε.

«Θετικό δείγμα» τα σημερινά νούμερα

Παράλληλα ο κ. Γώγος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον Alpha, χαρακτήρισε «θετικό δείγμα» τα μειωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου. «Είναι αλήθεια ότι σήμερα είχαμε ένα θετικό δείγμα με τη μείωση των κρουσμάτων. Συμβαίνει, βέβαια, αυτό κάποιες Δευτέρες γιατί την Κυριακή έχουμε λιγότερες μετρήσεις και ο κόσμος δεν πάει εύκολα για εξετάσεις. Παραμένει τριψήφιο του νούμερο, παραμένει σε ανησυχητικά πλαίσια. Ας κρατήσουμε το θετικό πως είναι κάτω από 200 και ας ελπίσουμε αυτό το νούμερο να κρατηθεί και τις προσεχείς ημέρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η προσοχή μας δεν θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.

Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα για το αν είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, επεσήμανε ότι «δεν είναι καθορισμένη η έννοια του δεύτερου κύματος. Δεύτερο κύμα σημαίνει πως υπάρχει μια επιδημία που έχει ελεγχθεί, το κύμα υποχωρεί και εμφανίζεται μικρός αριθμός κρουσμάτων και στη συνέχεια επανεμφανίζεται. Αν δούμε την επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, στη μεγάλη εικόνα της δηλαδή, δεν εξαφανίστηκε ποτέ αλλά μεταφέρεται από τη μια χώρα στην άλλη, υποτροπιάζει και στη συνέχεια επανεμφανίζεται».

«Έχουμε έξαρση στη χώρα μας»

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. «Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως έχουμε έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Είναι σαφέστατο πως υπάρχει έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Εγώ θα μιλούσα για κύμα στην περίπτωση που την επόμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβρη και μετά δηλαδή – πέραν των κρουσμάτων – έχουμε και τα βασικά προβλήματα που είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως των βαρέως πασχόντων, αυτών που είναι στις μονάδες και διασωληνώνονται και βέβαια των θανάτων. Σε περίπτωση που αυτά σταθεροποιηθούν στον αριθμό που είναι τώρα και αρχίσουν και μειώνονται τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελεγχόμενα» τόνισε με νόημα.

Στη συνέχεια θέλοντας να χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου είπε ότι «καλό είναι να μην πάμε ούτε πάνω από 300 κρούσματα γιατί η συνεχής αύξηση μερικές φορές επηρεάζει την μεταδοτικότητα σε εκθετικό βαθμό γιατί τα 300 μπορούν εύκολα να γίνουν 400 και 500, επομένως πρέπει να περιοριστούν στο νούμερο που είναι τώρα και να αρχίσουν να πέφτουν προς τα κάτω».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα μετά τις 15 Αυγούστου. Και θα φανεί αν θα αρχίσουμε τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα για να παρακολουθήσουμε την επιδημιολογική πορεία».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία υποστήριξε ότι «τα παιδιά είναι ασφαλή με αυτές ενώ για τα παιδιά κάτω των 10 χρόνων θα πρέπει η τοποθέτηση της μάσκας να είναι πολύ προσεκτική, να γίνεται με σαφείς οδηγίες και να υπάρχει σαφέστατη και πολύ λεπτομερής εκπαίδευση των παιδιών στην τάξη. Η χρήση της μάσκας στο σχολείο αποτελεί και μια εκπαιδευτική διαδικασία και για να την χρησιμοποιεί και εκτός σχολείου».

Επιστρέφουν Τσιόδρας – Χαρδαλιάς

Την ώρα λοιπόν που ο κορονοϊός «καλπάζει» αποφασίστηκε η επιστροφή της τακτικής ενημέρωσης από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη ΚοντοζαμάνηΗ ενημέρωση θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 18:00.

Η επιστροφή των αδειούχων κρίνει τα νέα μέτρα

Πάντως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πολιτών. Μάλιστα, την τελευταία μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου που φαίνεται να ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου, αναμένουν ειδικοί και Αρχές προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για πιθανά νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι επιστήμονες της Επιτροπής θα μελετήσουν τα κρούσματα που θα καταγραφούν και τις επόμενες 7 – 10 ημέρες για να αποφανθούν εάν η πανδημία του κορονοϊού έχει μεγαλύτερη διασπορά από τη σημερινή ή όχι.

Άλλωστε, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν την πραγματική εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας, αρκετές ημέρες μετά την μετακίνηση των πολιτών. Εκείνων δηλαδή που πήγαν διακοπές σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και επιστρέφουν στις πόλεις για την καθημερινότητά τους.

Γι αυτό, άλλωστε, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει ζητήσει όποιος επιστρέφει από τις διακοπές του σε νησιά ή περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, να μένει καραντίνα για 7 ημέρες.

Το τελευταίο μεγάλο κύμα επιστροφής των εκδρομέων αναμένεται να φανεί στα επιδημιολογικά στοιχεία σε 7 με 10 ημέρες, οπότε και οι ειδικοί θα κρίνουν τη συνολική εικόνα του Αυγούστου για να εισηγηθούν πιθανά νέα μέτρα στην κυβέρνηση. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι σχεδόν όλο τον Αύγουστο καταγράφονται τριψήφια νέα κρούσματα.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τη Δευτέρα 24 Αυγούστου πάρθηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στα Χανιά και την Κυριακή 23 Αυγούστου στη Λέσβο. Πάντως η περίπτωση ενός νέου lockdown έχει αποκλεισθεί πλήρως τόσο από τον Νίκο Χαρδαλιά όσο και από άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, οι ασυμπτωματικοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να τρομάζουν και οδηγούν και στη μεγάλη διασπορά στη κοινότητα. Γι αυτό θεωρείται πιθανό εάν η αύξηση συνεχισθεί, να υπάρξει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους ώστε να αναχαιτισθεί ο ιός. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί δεόντως και η τηλεργασία αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για μέτρο που ενισχύει τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας.

Συνήθεια θα πρέπει βέβαια να γίνει η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και τον Σεπτέμβριο φυσικά, τόσο για πελάτες όσο και για εργαζόμενους. Από την άλλη αναμένεται πλέον να ενισχυθεί η αστυνόμευση στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι ειδικοί αλλά και οι αρχές ανησυχούν για όσους επιστρέφουν στις πόλεις και «εκδράμουν» για νυχτερινή διασκέδαση.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα