21/11/202007:03

Κικίλιας: Δεν είμαστε Σοβιετία – Οι επιτάξεις αποζημιώνονται

«Όταν κάποιοι θεώρησαν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν ή δεν μπορούν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση προς χάριν της Δημόσιας Υγείας, η οργανωμένη Πολιτεία έκανε αυτό το οποίο έπρεπε» σημείωσε ο  υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα στην Θεσσαλονίκη, μετά την άρνηση των κλινικαρχών να τις διαθέσουν για ασθενείς με covid.

O υπουργός διεμήνυσε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει να υπάρξει κίνδυνος.αλλα παράλληλα σημείωσε  πως υπάρχει αγαστή συνεργασία με την πλειονότητα των ιδιοκτητών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, και απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επιτάξεις, απάντησε ότι πρόκειται για εκτός τόπου και χρόνου μεγαλοστομίες  και πως η χώρα δεν είναι Σοβιετία να επιτάσσει οριζόντια σε όλη τη χώρα ή χωρίς να αποζημιώνει τους ιδιώτες.

«Η επίταξη αποζημιώνεται παντού. Ας σταματήσουν να λένε άλλα αντί άλλων παραπληροφορώντας την ελληνική κοινωνία. Επιτάσσεις και αποζημιώνεις και τις κλινικές και το προσωπικό και αυτό κάνουμε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Ας καταλάβουν όλοι, ότι όλη η χώρα είναι μία Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτό περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα».

«Ίσως θα μπορούσαμε και νωρίτερα»

Για την εκρηκτική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει γίνει και κάποιες μέρες νωρίτερα το lockdown.

«Αλλά εάν πούμε ότι εμείς αργήσαμε να πάμε σε lockdown σε όλη τη χώρα, τι πρέπει να πουν κραταιές χώρες, με τεράστια συστήματα Υγείας και τα ινστιτούτα Υγείας με 50.000 κρούσματα την ημέρα, με τα εθνικά τους συστήματα να έχουν καταρρεύσει, με αεροδιακομιδές περιστατικών σε γειτονικές χώρες, με αναπνευστήρες στα πάρκινγκ των Νοσοκομείων;», διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην κατάσταση του συστήματος υγείας στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι στις 23 Οκτωβρίου υπήρχαν 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 Νοεμβρίου έφτασαν στις 87, στις 10 Νοεμβρίου στις 125 και σήμερα, 20 Νοεμβρίου, στις 198. «Έχουμε αύξηση 360% των ΜΕΘ-COVID της Θεσσαλονίκης μέσα σε 28 ημέρες. Και μαζί με τη Χαλκιδική, την Καβάλα και την Κατερίνη που στηρίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είμαστε στις 218 κλίνες. Αυξήσαμε και τις απλές κλίνες COVID. Ξεκινήσαμε 23 Οκτωβρίου με 490 κλίνες και έχουμε φτάσει στις 1.420». Πρόσθεσε ότι το σύστημα πιέζεται και «βεβαίως είναι μία δύσκολη κατάσταση, φυσικά και χαιρόμαστε που ακούμε ότι σιγά-σιγά το R, μειώνεται, επιπεδώνεται η καμπύλη. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε ότι σε λίγες ημέρες θα δούμε και μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε ακόμα».

Ο υπουργός εξήγησε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα υπάρχουν COVID περιστατικά μαζί με non COVID. Τα περιστατικά με τους ασθενείς που έχουν αυτές οι δύο κλινικές, ήδη τα μετακινούμε με το ΕΚΑΒ σε άλλες κλινικές. Οι δύο κλινικές θα νοσηλεύσουν απλά COVID περιστατικά σε απλές κλίνες και θα βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι όρθιο

Όπως τόνισεο υπουργός Υγείας, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέδειξε ότι αντέχει και είναι όρθιο, χάρις στους ανθρώπους του, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό του και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν και αυτοί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και φυσικά, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, προσθέτουμε μόνιμα και άλλες δυνάμεις στο ΕΣΥ. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και καθόλου επενδύσεις στην Υγεία, το ΕΣΥ είναι εδώ, δίπλα στον πολίτη και πολύ αξιόπιστο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε αναντιστοιχία με την κοινωνία

«Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε αναντιστοιχία με την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Κικίλιας. «Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί οι οποίοι δεν δείχνουν υπεύθυνη στάση – γιατί κάποιοι δείχνουν υπεύθυνη στάση – ότι σε μία τεράστια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, οι κοινωνίες και οι πολίτες συσπειρώνονται δίπλα σε αυτούς οι οποίοι μάχονται και αγωνίζονται. Δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Είναι σαν όλη η κοινωνία να παλεύει και να προσπαθεί, και κάποιοι λίγοι στη γωνία να εύχονται να αποτύχει η χώρα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, είναι κάτι το οποίο δεν δέχομαι. Θα ήθελα να πιστέψω ότι δεν ισχύει. Και έχει ακόμα χρόνο αυτή η ομάδα και το κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή της αντιπολίτευσης που θέλει να κάνει τέτοιου είδους κριτική, να αναθεωρήσει. Γιατί όλα είναι εδώ και κρίνονται από την ελληνική κοινωνία.

Δεν έχω την πολυτέλεια να θεωρητικολογώ. Πρέπει να παίρνω αποφάσεις. Και οι αποφάσεις αυτές είναι κρίσιμες γιατί έχουν να κάνουν με τις ζωές των ανθρώπων. Στην κρίση αποφασίζει κανείς: θα σώσουμε ζωές, θα πάρουμε αποφάσεις, θα κάνουμε αυτό που πρέπει; Ή θα μπούμε σε μια μίζερη μικροπολιτική διαδικασία πάνω στο θάνατο των ανθρώπων;».

Λυπάμαι που στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν εμπόριο ελπίδας το εμβόλιο

«Αναφερόμενος σε σχέδιο για τον εμβολιασμό για την νόσο covid-19, είπε ότι, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο υπουργείο Υγείας να εκπονήσει ένα βιώσιμο, πολυσύνθετο σχέδιο για τον εμβολιασμό των συμπατριωτών μας. Και αυτό κάνουμε. Σήμερα το μεσημέρι είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό μου της Γερμανίας, τον Γενς Σπαν. Μου είπε ότι στις 15 Δεκεμβρίου τα εμβολιαστικά τους κέντρα θα είναι έτοιμα και όλοι θα περιμένουν πότε θα υπάρχει το ευχάριστο νέο, προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιάσουν. Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, το ανακοίνωσε η ίδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σειρά ηγετών, εταιρειών, πανεπιστημίων, επιστημόνων τοποθετούνται για αυτό.

Στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ βλέπω ότι υπάρχει μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων. Λυπάμαι αν θεωρούν ότι όλοι αυτοί τους οποίους προανέφερα, κάνουν εμπόριο ελπίδας για τους λαούς τους» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

naftemporiki.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα