23/06/202018:21

Κ. Τζαβάρας: «Οι τράπεζες συνεχίζουν απτόητες να πουλάνε δάνεια μπιρ παρά» – Ερώτηση για την αύξηση των μεταβιβάσεων δανείων σε funds εν μέσω πανδημίας

Ερώτηση για την αύξηση των μεταβιβάσεων δανείων σε funds εν μέσω πανδημίας κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας

Κ. Τζαβάρας: «Οι τράπεζες συνεχίζουν απτόητες να πουλάνε δάνεια μπιρ παρά»

Την αύξηση της αξίας των δανείων που μεταβιβάστηκαν από τις ελληνικές τράπεζες σε funds εν μέσω πανδημίας στηλιτεύει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας τη λήψη μέτρων που θα προστατεύσουν τα οικονομικά συμφέροντα των δανειοληπτών και θα τερματίσουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Κώστας Τζαβάρας αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης ότι η ονομαστική αξία δανείων που έχουν λάβει κάτοικοι του εσωτερικού που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), αυξήθηκε στο α’ τρίμηνο του 2020 κατά 7,2 δις. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 30,8 δις, εκ των οποίων τα 5,9 δις. ευρώ αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την αύξηση της μεταβίβασης δανείων, για τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διευκρινίζεται αν είναι μόνο μη εξυπηρετούμενα ή και εξυπηρετούμενα,  επικρότησε με ανακοίνωσή του ο οίκος Moody’s σε σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του Ηλείου βουλευτή ότι «η σταδιακή ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις εταιρείες διαχείρισης δανείων (…) καθαρίζει τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους», δίχως όμως καμία αναφορά στο τίμημα της μεταβίβασης των δανείων από τις τράπεζες στα funds.

Ο Κώστας Τζαβάρας αποκαλύπτει επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου στις 5.6.2020 την υπογραφή σύμβασης πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 6.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα), ύψους 1,6 δις ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit, στο πλαίσιο της στρατηγικής της τράπεζας για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τίμημα συναλλαγής μόλις στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου!

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι το σχήμα αυτό μεταβίβασης-εκχώρησης, που γίνεται για λόγους δημιουργικής λογιστικής, είναι εντελώς ακατανόητο, στο πλαίσιο του ισχύοντος φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος, καθόσον με τις πωλήσεις αυτές δεν επιδιώκεται συγκεκριμένος θεμιτός οικονομικός σκοπός, αλλά η απόκτηση αθέμιτων φορολογικών πλεονεκτημάτων και η δημιουργία επίπλαστων καταστάσεων, όπως προκύπτει από το τίμημα της μεταβίβασης των ως άνω δανείων, και πρόσθεσε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης με τέτοια θηριώδη ζημία δεν αποτελεί αποδεκτή οικονομική δραστηριότητα.

«Δυστυχώς η πρακτική της μαζικής εκποίησης δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε αγνώστου μετοχικής συνθέσεως αλλοδαπές εταιρείες αντί γλίσχρου τιμήματος, δεν επηρεάστηκε καθόλου από την πανδημία του κορωνοϊού. Παρότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ευεργετήθηκαν τα μέγιστα εν μέσω πανδημίας, από την απόφαση της ΕΚΤ να κάνει κατ’ εξαίρεση δεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τη χαμηλή πιστοληπτική τους αξιολόγηση, αφενός εξακολουθούν να θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων στους πληγέντες από τον κορωνοϊό επαγγελματίες της χώρας και αφετέρου συνεχίζουν την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων χωρίς κέρδος αλλά με ζημία τουλάχιστον 90%, αφήνοντας απροστάτευτους τους δανειολήπτες», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα