Ηλεία: Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα

Σε καταυλισμούς της Νέας Μανωλάδας στην Ηλεία, όπου εργάζονται και διαμένουν κάτω από άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες στα χωράφια χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης, βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Ιούνη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Σταμούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού και Δέρματος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αφορμή για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ αποτέλεσε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε σε καταυλισμό των μεταναστών εργατών γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, η οποία ανέδειξε την εγκληματική εργασιακή εκμετάλλευση καθώς και τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Η αντιπροσωπεία, ερχόμενη σε επαφή με δεκάδες μετανάστες εργάτες γης, έγινε για ακόμη μια φορά μάρτυρας αυτών των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται και διαβιούν.

Χαρακτηριστικά, υπήρξαν καταγγελίες προς την αντιπροσωπεία για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, όπως για δουλειά 7 συνεχόμενων ωρών χωρίς κανένα διάλειμμα -ούτε καν για ένα ποτήρι νερό- την ώρα μάλιστα που εργάζονται μέσα στο νάιλον του θερμοκηπίου, όπου αναπτύσσονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ενώ ταυτόχρονα επικρατούν αποπνικτικές συνθήκες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι έρχονται αντιμέτωποι με τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

Αναφορικά με την πρόσφατη πυρκαγιά, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έγινε μάρτυρας των ψεμάτων των αρμοδίων υπουργείων περί αποκατάστασης των όσων επλήγησαν από την πυρκαγιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έτσι κι αλλιώς τον άθλιο και υποτυπώδη καταυλισμό που κάηκε, αντικατέστησε ένας εξίσου υποτυπώδης καταυλισμός που δημιουργήθηκε, όπου στις 77 απλές σκηνές κάμπινγκ που χωρά δυο άτομα η καθεμιά, στοιβάζονται συνολικά 400 άτομα, με αποτέλεσμα στην καθεμιά σκηνή να «μένουν» 4 άτομα…!

Την ίδια στιγμή, ο υποτιθέμενος καινούργιος καταυλισμός έχει στηθεί χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητοι όροι υγιεινής, όπως π.χ. τουαλέτες ή η ύπαρξη νερού. Ο νέος καταυλισμός έχει στηθεί σε ένα ξέφωτο, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, όπως αφόρητη ζέστη ή βροχή. Στο μεταξύ, ίδιες απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν και σε άλλους κοντινούς καταυλισμούς τους οποίους επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ μοίρασαν ανακοίνωση στη γλώσσα του Μπαγκλαντές, προκειμένου οι μετανάστες εργάτες γης να μάθουν τις θέσεις και τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μιλώντας ο Βασίλης Σταμούλης διαβεβαίωσε τους μετανάστες εργάτες γης ότι το ΠΑΜΕ βρίσκεται και τώρα έμπρακτα για ακόμη μια φορά στο πλευρό τους, όπως και στο παρελθόν, καλώντας τους να οργανωθούν για να παλέψουν για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά με κανονική Ασφάλιση και δικαιώματα.

Όπως σημείωσε, Έλληνες και μετανάστες εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και θα πρέπει ενωμένοι να παλέψουν ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο και τις πολιτικές που το υπηρετούν. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «Μανωλάδες» υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως στη Θήβα, τα Φιλιατρά και αλλού όπου έχει μετανάστες εργάτες γης, ενώ και σε άλλους εργασιακούς κλάδους επικρατούν ανάλογες συνθήκες εκμετάλλευσης, καθώς η εργοδοσία έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα.

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια