03/04/202120:41

I. Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου: Γ΄ Κυριακή των νηστειών -«Σταυροπροσκυνήσεως»

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ «ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗΣ».28 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

«Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης. Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας. Σταυρός, βασιλέων το κραταίωμα. Σταυρός, πιστών το στήριγμα. Σταυρός, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα».

Αγαπητοί φίλοι και Χριστιανοί μας συνεχίζοντας την Σταυροαναστάσιμη οδοιπορία κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, φθάσαμε αισίως στο μέσον αυτής. Και η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η οποία είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης μας. Ημέρα όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί παίρνουμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε την πορεία μας, με την μετάνοια, την νηστεία κ.λ.π., που θα μας οδηγήσει στο πάθος του Κυρίου, καθώς επίσης στην ένδοξο και λαμπροφόρο Ανάστασή Του!!

Στο τέλος του Κυριακάτικου Όρθρου (μετά την Δοξολογία), ή στο τέλος της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, οι Ιερείς εν πομπή λιτανεύουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό πάνω σε ένα δίσκο, στολισμένο με άνθη κυρίως βιολέτες, οι οποίες θα μοιραστούν στην συνέχεια σε όλους τους πιστούς. Έτσι δεχόμαστε την υπόμνηση ότι ο Σταυρός είναι «το ζωηφόρον φυτόν», από το οποίο βλάστησε η σωτηρία μας. Μετά την λιτάνευση, οι Ιερείς στον Σολέα κάνουν σύντομη δέηση ψάλλοντας το: «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», καθώς επίσης και το: «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα και την αγίαν Σου Ανάστασιν δοξάζομεν».
Στον καθορισμό της εορτής αυτής πιθανόν να συνετέλεσε και η κατά την 6η Μαρτίου σημειούμενη στα Μηνιαία ανάμνηση της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού. Σημειώνεται ότι κατά το τυπικό του Αγίου Σάββα, προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού γίνεται όχι μόνο την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή της εβδομάδας πού ακολουθεί. Ο Τίμιος Σταυρός, καθώς θα βρίσκεται για μία ολόκληρη εβδομάδα στο μέσον του Ιερού Ναού, καλεί τους πιστούς να τον ασπασθούν και να αντλήσουν δύναμη για το άλλο μισό της πορείας τους. Και όπως οι οδοιπόροι λαχταρούν να βρουν ένα πλατύφυλλο δέντρο για να ξαποστάσουν στη δροσιά του, έτσι και οι Χριστιανοί μας, βλέπουν αυτό το «ευσκιόφυλλον δένδρον», τον Τίμιο Σταυρό και αναπαύονται. Ανανεώνονται πνευματικά.

Γιατί προσκυνάμε τον Τίμιον Σταυρόν στην μέση της Μεγάλης Σαρακοστής; Οι Ιεροί Πατέρες κάνουν τον παραλληλισμό με το ξύλο που έβαλε ο Μωϋσής στην μέση της πηγής, στην τοποθεσία Μερρά και τα μέχρι τότε τα πικρά-αλμυρά ύδατα έγιναν γλυκά και πόσιμα. Έτσι η πικρία από την νηστεία και τον αγώνα της Σαρακοστής γλυκαίνουν, χάρη στον Τίμιο Σταυρό, με την προσδοκία των Παθών και της Ανάστασης! Ο κόπος της νηστείας και του αγώνα που ο καθένας καταβάλλει στο μέτρο των δυνάμεών του μετριάζονται στην θέα του Σταυρού. Μας υπενθυμίζει πόσα έπαθε ο Χριστός πάνω στο Ξύλο αυτό. Το όργανο της ατιμωτικής καταδίκης μέχρι τότε, ένδοξο τρόπαιο κατά του θανάτου μετά την Σταύρωσή Του και τονώνει την ελπίδα μας στην δόξα που ο Σταυρός του Χριστού μας προσφέρει.


Μπορούμε να δούμε καθαρά πια είναι η αρχή και το τέλος της ανθρώπινης περιπλάνησης. Στον Παράδεισο προηγουμένως ένα ξύλο, ένα δέντρο έγινε η αφορμή της ανθρώπινης αποστασίας. Γεύθηκε ο άνθρωπος τον απαγορευμένο καρπό, την αμαρτία και αποξενώθηκε από τον Θεό. Με την Σταυρική θυσία του Χριστού όμως, ένα άλλο ξύλο, το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού Του, έγινε όργανο συμφιλίωσης. Όποιος δεν αισθάνεται και δεν ζητά αυτή τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού, γίνεται δυστυχώς θύμα των «επιτηδείων». Αντιθέτως, όποιος την αισθάνεται, φέρει τον Τίμιο Σταυρό στο στήθος του, κάνει σωστά το σταυρό του, και δεν πέφτει στον πειρασμό να καταφύγει στα μέντιουμ, στους μάγους, ή σ’ οποίον επαγγέλλεται «σωτηρία και λύτρωση» με τρόπο διάφορο από αυτόν που υποδεικνύει ο Χριστός και η Εκκλησία Του! Ο υμνωδός ψέλνει κι εμείς αποδίδουμε ελεύθερα το κοντάκιο των ημερών: «Η πύρινη ρομφαία δεν φυλάει πια την πύλη της Εδέμ. Διότι σβήστηκε με παράδοξο τρόπο από το ξύλο του Σταυρού. Το κεντρί του θανάτου και η νίκη του Άδη απομακρύνθηκαν. Κι Εσύ, Σωτήρα μου, φάνηκες, λέγοντας σ’ εκείνους που βρίσκονται στον Άδη: Μπείτε και πάλι στον Παράδεισο».

Αγαπητοί μας φίλοι και Χριστιανοί, μας καλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας να προσκυνήσουμε το σύμβολο της Θυσίας του Χριστού μας, για μία ακόμη φορά και προσκυνώντας τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, μας δίνεται η ευκαιρία να αναθαρρήσουμε και να συνεχίσουμε, λαμβάνοντας κουράγιο και δύναμη, στον πνευματικό μας αγώνα που κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, διότι και ο πνευματικός αγώνας πάντα καταπονεί τους Χριστιανούς μας. Αυτή, όμως, η κόπωση θα μας οδηγήσει στην τελειότητα και στη σωτηρία της ψυχής μας. Ας προσκυνήσουμε, λοιπόν, με ευλάβεια τον Τίμιο καί Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού! Ας αντλήσουμε από Εκείνον την δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο και την βοήθεια, που μας είναι τόσο αναγκαία σήμερα μάλιστα με την πανδημία του κορονοϊού έτσι ώστε, ανανεωμένοι και καθησυχασμένοι, να αρχίσουμε το δεύτερο μέρος της Μεγάλης και Αγίας Σαρακοστής καθώς επίσης να ανέβουμε τον πνευματικό μας Γολγοθά, τον Γολγοθά, όμως εκείνον που πάντα ακολουθεί η Ανάσταση!!

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΕΙΣ…
Πριν σου στείλει ο Θεός το Σταυρό που σηκώνεις, τον κοίταξε με τα πάνσοφα μάτια Tου, τον εξέτασε με τη Θεία λογική Του, τον έλεγξε με την ατέλειωτη δικαιοσύνη Του, τον θέρμανε στη γεμάτη αγάπη καρδιά Του, τον ζύγισε καλά με τα στοργικά Του χέρια μη τυχόν και σου πέσει βαρύτερος απ’ όσο μπορείς να σηκώσεις. Και αφού υπολόγισε το θάρρος σου, τον ευλόγησε, και τον απίθωσε στους ώμους σου. Μπορείς να τον σηκώσεις! Κράτησέ τον κι ανέβαινε, βαδίζοντας από τον Γολγοθά προς την Ανάσταση!

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ!
Οι Δαίμονες, δυστυχώς αγαπητοί μας χαίρονται όταν οι Χριστιανοί μας δεν κάνουν σωστά το Σταυρό τους, γιατί εμπαίζεται έτσι η Σταυρική θυσία του Χριστού. Κάνοντας όμως το σημείο του Σταυρού σωστά και τακτικά, επικαλούμαστε τη βοήθεια του Θεού. Έτσι γινόμαστε απρόσβλητοι στον εχθρό. Πρέπει να κάνουμε το σημείο του Σταυρού πάνω μας με σεβασμό, όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας, όταν καθόμαστε να φάμε, όταν τελειώνουμε το φαγητό, όταν φεύγουμε για κάποιο ταξίδι, όταν αρχίζουμε την εργασία μας, όταν φτάνουμε πάλι σπίτι μας, όταν κάνουμε την προσευχή μας και βεβαίως σε κάθε στιγμή για τη δική μας προστασία!

Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα