13/09/201911:22

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού!!

«Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης. Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας. Σταυρός, βασιλέων το κραταίωμα. Σταυρός, πιστών το στήριγμα. Σταυρός, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων, το τραύμα».

Αγαπητοί μας Χριστιανοί και φίλοι ευλογημένοι, την 14η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, εορτάζει την πρώτη και δεύτερη Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού! Η εορτή αυτή ως γνωστόν, είναι αρχαιοτάτη και μία από τις μεγάλες Δεσποτικές γιορτές, τις εορτές δηλαδή τις αφιερωμένες στον Δεσπότη Ιησού Χριστό! Η εορτή αυτή συνδέεται με μεγάλα ιστορικά και ένδοξα γεγονότα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για αυτό και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Συγχρόνως όμως αναφέρεται στην Σταύρωση και το θάνατο του Κυρίου μας, για αυτό και τιμάται με αυστηρή νηστεία και ΔΕΝ καταλύουμε ΕΛΑΙΟΝ και ΟΙΝΟΝ όπως ακριβώς και την Μεγάλη Παρασκευή. Εκτός βεβαίως αν η εορτή συμπέσει να είναι Σαββάτο όπως συμβαίνει φέτος.
Για την Ανάμνηση λοιπόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού νηστεύουμε αυστηρά, επειδή ο Σταυρός είναι Ανάμνηση του Πάθους του Χριστού. Διότι όπως ο κάθε άνθρωπος που κάνει την ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων ενός συγγενή του (για παράδειγμα του πατέρα του, της μητέρας του και άλλων), λυπάται ενθυμούμενος το πρόσωπο αυτό, έτσι και εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βλέποντες τον Τίμιον Σταυρόν και αναλογιζόμενοι ότι ο Χριστός Σταυρώθηκε για εμάς τους αμαρτωλούς και ως Άνθρωπος έπαθε, ταπεινωνόμαστε και δείχνουμε συντριβή καρδιάς νηστεύοντες.

Οι Άγιοι Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, επισημαίνουν επίσης ότι «η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι Ισότιμη με την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή», αφού και τις δύο αυτές ημέρες τιμούμε εξίσου τα Πάθη και την Σταύρωση του Κυρίου.Το Ιερό Ευαγγέλιο επίσης, που διαβάζεται στην Θεία Λειτουργία, είναι το ίδιο ακριβώς που διαβάζεται και την Μεγάλη Παρασκευή.

Ας προστρέξουμε κατά την αυριανή μεγάλη και Δεποτική εορτή στις Εκκλησιές μας, προκειμένου αγαπητοί μας Χριστιανοί και φίλοι μας ευλογημένοι, να προσκυνήσουμε κατά την άγια αυτή ημέρα τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Σωτήρος Χριστού, που συμβολίζει τη μαρτυρική πορεία του ανθρώπου προς τη Θέωση, ο οποίος είναι το καύχημα, η ελπίδα μας, η σωτηρία μας, η αγάπη μας. Ο Σταυρός είναι το σύμβολο που έσωσε το ανθρώπινο γένος και θα το σώζει έως της συντελείας του αιώνος.

Για αυτό πρέπει άρχοντες και αρχόμενοι να φυλάξουμε μέσα μας, βαθιά τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρος Χριστού, που είναι η καταφυγή μας, η σκέπη μας και η ελπίδα μας. Ο Σταυρός του Κυρίου, για εμάς τους Ορθοδόξους Έλληνες Χριστιανούς, δεν είναι ένα ξύλο… αλλά είναι το σύμβολο Νίκης και Θυσίας και «δεν νοείται η Ελλάδα χωρίς τον Σταυρό του Χριστού, που αποτελεί το καύχημα της Πατρίδος μας». Κοντά λοιπόν στο Σταυρό, κάτω από τον Σταυρό, γύρω από τον Σταυρό! Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη δυνάμει σου!

1) Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ».

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος από τους Βασιλείς της Ρώμης που δέχτηκε τον Χριστιανισμό. Την εποχή που αυτός βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πολυάριθμα στρατεύματα του Μαξέντιου, έξω από την Ρώμη στο Τίβερη ποταμό, αισθάνθηκε φόβο και αμηχανία διότι τα δικά του στρατεύματα ήταν κατά πολύ λιγότερα από του Μαξέντιου.

Ένα μεσημέρι λοιπόν καθώς περπατούσε με τους αρχιστράτηγους του και ενώ ήταν προβληματισμένος για την έκβαση του πολέμου, ξαφνικά εμφανίζεται ψηλά στον ουρανό ένας Σταυρός ο οποίος είχε σχηματισθεί από αστέρια και γύρω από αυτόν υπήρχε γραμμένη η φράση «Κωνσταντίνε Εν Τούτω Νίκα» δηλαδή Κωνσταντίνε με την δύναμη του σημείου (του Σταυρού) αυτού θα νικήσεις. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, την νύχτα εκείνη ο Μέγας Κωνσταντίνος βλέπει όραμα τον Ιησού Χριστό να τον προστάζει να κατασκευάσει μία σημαία η οποία θα φέρει επάνω της το σχήμα του Σταυρού, όπως ακριβώς του εμφανίστηκε στον ουρανό και να την βαστάνε μπροστά από τα στρατεύματά του ώστε να κατατροπώσει τους εχθρούς του.

Πράγματι αυτός υπάκουσε τον Κύριο και έκανε ακριβώς ό,τι του είπε. Έτσι νίκησε τον Μαξέντιο, θανατώνοντας πολλούς στρατιώτες του και όσοι γλίτωσαν από τον θάνατο, έφυγαν πανικόβλητοι από τον τρόμο και τον φόβο τους. Με την νίκη του αυτή, ο Μέγας Κωνσταντίνος εννόησε την δύναμη του Σταυρωθέντος Χριστού και πίστεψε σε Αυτόν.

Τότε έστειλε την μητέρα του, την Αγία Ελένη, στα Ιεροσόλυμα για να ανακαλύψει σε ποίο ακριβώς σημείο βρισκότανε ο Τάφος του Κυρίου και ο Τίμιος Σταυρός Του, διότι οι Εβραίοι είχαν ρίξει επάνω τους χώματα και τα είχαν θάψει για να εξαφανιστεί κάθε ίχνος από την ιστορία του Χριστού.
2) ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΨΩΣΗ ΑΥΤΟΥ!

Το 326 μ.Χ., ένα χρόνο μετά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, η Αγία Ελένη πήγε στα Ιεροσόλυμα, να προσκυνήσει τους Αγίους τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό, για τις νίκες και τις θριαμβευτικές επιτυχίες του παιδιού της και πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Τότε έκτισε διάφορους ναούς, όπως στο όρος των Ελαιών και στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Με διαταγή του Μεγάλου Κωνσταντίνου όπως προαναφέρθηκε, ανέλαβε να κτίσει μεγάλο ναό στο λόφο του Γολγοθά, εκεί όπου Σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Εκεί, πριν από διακόσια χρόνια, ο Αυτοκράτορας Αδριανός, για να εμποδίσει τους Χριστιανούς να προσκυνούν τον άγιο τόπο, είχε ανεγείρει ναό αφιερωμένο στην Θεά Αφροδίτη. Η Αγία Ελένη κατεδάφισε τον ειδωλολατρικό αυτό ναό, ξεκαθάρισε τον τόπο, εξακρίβωσε την θέση που σταυρώθηκε ο Κύριος και βρήκε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό στις 6 Μαρτίου του 326 μ.Χ. Η είδηση ότι βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός ο οποίος ήταν κατασκευασμένος από Κέδρο, Πεύκο και Κυπαρίσσι και είχε 4,50 μέτρα ύψος, πλάτος δε 2,40 μέτρα και ζύγισε 250 κιλά περίπου, διαδόθηκε σε όλο τον τότε Χριστιανικό κόσμο.

Έτρεξαν λοιπόν όλοι και μάλιστα οι πιστοί της Παλαιστίνης, για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο. Όταν τελείωσε ο ναός της Αναστάσεως, που έκτισε η Αγία Ελένη πάνω στο λόφο του Γολγοθά, στις 13 Σεπτεμβρίου του 336 μ.Χ., έγιναν επίσημα και με κάθε λαμπρότητα τα εγκαίνια.

Την επόμενη ημέρα ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων Μακάριος, επειδή το πλήθος του λαού ήταν πολύ, για να δουν όλοι και να προσκυνήσουν, ανέβηκε στον άμβωνα, που ήταν στη μέση του ναού και ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στις 14 Σεπτεμβρίου του 336 μ. Χ. Οι πιστοί προσκυνούσαν, κάνοντας το Σταυρό τους κι έλεγαν το «Κύριε, ελέησον». Αυτή λοιπόν την ύψωση του Τιμίου Σταυρού γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία και υψώνει τον τίμιο Σταυρό στη μέση του ναού.

3) Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!

Ύστερα από 280 περίπου χρόνια, το 614 μ.Χ., οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα, έκαναν μεγάλες καταστροφές, πήραν αιχμάλωτο τον Πατριάρχη Ζαχαρία και μαζί την μεγάλη ασημένια λειψανοθήκη, στην οποία η Αγία Ελένη είχε φυλάξει τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος, ύστερα από 14 χρόνια, έκανε εκστρατεία, έφτασε νικητής ως την πρωτεύουσα της Περσίας, ελευθέρωσε τους αιχμαλώτους χριστιανούς, πήρε τον Τίμιο Σταυρό και τον Πατριάρχη Ζαχαρία και γύρισε στην Κωνσταντινούπολη.

Από εκεί κατέβηκε στα Ιεροσόλυμα, έβγαλε το βασιλικό στέμμα και ανυπόδητος, σηκώνοντας το κιβώτιο με το τίμιο ξύλο το έφερε στο Γολγοθά. Εκεί, πάλι στις 14 Σεπτεμβρίου του 628 μ.Χ. και στο ναό της Αναστάσεως, ο Πατριάρχης Ζαχαρίας ύψωσε πάλι στον άμβωνα τον Σταυρό κι ο λαός έψαλλε «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σον…».

«Σταυρέ του Χριστού, Χριστιανών η ελπίς, πεπλανημένων οδηγέ, χειμαζομένων λιμήν, εν πολέμοις νίκος, οικουμένης ασφάλεια, ασθενούντων ιατρέ, νεκρών η ανάστασις, ελέησον ημάς. AMHN!».
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟ ΖΩΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΟ ΑΥΤΟ ΞΥΛΟ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ.
 
EK TOY  ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα