14/09/202015:55

Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου: 14η Σεπτεμβρίου – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

«Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης. Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας. Σταυρός, βασιλέων
το κραταίωμα. Σταυρός, πιστών το στήριγμα. Σταυρός, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων, το τραύμα».
Αγαπητοί μας Χριστιανοί και φίλοι ευλογημένοι, την 14η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, εορτάζει την πρώτη και δεύτερη Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού! Η εορτή αυτή ως γνωστόν, είναι αρχαιοτάτη και μία από τις μεγάλες Δεσποτικές γιορτές, τις εορτές δηλαδή τις αφιερωμένες στον Δεσπότη Ιησού Χριστό! Η εορτή αυτή συνδέεται με μεγάλα ιστορικά και ένδοξα γεγονότα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για αυτό και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.
     Συγχρόνως όμως αναφέρεται στην Σταύρωση και το Θάνατο του Κυρίου μας, για αυτό και τιμάται με αυστηρή νηστεία και ΔΕΝ καταλύουμε ΕΛΑΙΟΝ και ΟΙΝΟΝ όπως ακριβώς και την Μεγάλη Παρασκευή. Εκτός βεβαίως αν η εορτή συμπέσει να είναι Σαββάτο ή Κυριακή. Για την Ανάμνηση λοιπόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού νηστεύουμε αυστηρά, επειδή ο Σταυρός είναι Ανάμνηση του Πάθους του Χριστού. Διότι όπως ο κάθε άνθρωπος που κάνει την ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων ενός συγγενή του (για παράδειγμα του πατέρα του, της μητέρας του και άλλων), λυπάται ενθυμούμενος το πρόσωπο αυτό, έτσι και εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βλέποντες τον Τίμιον Σταυρόν και αναλογιζόμενοι ότι ο Χριστός Σταυρώθηκε για εμάς τους αμαρτωλούς και ως Άνθρωπος έπαθε, ταπεινωνόμαστε και δείχνουμε συντριβή καρδιάς νηστεύοντες. Οι Άγιοι Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, επισημαίνουν επίσης ότι «η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι ισότιμη με την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή», αφού και τις δύο αυτές ημέρες τιμούμε εξίσου τα Πάθη και την Σταύρωση του Κυρίου. Το Ιερό Ευαγγέλιο επίσης, που διαβάζεται στην Θεία Λειτουργία, είναι το ίδιο ακριβώς που διαβάζεται και την Μεγάλη Παρασκευή.
Ας προστρέξουμε κατά την αυριανή μεγάλη και Δεποτική εορτή στις Εκκλησιές μας, προκειμένου αγαπητοί μας Χριστιανοί και φίλοι μας ευλογημένοι, να προσκυνήσουμε κατά την άγια αυτή ημέρα τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Σωτήρος Χριστού, που συμβολίζει τη μαρτυρική πορεία του ανθρώπου προς τη Θέωση, ο οποίος είναι το καύχημα, η ελπίδα μας, η σωτηρία μας, η αγάπη μας. Ο Σταυρός είναι το σύμβολο που έσωσε το ανθρώπινο γένος και θα το σώζει έως της συντελείας του αιώνος. Το Ιερότερο σύμβολο του Χριστιανισμού είναι ο Τίμιος Σταυρός, η Σημαία και το Λάβαρο της Εκκλησίας μας. Μία φορά ήταν όργανο θανατικής εκτελέσεως των κακούργων και των ατίμων, ξύλο καταισχύνης και κατάρας. Από τότε όμως που επάνω σ’ αυτόν πέθανε ο αναμάρτητος Σωτήρας του κόσμου, ο Σταυρός έγινε «τίμιον ξύλον». Από τότε το σχήμα του χαράσσεται πάνω στους τάφους των χριστιανών στις κατακόμβες και, μετά τους διωγμούς, στολίζει τα στέμματα των Χριστιανών βασιλέων, υψώνεται επάνω στις εκκλησίες και παντού είναι το φυλακτό και το στολίδι των χριστιανών.
Η Εκκλησία, τιμά και προσκυνεί τιμητικά τα Ιερά Λείψανα των Αγίων και τα άμφια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πολύ περισσότερο τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, που είναι «ο φύλαξ πάσης της οικουμένης, η ωραιότης της Εκκλησίας και πιστών το στήριγμα. Ο Σταυρός του Κυρίου είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας, του διαβόλου, το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Με ένα στόμα και με μια καρδιά ψάλλουμε τον υπέροχο παιάνα – τροπάριο της μεγάλης εορτής: «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου». Για αυτό πρέπει άρχοντες και αρχόμενοι να φυλάξουμε μέσα μας, βαθιά τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρος Χριστού, που είναι η καταφυγή μας, η σκέπη μας και η ελπίδα μας. Ο Σταυρός του Κυρίου, για εμάς τους Ορθοδόξους Έλληνες Χριστιανούς, δεν είναι ένα ξύλο… αλλά είναι το σύμβολο Νίκης και Θυσίας και «δεν νοείται η Ελλάδα χωρίς τον Σταυρό του Χριστού, που αποτελεί το καύχημα της Πατρίδος μας». Κοντά λοιπόν στο Σταυρό, κάτω από τον Σταυρό, γύρω από τον Σταυρό! Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη δυνάμει σου!
«Σταυρέ του Χριστού, Χριστιανών η ελπίς, πεπλανημένων οδηγέ, χειμαζομένων λιμήν, εν πολέμοις
νίκος, οικουμένης ασφάλεια, ασθενούντων ιατρέ, νεκρών η ανάστασις, ελέησον ημάς. AMHN!».
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα