20/11/202014:30

Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου: Τα Εισόδια της Θεοτόκου- Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας

Η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου αγαπητοί μας, είναι μία από τις πιο σημαντικές και μεγαλύτερες εορτές προς το πρόσωπο της Παναγίας μας. Η Θεοτόκος είναι η αγιότερη ανθρώπινη ύπαρξη, η Οποία επιλέχτηκε από το Θεό ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κορίτσια, για να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στη διαδικασία της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και ολοκλήρου της δημιουργίας. Σε όλο τον κόσμο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν με σεβασμό και λαμπρότητα την εορτή αυτή. Η εορτή των Εισοδίων έχει ως στόχο να μας διδάξει πολύ υψηλές έννοιες γύρω από την προσωπικότητα της Θεοτόκου. Να μας μυήσει στην ασύλληπτα βαθιά θεολογία γύρω από την ανεπανάληπτη συμβολή Της, στην υλοποίηση του Θείου σχεδίου της σωτηρίας του κόσμου.

Η εορτή των Εισοδίων καθιερώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα στα Ιεροσόλυμα κατά την Παράδοση της Αγίας Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάνει λόγο στις έγγραφες παρακαταθήκες του, για την εορτή. Στην καρδιά της Ορθοδοξίας μας την Κωνσταντινούπολη, η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθιερώνεται γύρω στα τέλη του Ζ΄ ή τις αρχές του Η΄ αιώνα. Το γεγονός της Εισόδου της Παναγίας μας στον Ναό του Θεού, σε πολύ μικρή ηλικία (μόλις τριών ετών), μας δίνει την δυνατότητα μέχρι σήμερα να θυμόμαστε και να εορτάζουμε το μεγάλο και θαυμαστό αυτό γεγονός. Βεβαίως, δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για το γεγονός. Πληροφορίες αντλούμε μόνον από την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία διέσωσε ικανό αριθμό γεγονότων. Η Παράδοση αυτή δεν παύει να είναι όπως γνωρίζουμε ισόκυρη και ισάξια με την Αγία Γραφή. Η είσοδος της Παναγίας μας στο Ναό αποτελεί κορυφαίο γεγονός στο Θεϊκό σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου. Η Θεοτόκος εισέρχεται στα Άγια των Αγίων, εκεί όπου άπαξ του ενιαυτού εισήρχετο ο Αρχιερεύς για να προσφέρει το θυμίαμα και παραμένει εκεί μέχρι λίγο τον Ευαγγελισμό της, υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

1) ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τιμά την Θεομητορική αυτή εορτή στις 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου καθώς επίσης και για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Τούτα τα Εισόδια είναι πολυσήμαντα: όπως οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου Την οδηγούν στο Ναό, κατά τον ίδιο τρόπο η Θεομήτωρ εισάγει τον καθένα από εμάς στον ιερό χώρο της Παρουσίας και της Λατρείας του Θεού. Το θυγάτριον του Θεού κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, εισοδεύει στα Άγια των αγίων, ενώ η Ίδια αποτελεί τον καθαρώτατο Ναό του Σωτήρος και την Κιβωτό της Σωτηρίας!

 

Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε την ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο την γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον Αρχιερέα Ζαχαρία τον μετέπειτα πατέρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού. Ο Αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός την χαρίτωσε και όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής εσκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων ενώ πλέον είχαν πεθάνει και οι γονείς της σε ηλικία 15 ετών όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού!

 

2) ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!

Στην εικονογράφηση του γεγονότος των Εισοδίων της Θεοτόκου, βλέπουμε, στο κέντρο την Παναγία σαν μικρό τριετές κορίτσι, που όμως έχει όλη την ιερότητα της μέλλουσας Μητέρας του Θεού. Ο Ιερέας Ζαχαρίας ο μετέπειτα πατέρας του Προδρόμου, έχει ακουμπήσει ευλαβικά και στοργικά το χέρι του επάνω στην κεφαλή της. Την ευλογεί και την υποδέχεται στα άγια των αγίων, φορώντας ενδύματα λειτουργικά και διακριτικό της Ιερωσύνης στην κεφαλή του. Η Παναγία στέκει με ιερή σιγή απέναντί του έχει τα χέρια της σε στάση ευλαβική και συγχρόνως κινητική απέναντί του, που δηλώνει την προθυμία και την χαρά της προσελεύσεώς της στον Ναό του Κυρίου. Αυτό είναι το σχέδιο και το θέλημα του Θεού και η προαιώνια βουλή του για την σωτηρία των ανθρώπων.

 

Το ίδιο ευλαβικά και με ιερή συγκίνηση εικονίζονται και οι γέροντες γονείς της Ιωακείμ και Άννα. Την παραδίδουν στα χέρια του Ζαχαρία με μια κίνηση πολύ εκφραστική, που δηλώνει την προθυμία τους να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό και να του αφιερώσουν το μονάκριβο παιδί τους, που το απέκτησαν μετά από πολλών χρόνων προσευχή και νηστεία και σε γήρας προχωρημένο. Όμως η αγάπη στο Θεό επισκιάζει τα σπλάχνα της στοργής της ανθρώπινης φύσης. Έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην παιδίσκη τους Μαρία, προσέχοντάς την με πολύ συγκίνηση. Πίσω τους βλέπουμε πολλές νέες κοπέλες, να κρατούν λαμπάδες αναμμένες και να προπέμπουν την Παναγία οδηγώντας την στο Ιερό, όπου έμεινε σαν περιστερά ηγιασμένη και έγινε η λαμπάδα του Θεού, η κατοικία Του, ο ναός Του, το θυσιαστήριο και η λατρεία η ζώσα και καθαρά.

 

3) ΤΑ ΕΙΔΟΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

Η εορτή των Eισοδίων της Θεοτόκου, είναι παράλληλα και το προανάκρουσμα της «Mητρόπολις των εορτών», δηλαδή των Χριστουγέννων. Και αυτό διότι το πρωί στη ακολουθία του όρθρου θα ακουσθούν οι καταβασίες των Χριστουγέννων. Πανηγυρικά θα ακούσουμε τους Iεροψάλτες μας, να λένε το:  «Χριστός γεννάτε δοξάσατε». Θα ακούσουμε τον ιερό υμνωδό να μας προσκαλεί «Χριστός εξ’ ουρανού απαντήσατε». Χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα σε μια εποχή αστάθειας και πολλών προβλημάτων. Ένα μήνυμα που γλυκαίνει και γεμίζει ελπίδα τις καρδιές των Ορθοδόξων Χριστιανών. Γιατί όμως στην εορτή των Εισοδίων, σε μια Θεομητορική εορτή να ακούμε για πρώτη φορά ύμνους και λόγια που αφορούν την Γέννηση του Κυρίου; Διότι όπως η Παναγία μας, ετοιμάστηκε μυστικά μέσα στα Άγια των Αγίων όπως ήδη προαναφέρθηκε στα παραπάνω κείμενα για να γίνει ο Νέος Παράδεισος, για τον Νέο Αδάμ τον Χριστό μας, έτσι και εμείς αυτή την περίοδο, πρέπει πλέον να ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε τον Γεννηθέντα Κύριο, όχι βέβαια στις βιτρίνες των καταστημάτων και κάτω από τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά μέσα στις καρδιές μας, στην ψυχή μας. Γιατί τότε και μόνο τότε αν υποδεχτούμε κατάλληλα τον Χριστό εντός μας θα μπορέσουμε να γευτούμε την χαρά και την πληρότητα που φέρνει η παρουσία Του στην ζωή μας.

 

4) ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!

Σε αυτήν την λαμπρή ημέρα της Χριστιανοσύνης, παράλληλα εορτάζουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας που θέτουν το έργο, την αποστολή και την επιτυχία τους, σε ότι κάνουν, κάτω από τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού! Στο πρόσωπο της Παναγίας, εναποτίθεται η ευγνωμοσύνη και οι ευχαριστίες, για ότι έχει επιτευχθεί μέσα στο διάβα των αιώνων, μέσα από την πολύτιμη παρουσία Της σε κάθε έκφραση και έκφανση των Ενόπλων Δυνάμεων, εντός και εκτός της χώρας μας. Κάτω από τη σκέπη και την καθοδήγησή Της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, έγραψαν λαμπρές σελίδες Ελληνικής ιστορίας και δόξας, υπερασπίζοντας τα Ιερά και τα όσια της ένδοξης Πατρίδας μας, αποκαλύπτοντας το θάρρος και την ανδρεία που κρύβει η Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική ψυχή, που δεν κάμπτεται και δεν υποστέλλει την σημαία της πίστεως και της πατρίδας, για κανέναν λόγο.

Η σκέψη μας αυτή την ημέρα ιδιαιτέρα, με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, στρέφεται στους υπερασπιστές των ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, που έπεσαν στα πεδία των μαχών και υψώνονται μπροστά στα μάτια όλων, ως σύμβολα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας. Σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ της ψυχής και του σώματος, μπροστά στους αθανάτους νεκρούς μας, που πότισαν με το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα τους, κάθε σπιθαμή αυτής της χώρας, που και αν σκλαβώθηκε προσωρινά, πάντοτε έμεινε ελεύθερη στο πνεύμα, για να διδάσκει, ότι το πνεύμα δεν σκλαβώνεται, δεν περιορίζεται, δεν φυλακίζεται και δεν πεθαίνει. Καλούμαστε αυτή την λαμπρή ημέρα, να αποτίσουμε φόρο τιμής, σε όλους εκείνους που κράτησαν με τον αγώνα και την πίστη τους, ελεύθερη αυτή τη γη που σήμερα εμείς πατούμε, αυτή τη χώρα που μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά μεγάλη σε δωρεές από το Θεό και έχει ένα μυστικό, να μπορεί να βγάζει σοφούς, αγίους και ήρωες. Η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Παναγία μας ας είναι πάντα μαζί τους, να έχουν μόνιμη την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και να μένουν επί των επάλξεων του Εθνικού χρέους, υπερασπιζόμενοι τις προαιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος. Ο κατά γην,αέρα και θάλασσα φιλόχριστος Στρατός μας, να είναι Παναγιοσκέπαστος και Θεοσκέπαστος, έτσι ώστε να συνεχίζει την προσφοράν του, υπέρ της Πατρίδος και του Λαού μας!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ! ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ! ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ! ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα